Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Ахаааа,а дали има височина ,в камерата, евентуално да обособи в нея поне още един ход.Добавянето на турболатори е ясно.
Ако котлето на темоподателя е в добро състояние,може да експериментира с железата и една добра горелка,пък по натам да мисли за котел.
Има си и чисто пелетен за горелката към която се е ориентирал.
Ами незнам на коя врата монтират горелката, защото не съм виждал такава комбинация. Дори и самите веселяци от Прити неможаха да ми покажат такова нещо :)
Но ако е на долната вратичка (тази за почистване) както е логично, би трябвало да може да се сложи в горивната камера за дървата, една преграда, която да обособи още един ход.
batkotony - специалист
С приятно чувство забелязвам,че се заформя една перспективна дискусия в темата и се надявам да продължи в същия дух и занапред.Както колегата jabata каза,котела е двуходов и няма никакви турболатори.Аз донякъде правех опити да усвоя повече от топлината като затварях клапата на димоотвода.
Що се касае до горелката,продължавам да съм за Грейко.Евентуално Филма да каже-дали си струва или ще ме скастри,че купувам на каруца ляти джанти... :-D
За мястото на монтиране,както посочи г-н Трифонов-мисля най-удобно и практически оптимално място е на долната вратичка с дупката.По този начин ще се използва мястото в камерата между горелката и първия език на ризата,което е от порядъка на около 35-40см., за да се постави поне още една преграда и по този начин да се направи допълнителен ход на пламъка.Чувал съм,че могло и дори две да се сложат,но не знам по каква схема... :?
Ако ще е ретортна горелка,само един ход още,за да има място за огъня и турболатори.
Погледни темата за виадруса!
batkotony - специалист
Това добре.А фиксирането на плочата как би било най-добре да се направи-би следвало да е подвижна,за да може да се демонтира за профилактика и почистване.Единия вариант е да стъпи с крачета чак долу на скарата,другия е да има само две крачета отзад,а отпред да се подпира на отвора на горната вратичка.Може и други опции,приемам идеи...
filmatoplo - майстор
Точно така, да може лесно да се сваля при чистене.
gnt69 - майстор
Обърни внимание на вратите дали са добре уплътнени. Старците се топлят с едно прити печка голяма трагедия. Никой от конструкторите не е помислил за уплътняване направо ламарина в ламарина без уплътнение, пък чекмеджето за пепела е направо криво заварено. Котела не знам как е уплътнен, но трябва да се уплътни за да не топлиш гаргите. На пелетите им трябва въздух определено количество на определено място. Ако е през вратите само топлината бяга по бързо. :partyman:
batkotony - специалист
filmatoplo написа:
Точно така, да може лесно да се сваля при чистене.
Интересно ми е все пак какви би трябвало да са размерите на плочата спрямо оставащия отвор,предполагам 50%,но все пак... :?
gnt69 написа:
Обърни внимание на вратите дали са добре уплътнени. Старците се топлят с едно прити печка голяма трагедия. Никой от конструкторите не е помислил за уплътняване направо ламарина в ламарина без уплътнение, пък чекмеджето за пепела е направо криво заварено. Котела не знам как е уплътнен, но трябва да се уплътни за да не топлиш гаргите. На пелетите им трябва въздух определено количество на определено място. Ако е през вратите само топлината бяга по бързо. :partyman:
Тук може да ме освиркате,но за вас лъжа-за мен истина:като взех котлето можех да го изгася по време на най-голямата сила на въглищата...Впоследствие нещата се промениха,вратичките се поизметнаха и сега имам доста случаи да "топля гаргите"... :-D
Идеята ми за уплътнение на вратичките е да заваря дублираща на контура на вратата шина,в която да положа съответното въже...за чекмеджето долу имам по-драматични планове-заварени шпилки към корпуса и през дупки на чекмеджето с перчати гайки се натяга предварително заложено уплътнение...
В този ред на мисли-регулатора на всмукателния въздух на котела продължава ли да действа след монтажа на горелката,или трябва да се затвори принудително и той и горелката сама да си дозира въздуха...?
Тоя регулатор го откачаш от клапата за въздух.
Дай някакви снимки на котлето!
gnt69 - майстор
Ей тука някъв грък виж как ги е уплътнил.
https://www.youtube.com/watch?v=QHVxgSyyndk
batkotony - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Тоя регулатор го откачаш от клапата за въздух.
Дай някакви снимки на котлето!
В смисъл го уплътнявам да не се отваря никога,така ли?
Котлето ми е същото като на снимките по-горе в темата и на клипа на гърка,но ако има нужда ще снимам и моето.
gnt69 написа:
Ей тука някъв грък виж как ги е уплътнил.
https://www.youtube.com/watch?v=QHVxgSyyndk
Нищо не разбирам от гръцки,това някакъв силикон ли ще да е?Тоя убавец е сложил помпата на подаващата...и клапата му на димоотвода я държи напълно отворена...така ли трябва?

Тема "Конверсия на котел ПРИТИ GA 26 и пелетна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: