Да уточня за дериватната връзка. При наличие на дуплексна кутия, при вдигане слушалката на единия телефон, кутията изключва другия, но си имаха и отделни номера. Под дериватно свързване на два телефона се разбираше обикновено - "паралелно". В някои апарати вътре имаше залепена схема за свързване "директор-секретар". Ако е вдигнал " секретаря" и говори, като вдигне "директора" първият се изключва от линията (не може да подслушва) Това се осъществява като връзката между двата телефона е трипроводна, а схемата е специфична, но напомня тази на девиаторното свързване.
То питащият е ясно, че не е в час с тази материя, но допускам, че е дочул този термин да го употребява някой телефонист, който по съвместителство го е раздавал елетротехник при някакви обстоятелства
По темата: аз съм с впечатлението, че тези ключове никога не са били свързани правлно, т.е. смятам, че в разклонителна кутия не е направена правилна връзка. Питащият да каже поне ако има информация, някога изобщо работили ли са правилно тези ключове? Остава и въпроса със схемата според него.
То питащият е ясно, че не е в час с тази материя, но допускам, че е дочул този термин да го употребява някой телефонист, който по съвместителство го е раздавал елетротехник при някакви обстоятелства

По темата: аз съм с впечатлението, че тези ключове никога не са били свързани правлно, т.е. смятам, че в разклонителна кутия не е направена правилна връзка. Питащият да каже поне ако има информация, някога изобщо работили ли са правилно тези ключове? Остава и въпроса със схемата според него.