• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Hoвoceлckи - майстор
Да уточня за дериватната връзка. При наличие на дуплексна кутия, при вдигане слушалката на единия телефон, кутията изключва другия, но си имаха и отделни номера. Под дериватно свързване на два телефона се разбираше обикновено - "паралелно". В някои апарати вътре имаше залепена схема за свързване "директор-секретар". Ако е вдигнал " секретаря" и говори, като вдигне "директора" първият се изключва от линията (не може да подслушва) Това се осъществява като връзката между двата телефона е трипроводна, а схемата е специфична, но напомня тази на девиаторното свързване.
То питащият е ясно, че не е в час с тази материя, но допускам, че е дочул този термин да го употребява някой телефонист, който по съвместителство го е раздавал елетротехник при някакви обстоятелства :-D

По темата: аз съм с впечатлението, че тези ключове никога не са били свързани правлно, т.е. смятам, че в разклонителна кутия не е направена правилна връзка. Питащият да каже поне ако има информация, някога изобщо работили ли са правилно тези ключове? Остава и въпроса със схемата според него.
zz_stefanov - майстор
Не бих го съветвал да пипа кутията докато не се опита да свърже правилно ключовете. От думите му не се разбира ясно, но предполагам някой от ключовете не е свързан правилно. Да направи това което съм му написал пък после ще го мислим ;)
Например, аз като го монтирам, проводниците 1 и 2 преминават без прекъсване през кутията. Виждал съм на много места и да не минават изобщо през нея.
Hoвoceлckи - майстор
bobbyto75 написа:
Единия идва от първия ключ, другия от фасонката, а третия не мога да го определя от къде е (не е фаза нито нула).
bobbyto75 написа:
За съжаление при мен кабелите са така направени, че от първия ключ (в който влиза фазата) другите два кабела не отиват към втория ключ а само единия кабел. Другия минава през фасонката.
:wink:
fikata - майстор
Стар вариант на девиаторната схема

В стари електрически инсталации се среща още един вариант на девиаторната схема. При този вариант фаза и нула се подават и към двата ключа, а лампата е включена между тях (т.е. девиаторните ключове не са свързани помежду си с двойка проводници). Недостатък на схемата е, че дори при изключена лампа, към нея може да е подадена фаза. Всъщност, когато лампата е изключена, към двата и извода се подава или нула или фаза.
Изображение

ТАЗИ СХЕМА ВЕЧЕ Е ЗАБРАНЕНА !

Друга схема на свързване,която не се препоръчва.
Изображение
zz_stefanov - майстор
Hoвoceлckи написа:
bobbyto75 написа:
Единия идва от първия ключ, другия от фасонката, а третия не мога да го определя от къде е (не е фаза нито нула).
bobbyto75 написа:
За съжаление при мен кабелите са така направени, че от първия ключ (в който влиза фазата) другите два кабела не отиват към втория ключ а само единия кабел. Другия минава през фасонката.
:wink:
Да обаче и това не е 100%. Може просто да бърка кой е първия ключ, примерно. Кабелите трябва да се прозвънят.
Става и с фазомера да се провери дали не е от забранената схема - тогава при разкачени ключове трябва да има фаза и при двете конзоли.

Той bobbyto75 нещо ни е зарязал, дано да е оправил нещата :)
niiksan - напреднал
fikata написа:
Това е дуплекс. Дериват са два телефонни апарата паралелно, отговарящи на един и същ номер.
=D>
За да не се послушва от единия апарат другия при дериват, свързването им трябваше да минава през дуплексна кутия. Първият отворен апарат елиминираше другия. :-D
По отношение на телефоните. Дуплексна кутия /ДК/ и дериватна кутия/ДЕК/ са две различни понятия. Не са взаимозаменяеми. От ДК с малко дорабатка може да се направи ДЕК. Обратното е по-трудно. ДЕК се използва за два телефона с ЕДНАКВИ номера. По време на повикване звънят и двата, но говори този който е по-бърз. При другия няма звук т.е. не може да се подслушва. Изходящи избирания се осъществяват и от двата, но пак ще избира този който вдигне пръф слушалката. При ДК важат същите правила, обаче е за телефони с РАЗЛИЧНИ номера. Като тук звъни САМО номера които е избран. Както при първата кутия така и тук по-между си телефоните на могат да се избират. Съществуват устройства когато два телефона с различни номера могат да се избират по-между си. Но смесването става с АТЦ. Такива устройства има за два, четири и повече телефони. :rock:
  • 1
  • 2

Тема "Дериватна връзка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: