• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
MamaMy - майстор
Има и надежда за съвсем лесно спасяване. Свързано е с демонтаж на платката от диска. За тази цел трябва да имате точния инструмент. Не е много скъп, но се налага да се купи. Мисля, че дадох 11лв за комплекта, но ми върши прекрасна работа. След свалянето на платката се загледайте хубаво под лупа в местата на контакт с пластинките от хард диска. Там на много дискове съм виждал позеленяло и окислено. Съвсем малко е, но е достатъчно да влоши контакта и...
Лечението е съвсем, нежно почистване на окиса с хлебна гумичка. Това за който не знае ако има такива е гума за триене на молив. Гумата е много фин абразив и в случая само полира пистите. Ефекта е мигновен. Забърсвате със суха салфетка от нападалите части от гумата. Почистете и пинчетата които излизат от корпуса на диска. Капака на самия диск не отваряйте в никакъв случай ако ви е мила информацията. Следва сглобяване обратно и проба с готовност да преточите информацията веднага. Тръгне ли диска, спасявайте. Не се надявайте, че е ремонтиран и ще кара още много. Успех! :partyman:
lecki - специалист
Също остави го да се стопли (около един час включен)
и пробвай пак да четеш от него.
toolegittoquit - майстор
Да не се пробва повече тоя диск да се пуска. Ако има проблеми е възможно главите да надерат плочата и да увредят съдържанието на диска безвъзвратно. Това не е нещо, което може да се ремонтира в стил НаправиСАМ.
nikolovvd - майстор
Скърцането продължително ли е или след 2-3 цикъла спира?
Като спре скърцането диска продължава ли да се чува как върти или утихва?
il_iliev - напреднал
Благодаря за помощта и съветите на всички. Информацията ми е спасена, а диска е бракуван. Сега ще архивирам още един път важните ми файлове.
Бих се радвал някой да ми препоръча качествен външен диск около 1Терабайт.
toolegittoquit - майстор
il_iliev написа:
Благодаря за помощта и съветите на всички. Информацията ми е спасена...
Бих се радвал някой да ми препоръча качествен външен диск около 1Терабайт.
Как е спасена?
А моят съвет е - не си взимай твърд диск 1 Терабайт, на който да съ държиш изключително важни неща. Или ако го правиш и действително имаш ценна служебна информация - сложи 2 в огледален RAID масив. Дисковете с висока плътност са много по-склонни към дефекти. Което е логично...
Иначе, избягвай WD. Имаха серия Blue...Знаеш ли какво значи на английски Blue - тъжен. И цялата серия ти правеше живота тъжен. Seagate като че ли са долу-горе читави. А, да HGST също те правят често ръжен.
Последна промяна от toolegittoquit на вт май 02, 2017 3:19 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
На дискове и ДВД-та рискуваш...

Най-добре важните неща в някой облак, където правят архив...
toolegittoquit - майстор
torbalan написа:
На дискове и ДВД-та рискуваш...Най-добре важните неща в някой облак, където правят архив...
Облакът е за пиене. Има и облаци в небето. :)
На облак не се слага поверителна или лична информация. Те правят архив, но безплатните облаци не ти гарантират цялост и поверителност на информацията. Тайните ти ще ги знаеш само ти и всичките 2345 админа на "облака". Още повече, че облаците са централизирани и това ги прави податливи на атаки от типа DDOS, да не говорим ако пробият защитата колко лична информация може да източат.
torbalan - Дървен философ
Умрял админа за твоите тайни...
il_iliev - напреднал
Не знам точно как ми е спасена информацията от диска. Просто я получих на няколко ДВД диска.
Не ме бърка външният диск да е по-малък от 1Терабайт. Само не знам коя марка дискове са качествени да си купя от тях. Варианта с два диска по 500гига байта по-добър вариант ли е?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Проблем с твърд диск" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: