Моята рецепта:
Щипка захар 5...10гр.
Вода (топла, но не повече от 60*C) 300гр.
Мая 1/8 от кубчето (40 грамово)
олио 50гр.
Брашно (смес от различни видове според вкуса) 450гр. общо.
Сол 5...10гр. Въпрос но вкус.
Захарта, маята, малко топла вода и лъжичка брашно
предварително са разбъркват на каша за 15 минути,
за да се събуди маята.
След това всичко в машината
Солта задължително последна върху брашното (пред последно), за да няма контакт с маята.
Дрождите в маята се хранят с въглехидрати (захар) и обичат топлото, но не обичат сол.
ПП Рядкото тесто втасва повече;
Солта пречи на втасването;
Времето помага на набухването;
Топлото помага на набухването;
Захарта помага на набухването;
Брашната с повече глутен (по-белите) набухват повече;
Брашната с подобрител аскорбинова киселина (витамин С) набухват повече;
И т.н.т.....
Щипка захар 5...10гр.
Вода (топла, но не повече от 60*C) 300гр.
Мая 1/8 от кубчето (40 грамово)
олио 50гр.
Брашно (смес от различни видове според вкуса) 450гр. общо.
Сол 5...10гр. Въпрос но вкус.
Захарта, маята, малко топла вода и лъжичка брашно
предварително са разбъркват на каша за 15 минути,
за да се събуди маята.
След това всичко в машината
Солта задължително последна върху брашното (пред последно), за да няма контакт с маята.
Дрождите в маята се хранят с въглехидрати (захар) и обичат топлото, но не обичат сол.
ПП Рядкото тесто втасва повече;
Солта пречи на втасването;
Времето помага на набухването;
Топлото помага на набухването;
Захарта помага на набухването;
Брашната с повече глутен (по-белите) набухват повече;
Брашната с подобрител аскорбинова киселина (витамин С) набухват повече;
И т.н.т.....