Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Krasenpetkov - помощник
LazarGanev написа:
ge4o написа:
Никой ли незнае за тази тръба нещо????
Кое не разбра? Показаха ти линк към сайта на производителя - чист китаец. А иначе Rehau и Herz са австрийски, а немски на нашия пазар най-често могат да се намерят Oventrop и Sanha
Добре де, грешката е моя :) понеже са от немскоговорящите страни и ги зачислих към германия. Rehau са даже швейцарски доколкото прочетох преди малко.

Колега, ако заложиш на Herz, няма да сбъркаш :)
Аз от скоро се сдобих с прес клещи на Rems за фитинги, разни други експандери за медни тръби и тн. та ако някой планира да прави подобни изпълнения, с удоволствие бих му услужил, хем да обогатим знанията, хем да свършим работа :-D
VLADO66 - майстор
И Henco, даже имат сдвоена в гофре-Henco combi pex-al-pex.
andy_forresite - майстор
Какво стана с тръбите, ще го ползвате ли?
Я погледни маркировката на тръбите и кажи какво пише. Търси EN ISO 21003 и Pe-x или най-добре Pe-xa. Огледай какъв е класът на тръбите - ако е Class 5 това би било супер. Клас 5 издържат часове на 95°С, но не прекалено дълго, защото и те почват да се разпадат. Ако пише само 95°С то това нищо не значи. По-скоро значи да не ги взимаш. Защо? Защото вече на всяка тръба дават тези градуси (било с надпис или по уверения на търговеца), но при повечето това е температурата им на разпадане, а не че издържат продължително на толкова.
Друго нещо - алуминиевата вложка. Има голямо значение дали е лазерно отлята или е с презастъпване. В първия случай дебелината на алуминият вътре е равномерна, а във втория има участъци с удебеление и стеснение. Вторите може да имат проблеми в свързването с фитинга (да протече или веднага или след няколко цикъла на загряване-изстиване). При рязането с ножицата не трябва да се сплескват.
И последно - когато огънете тръбата тя трябва да остава в новата си форма, а не да се опита да се върне обратно.
ge4o - напреднал
Здравейте!! Купих нова тръба немска [Soha] и съм готов вече с инсталацията (Старата тръба я продавам 80метра ако някой желае!!! ).Както казах с инсталацията съм готов!! Вместо да откривам нова тема да продължа направо в тази.Идва времето с избор на котел,финансите са около 5000лв.Чел съм много за камините на пелети всеки си хвали своето,някои казват че и Българските са хубави други казват точно обратното.Ходих до Пловдив да гледам канини равели http://kuoreterm.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BC ... r100-14kw/ и момчето каза че тази е точно за мен! Апартамент 90кв сменена дограма,тухла,нямам външна изолация,само вътрешна на тавани и на външни стени.Другото което ме интересува това наистина ли е истинска италиянска камина,да не е някое менте,това ли е истинския представител на тези камини за България? Някой да има същата камина да кажи едно мнение!Имат ли надежден сервиз,разбират ли с настройките?
Stern99 - специалист
Здравейте, колеги,
предстои ми закупуване на тръба ф16 с алуминиев вложка за връзка между печка с водна риза и радиатор.
тръбите ще са вкопани в замазката и прокарани с гофре ф23 мм.
мнение за тази тръба

ТРЪБА PEX AL PEX Sanha ф16х2 PN10

https://gsstroimarket.bg/product/66453- ... f16h2-pn10

Поздрави.
чет дек 15, 2022 11:42 amStern99 написа:
Не зная дали е качествена, но ако смяташ да тръгваш от печката с Ф16, мисля че трябва да преосмислиш проекта си.
Stern99 - специалист
по скоро тръбата към радиаторите ще е ф16
ESPACE - майстор
чет дек 15, 2022 11:42 amStern99 написа:
мнение за тази тръба

ТРЪБА PEX AL PEX Sanha ф16х2 PN10

https://gsstroimarket.bg/product/66453- ... f16h2-pn10

Поздрави.
Тръбата е добра, за магазина не знам.
Stern99 - специалист
Чудя се межди тръбата на SAHNA (Германия) и тази на SA.MI.Plastic (Италия)

Тема "Тръба с ал. вложка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: