• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
infomar
То какви са тези утечки - то цяла тека си тече.... не вярвам практически да е възможно , или поне до момента не съм чувал за подобен случай?
Голяма тайна ли е това което си открил :?

п.с.
Много разбирам такива хора особено във форум "Направи си сам" - дето търсят други да им помагат, когато кажат; "Знам какъв е проблема ама няма да ви кажа... намерете си го сами."
ktamen - специалист
Авторът си няма представа какъв е проблема. И явно няма желание да разбере. Иначе щеше да пише по-подробно и да отговаря на въпросите.
Моя боб показва, че стрелката е била в синьото, щото е изгорял нагревателя. А 20те "киловата" може да се дължат на всякакви причини. Ако изобщо са 20, а не 2 примерно.
Телевизия не гледам и вероятно затова не знам нищо за отбора. Ама последно като пътувах по Тракия от един билборд ме убеждаваха, че бойлерът давал до 15% повече топла вода, а след 200км, според друг билборд, същият бойлер давал до 25% повече топла вода.
Ключовата думичка и на двата билборда е "до". Демек процентите може да са и 0 и дори да са отрицателно число.
FM STEREO - специалист
moimoimoi написа:
но е възможно като е изгорял нагревателя да е дал накъсо към корпус и понеже е бил включен да е протичал някакъв ток и затова електромера да е отчел 20 киловата
Хи хи,това е като случая с братовчед ми,преди месец два му дошла голяма сметка за ток и онзи ден ми разправя,че идвал някакъв ''техник'' и изключил един предпазител в таблото на къщата като му казал че въпросният предпазител имал утечка и за това бил навъртял сметка 300лева :-D :-D :-D
kozl - майстор
Тя утечката може и да е в кръга към този препазител. Подобен случай в жилището на майка ми вече 2 пъти. Кабелите замазани в мазилката са СВТ и мостови, но проблемите и двата пъти са в СВТ-то поради течове, навлажнили мазилката. В началото утечка докато се нагрее кабела и до трайно късо та да изключи предпазителя. И препазителите сработваха много преди 300 киловатчаса. :roll:
В случая с бойлера ако има утечка - къде е топлината, след като студена е водата :?
Christo - майстор
Има си формула, по която се смята колко топлина се добива от определено количество електричество. В нея няма марки и модели. Единственото нещо, което може да повлияе, е топло изолацията на бойлера. Рекламите разчитат, че сме забравили(или никога не запомняли), какво са ни учили по физика в седми клас. Утечки, дефектни електромери и др. са неща извън бойлера. Да си купиш нещо, каквото и да било! по реклама от телевизията...... без коментар!
Относно кабели, каквито и да били, зацопани в мазилката, това е за инвеститори, вторачени в максималната печалба. Инсталацията трябва да е от гъвкави проводници, положени в достатъчно широки тръби, цели от точка до точка, със съответни накрайници и клеми. Без изолир банд, лустър клеми от съюза на слепите и други такива. Лесно да се подменят и трудно да се навлажняват. Всичко друго е "Педалщина" от Мусоргски и руска рулетка.
ktamen - специалист
kozl написа:
Тя утечката може и да е в кръга към този препазител. Подобен случай в жилището на майка ми вече 2 пъти. Кабелите замазани в мазилката са СВТ и мостови, но проблемите и двата пъти са в СВТ-то поради течове, навлажнили мазилката. В началото утечка докато се нагрее кабела и до трайно късо та да изключи предпазителя. И препазителите сработваха много преди 300 киловатчаса. :roll:
В случая с бойлера ако има утечка - къде е топлината, след като студена е водата :?
Предполагам, че си разкъртвал да намериш точно къде е проблема. Как изглежда такъв кабел? Аз имам страхотно доверие на СВТто и не ми се вярва, че влагата може да го повреди.
ktamen - специалист
Ето един възможен вариант за солидна утечка, която загрява почвата около тръбите. Цитатът е от тази тема:
hidrazin написа:
toolegittoquit написа:
... ВСЪЩНОСТ при изправно защитно заземяване липсата на дефектно токова защита(ДТЗ) не създава кой знае колко по-голяма опасност от токов удар, защото за всички опасни уреди клас I е задължително заземяването на металният корпус. Всяка достатъчно сериозна повреда, извела фаза на корпус ще доведе до късо съединение(К.С) и изключване/изгаряне на предпазител...
Това кой ти го каза? Вярно е ама само донякъде и с някои условности.
В тази връзка преди 10-тина дни имах следния случай.
Един човек си беше човъркал бойлера в къщата. Викнал и приятел та да почовърка и той.
Сменяли всичко - фланец, нагреватели, термо ... и вързвали смело.
В резултат - обажда ми се и казва:
"Ела да видиш какво става с тая инсталация, от чешмите бие ток а от чешмата на двора тече топла вода"
Е видях. Фазата свързана директно с корпуса на бойлера - мостчето за зануляване на корпуса го шибнали към фазата на клемата вместо към нулата.
А кабелчето пече но държи. Държи постоянен ток от около 24-25А директно към поцинкованите тръби в земята.
Измерен потенциал на чешмата в двора към колче дето забих в райграса наблизо - около 95V.
В интерес на истината още не бяха почнали да излизат червеите от земята. :lol:
Предпазителя на токовия кръг - порцеланов, стопяем за 25А. Никога нямаше да изключи.
Та такива ми ти работи за "сигурната" инсталация без ДТЗ според твоите разсъждения.
:partyman:
Обаче аз не мисля, че авторът има подобен проблем.
kozl - майстор
На едното място в банята подмених всички стари кабели от банята до разпределителните кутии извън банята, а на другото окъсилия кабел го оставих в мазилката като от разпределителната кутия откачих проводниците, които отиват към контакта, за да не къртя и унищожавам тапетите и да може тоя кръг към същия предпазител да се ползва.
Снимки нямам. Стопена деформирана изолация и медните жила бяха позеленели. Това са ми спомените. Най-вероятно кабелите са ковани с пиронче, като мостовите. На кабела в банята предпазителя падаше със закъснение. Другия дето не съм го разкопал явно се е заварил, щото веднага святка.
ktamen - специалист
Пирончето обяснява всичко, аз едва ли бих се сетил. Все пак проблемът не е бил във влагата, а в малоумието на монтажника.
  • 1
  • 2

Тема "БОЙЛЕР моля за Съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: