Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lebendi - специалист
Колега за мен най-добре е да ползваш неръждаема тръба,след това неръждаема гофрирана тръба(двустенна) и в краен
случай същата, но едностенна.
Пишеш в Google комин от неръждаема стомана и избираш.
jabata - специалист
Най-доброто за мене е неръждаема тръба (твърда).
Гофрираните тръби независимо дали е двустенна или не (поради структурата на тръбата) събират много сажди, и са по-трудни за чистене. Докато другите минаваш с една четка и си готов. Отделно за тях си има и колена с ревизия, които също улесняват процеса на чистене.
ge4o - напреднал
Щом трябва ще го направя с неръждаема стомана тръба!!! Те от магазина откъдето ще е камината предлагат такива тръби.Правя дупката на комина ф80 и готово.Като сложа коляното отзаде на камината на 90градуса дали много ще трябва да дръпна камината напред.Трябвами възможно най-близко до стената да ми е камината !!!
lebendi - специалист
+1 за мнението на jabata.
ge4o провери какво е изискването на производителя на камината за разстоянията
при монтажа и,за да не се наложи да я местиш при почистване на ревизийте или ремонт(не дай си боже).
ge4o - напреднал
Момчето от магазина каза че по 15 см най-малко трябвало да се оставя т стените и аз така съм го сметнал.Благодарим за информацията!!!
jabata - специалист
Ами ти в тези 15 см, от стената спокойно можеш да сложиш едно коляно ф80 и да го махаш за чистене. Въпреки че аз ти препоръчвам отдолу (на изхода на камината) да не е коляно ами тройник с тапа за конденз. Тапата е сложена на една сваляема капачка, която като я свалиш можеш да чистиш самия кюнец.
Иначе за 15см. Човека е прав, защото камината трябва да се чисти веднъж годишно, и за да я чистиш трябва да се свалят страниците и т.н. И ако е на по-малко ще трябва всеки път при почистване да се разкача и дърпа напред :cry: .
ge4o написа:
Трябвами възможно най-близко до стената да ми е камината !!!
Колкото и близо до стената да я слагаш, трябва да е на разстояние за да можеш да я изключваш, да смениш бушона, или ако недай си боже се наложи да свалиш задната решетка. А 15 см. въобще не са много. И в тях мисля че се вместваше и тройник с тапа за конднз.
lebendi - специалист
Отново +1 за мнението на jabata.
ge4o прегледай ръководството за експлоатация и поддръжка на камината, там би трябвало да има описание на особеностите на монтажа и го обмисли хубаво за да нямаш неприятности
и/или преработки впоследствие (много е неприятно).
ge4o - напреднал
Дано да стане с това разстояние,няма накъде повече!!! Лошото че до сега съм обикалял и немога да намеря розетка ф80 да мога по нея да направя дупката.
andy_forresite - майстор
Провери какви са изискванията към комина на този модел камина. В инструкцията й трябва да пише. Продавачът също може да назнайва.
Когато проучвах една друга камина си спомням, че ако коминът й ... забравил съм вече :? ... ако коминът й е например 5 метра, може да го изкараш на ф80. При по-малка височина, например 3 метра, трябва да се направи на ф100 от розетката нагоре. Доколкото помня, измерването се прави от присъединяването в розетката до самия му връх, а не от долната страна на камината, където седи фукса.
Също така коминът трябва да стърчи на 1 м над билото на покрива и трябва да има шапка против валежите. Направата на комина както трябва си е цифра. Става въпрос за металните коминни тела със съединяване чрез завъртане, колена, снадки, уплътнения, шапка. Не подценявай комина, защото от него зависи как ще гори, а от там колко ще топли. Коминните тела с изолация са цифра на линеен метър (двойните).
ge4o - напреднал
Става дума за апартамент,блока е с 6 етажа,камината ще бъде на 2-рия етаж!

Тема "Пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: