От мобилни телефони до цифрови камери
DMN - майстор
petkomz написа:
По руските форуми пише че трябва да е 4,7 ома, ама буквата К в означението много ми прилича на килооми?
Не се подвеждай по буквата "К", щом е 4R7 значи е 4,7 ома. Ако беше 4К7, тогава е 4,7 килоома.
petromaniq - специалист
Остави го този термистор. Имаш ли напрежението на мрежовия конд. значи си е наред.
petkomz - специалист
Сложих термистор 5 ома от компютърно захранване, смених HIS0169C, SMR40200, кондензаторите (без 1 бр. 100мФ/200в че в магазина имаха само един), R2K и смених дросела с резистор 560 ома, ама пак не става работата - лампата свети и с телевизора нищо не се случва. Транзистора на ТХО-то, доколкото го измервам е здрав, за всеки случай ще го сменя, но мисля че не е от него. Единственото обнадеждаващо е че вече на греца няма пълно късо. Идеи?
petromaniq - специалист
Идеята е да извадиш L809
petkomz - специалист
petromaniq написа:
Идеята е да извадиш L809
Заменям L803 с резистор 560 ома и изваждам L809, ако правилно съм разбрал, така ли?
petkomz - специалист
Привет! Скоро не съм писал че бяхме по Черноморието, пък после задачи и така...
По съвет на един техник смених L803 с резистор 1,1 кОм (той ми препоръча 1 кОм, но нямам такъв в момента), L809 не съм вадил засега. Резултатът е че в момента телевизора (захранен през лампа 100 вата), при включване на бутона - лампата светва за секунда и изгасва докато стои в стендбай режим. Като го стартирам, захранването започва да свисти и лампата светва, като кинескопа се намагнетизира, но картина не излиза. Позистора също е свален, като съм откачил и размагнитването. Дали да го пробвам без лампата или рискувам пак да изгори? Ако потърся 150 ватова лампа дали има шанс да заработи или не?
petkomz - специалист
Привет отново! Направих следния опит: върнах позистора на мястото му и закачих размагнитването - резултатът беше че лампата светва веднага с включването и не изгасва, не стои в стендбай режим и диода не свети. Свалих отново позистора и откачих размагнитването и реших да рискувам като го включих без лампата. Взе че заработи. Въпросът ми е как да проверя позистора и размагнитващата бобина дали са здрави и дали да пробвам да включа телевизора с тях? На позистора пише 14MS03G7, но не намерих характеристики за него ,а в схемата е 2C14R(D). Съвети?

Прикачен файл

20160808_220004.jpg

Прикачен файл

20160808_195845.jpg
hidrazin - майстор
Щом е тръгнал няма никакъв проблем да го пробваш като запоиш позистора и включиш и бобината.
Най-много да изгори предпазителя на входа. Мисля че е заминал ама все пак...
Внимание !!! - използвай препоръчания бушон. Мисля че беше 3,15А.
Ако гръмне бушона значи позистора не става. Едва ли е бобината.
И от изгарянето на бушона няма какво да му стане на телевизора.
Мисля че този дето си свалил от шасито е 14 ома.
Може някога да е сменян. Спокойно може да го замениш с някакъв такъв:
PTC MZ73-18RM 270VAC
Или дори такъв макар да дават нищо за него:
ТЕРМ ЗАП TV PTC 3PIN
Заменял съм трикраки с дукраки такива и си работи перфе.
Просто двукракия се свързва последователно на бобината.
Първоначално е с малко съпротивление и като мине тока на бобината през него загрява.
Загряването му увеличава съпротивлението и така изключва бобината.
:partyman:
petkomz - специалист
Да предпазителя е точно 3,15 А, а позистора като го измервах снощи, на едната таблетка беше около 12-13 ома, а другата около 440 ома. Бобината и тя беше 12-13 ома. Четох по руските форуми че я включват през лампа 100 вата и трябва екрана да стане на дъга? :?
todortv - майстор
Слагай позистора и бобината и мушкай в контакта.

Тема "Помощ за ремонт на телевизор Samsung CK-5085TB." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: