Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Гредоредът е на над 80 години. Никъв шперплат. Лошото е, че не му помня точното разположение на гредите, старост. Има дебели носещи греди, напречно над тях са греите носещи дюшемето. Най-отдолу са наковани летвичките носещи мазилката на тавана, а някъде вътре има дъсчици държащи кирпича. Идеално е.
Дебелата греда върви успоредно на комина (точно тук може да съм в голяма грешка) и е, да речем 25см..... Мога да раздигна дюшемето на тавана и да огледам. Ако всички етажи са с еднакво разположение ...
Относно зидането на нов комин. Подът на долната стая не е читав като основа за такова нещо. Стара къща, плаващи основи. Бяха на 30см под нивото на пода. Просто забърках някакъв перлит, не помня арматура сложих ли, навих някакво подово, налепих плочки и това беше. Стана обитаемо.
Последна промяна от n_a на ср апр 13, 2016 12:30 am, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
torbalan написа:
Какво точно не ти харесва?
Психологът в мен има отговор, но добрият тон в този форум не ми позволява да ти кажа какво му убива на колегата
torbalan - Дървен философ
n_a написа:
Гредоредът е на над 80 години. Никъв шперплат. Лошото е, че не му помня точното разположение на гредите, старост...
Искаш да кажеш, че преди 80 години си била на възраст, на която си знаела какво е гредоред и си гледала как го правят (а може би си и помагала) и все още имаш мераци да зидаш, къртиш, строиш, мажеш и т.н.?!?!? :)
torbalan - Дървен философ
Аз ли халюцинирам или изчезват мнения?
p.v.x - майстор
n_a написа:
Лошото е, че не му помня точното разположение на гредите, старост.
n_a написа:

Психологът в мен има отговор,
Съмнявах се , че тука е налице раздвояване на личността , и май ще се окажа прав. Ех старост старост...Колкото и да е хубава със своята поучителност , толкова и е лоша със своята нерадост и безпаметност . :?
MamaMy - майстор
По добре не го прави. Аз го направих защото ползвах една камина много по-мощна от нуждите на помещението (на харизан кон...), но в момента в който смених камината с печка и се оказа, че ефекта е 0. Направо не се усеща горе в спалнята. Слагах и лири, нищо. Имам и специален разширителен съд направен от 100 литров бойлер през който да минава пушека.
Ако случайно не ми повярваш, подарявам ти съда и стойката. Да се мъчиш ти. Аз вече съм се отказал и съм си сложил розетките,
Относно дупката, сметнах че гредите са на поне 50 см една от друга. измерих от стената на стаята и сметнах мястото. Пробих първо пода на горната стая с прободен трион. Направих малка дупка и с една тел бръкнах вътре и я развъртях на страни да "опипам". бях уцелил на 10 см. от едната греда. Начертах розетката в другата посока и изрязах дупка почти колкото нея. С долната дупка видях повече зор защото между душамето и пода бяха поставили букови талпи. с дълго свредло разпробих по периферията на отвора дупки през 3-4 см и от долната страна пак с триона ги свързах. После сложих от долната страна едно парче гипс картон и го подпрях с дълъг кол на пода. Отгоре сложих по средата на дупката парче кюнец и отлях около него с гъст разтвор на шамот и цимент. Наложи се да го правя тоя номер 4-5 пъти защото все се разстилаше настрани. Не се сетих преди да сложа кюнеца да натъпча отстрани по няколко парчета изолация за да стане един вид външен кофраж.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
MamaMy написа:
...Не се сетих преди да сложа кюнеца да натъпча отстрани по няколко парчета изолация за да стане един вид външен кофраж.
Благодаря за всичкото инфо. Отзад напред - преди време ми се наложи да сменям гредоред с плоча в една стая, защото някой бе лял бетонец. Малко само, пред врата... и по всичките греди бе тръгнало гниене. Централната огромна греда беше изгнила наполовина. От квадрат и половина бетон. Дано не си си направил беля.
Искат ми се повече подробности за епопеята ти с кюнеца. При мен долното помещение е ниско, печката не излъчва много, повечето топло иде от кюнеца и реално го губя, защото пък горното помещение е твърде високо. Стара къща...
Ако ме доразколебаеш, ще мисля все пак за зидана печка. Да я паля долу и да топли горе, те това и правят, зиданите печки.
4799inpl64 - специалист
torbalan написа:
Аз ли халюцинирам или изчезват мнения?
не само ти
Hoвoceлckи - майстор
Не съм сигурен, че съм разбрал правилно въпроса :? Защо не ползваш стария комин? Нещо такова?

Прикачен файл

отопление на дим.jpg
отопление на дим.jpg (74.03 KиБ) Видяна 1425 пъти

Прикачен файл

клапа.jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Hoвoceлckи написа:
Не съм сигурен, че съм разбрал правилно въпроса :? Защо не ползваш стария комин? Нещо такова?
Обмислях и се спънах в проблем с уплътняването, но твоето мнение ме побутна и май си намерих решението.
Това е най-лекото и добро решение.

Тема "Горещопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: