Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Spassmm, имаш идеални условия за реализиране на самоизточваща се соларна система.

Няма да коментирам, че два бойлера х750 л са прекалено малко за хората обитаващи сградата.

На всеки бойлер може да закачиш дрениращ съд, помпа и 6-8 бр плоски медни селективни колектора.
tqnata84 - напреднал
700 литра не са никак малко, мога да му предложа ако иска де. Да снима серпентините. Преди два месеца монтирах 500л с деве серпентини от който едната беше от горе до долу а втората от полувината до долния край. Голямата серпентина подвързах ме БГВ а на малката слънчевата, с 8 колектора тип пури. Вярвай колега представя се превъзходно. Щр ходя тези дни до собственика да направя проверка и ще я снимам. Това което чух от него е че до сега не е имал толкова топла вода. Къщата е три етажна с 160кв.м ползвасе за сега само един етаж. Уникално е, а съдържатела го ползвам за буфер. :) :yawinkle:
filmatoplo - майстор
Преди малко свързах котел Грейко с горелка рб20 да топли серпентинно три бойлера по 400 литра ,сега си работи и ги следа кога ще се загреят.
tqnata84 - напреднал
Последователно ли са. :)
Филме, снимай,че и на мен ми стана интересно след въпроса с точка на края!
Какъв е контролера?
filmatoplo - майстор
Серпентините се захранват паралелно,тоест който си искаш него може да спреш. Та от студен старт на водата в бойлерите 14 градуса се загряха на 62 градуса за три часа, пояснявам бойлерите са три по 400 литра.Обаче накрая ми спретна един номер управлението, като достигна настроената температура следен от датчика за бгв поставен в долната част на бойлера, горелката влиза в суспенд но спира и помпата. Режима бе летен. Наложи се за 2 минути да извадя захранването на помпата от горелката и да го пусна от мрежата с външен терморегулатор, тоест до сега винаги съм ползвал външно захранване.
Разбрах и благодаря!
Не ползваш отделен контролер за поетапно или приоритетно затопляне на БГВ.
Странно е поведението на Натурелата на горелката.
Не би трябвало да спира помпата още на 62.Нещо се е бъгнало.
Наблюдавал съм при съспенд и надвишаване на настроената температура на котела,да включва и двете помпи с цел охлаждане на котела,предполагам.Не помня само колко над настроената температура.
Извинявам се ,че не е по темата!
filmatoplo - майстор
По темата де нали за бгв говорим, от давна не ползваме слънцето за топлене на вода по хотелите от как се появиха пелетните горелки. Не си заслужава инвестиция от 10 000 за панели, след като за 4000 си поставяш комплект котел с горелка и си топлиш водата във всеки един момент без да се молиш за слънце особено нощем :wink: .Говоря за по голям литраж, инак всеки може да сложи 1 панел у дома.
шоп - майстор
filmatoplo написа:
По темата де нали за бгв говорим, от давна не ползваме слънцето за топлене на вода по хотелите от как се появиха пелетните горелки. Не си заслужава инвестиция от 10 000 за панели, след като за 4000 си поставяш комплект котел с горелка и си топлиш водата във всеки един момент без да се молиш за слънце особено нощем :wink: .Говоря за по голям литраж, инак всеки може да сложи 1 панел у дома.
Филме, позволи ми да не се съглася. Икономията идва от мащаба. Когато имаме бойлери с големи обеми, то от там идват икономиите и ефективността.

Всеки може да сметне един бойлер 80 литра каква площ на топлоотдаване има и да кажем един бойлер 2000 литра. Съотношението обем/площ е различно нали?

Ефекта от един панел/бойлер и едно домакинство всеки го знае. При 20 колектора, един 2000 литра бойлер, една помпа и един контролер ефективността е по-висока.

Например контролера и за 80 и за 2000 литра е с една цена нали? :)
filmatoplo - майстор
:wink: Да де за едно говорим .Значи преди какво се получаваше - за да захраня хотел с 20 бани бе необходимо да му поставя 4 бойлера по 500 литра и 20 слънчеви панела и понякога няма топла вода защото няма слънце или е вечер , ,сега това го постигам само с 2 бойлера и котле с горелка - водата никога не свършва :wink: .Други минуси на сл инсталация - ръждясалата конструкция и нарушената цялост на покритието на покрива и мн други .

Тема "Сградна системи за отопление и БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: