Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
preslav - майстор
съб юли 21, 2018 6:33 pminfomar написа:
Водата която отива в кухнята трябва да я разделя поне на 3 лъча:
- мивка
- пералня
- миячна.
Някой ползвал ли е за подобна цел профилни колектори с вътрешна резба 1/2?

Snap-21474836489.jpg

Гледам, че вход и изход са на 1", а трите изхода на 1/2".
Идеята ми е на входа да поставя един механичен филтър 100 микрона с един шибърен кран, на другият изход - тапа.
На трите изхода салникови вентили 1/2" от подобен тип. Сферичните не ги харесвам, но дайте мнение за тях. Не знам само дали ще се поместят един до друг. Ако тези не станат какви други мога да ползвам?

Snap-2147483648.jpg

Вентилите на изходите преходници в зависимост от предназначението.
За гъвкави връзки мисля да приложа стоманени гъвкави тръби 1/2.

Snap-214748364800.jpg

Някакви корекции или препоръки?
Някой правил ли го е по този начин? Колекторът дали ще свърши работа? Къса ми се вижда резбата му за отклоненията.
Защо не вземеш да скицираш как според теб изглеждат нещата и да снимаш скицата. Тези кранчета са нефелни, уплътненията им по щока не държат. Перални и съдомиални идват комплект с гъвкав маркуч, който е с 3/4 холендрова гайка - има кранчета с 1/2 вход и 3/4 изход, ъглови, прави, всякакви. На пералня и съдомиялна не виждам смисъл от самостоятелни кранове. На мивката топла вода няма ли да има? Инсталацията вкопана или външна ще е?
Има много неща за доуточняване преди да правиш поръчки по интернет.
За София не знам, но във Варна си имам човек, който идва, оглежда, прави оферта, ако си стиснете ръцете си носи всичко необходимо, изпълнява проекта и издава фактура или касов бон - до удовлетворяване на гаранция никога не се е стигало, особено ако кажеш, че искаш качество, а не тънка цена за материали.
infomar
нед юли 22, 2018 12:15 pmpreslav написа:
Защо не вземеш да скицираш как според теб изглеждат нещата и да снимаш скицата. Тези кранчета са нефелни, уплътненията им по щока не държат. Перални и съдомиални идват комплект с гъвкав маркуч, който е с 3/4 холендрова гайка - има кранчета с 1/2 вход и 3/4 изход, ъглови, прави, всякакви. На пералня и съдомиялна не виждам смисъл от самостоятелни кранове. На мивката топла вода няма ли да има? Инсталацията вкопана или външна ще е?
Има много неща за доуточняване преди да правиш поръчки по интернет.
За София не знам, но във Варна си имам човек, който идва, оглежда, прави оферта, ако си стиснете ръцете си носи всичко необходимо, изпълнява проекта и издава фактура или касов бон - до удовлетворяване на гаранция никога не се е стигало, особено ако кажеш, че искаш качество, а не тънка цена за материали.
Нещата са много прости и не мисля, че трябва скица.
Под мивката има един изход 1/2" студена вода и искам от този изход, да захраня мивка, пералня и съдомиялна. Свикнал съм да спирам водата на пералнята и съдомиялната след работа или когато отсъствам по-дълго време, за това държа да има независими кранчета на всяко захранване. Там трябва да има и един филтър 100 микрона да обира мръсотии когато спират/пускат водата централно.
Не ми харесва да сглобявам с фитинги разклонителна кутия, щото много потенциални възможности в последствия от течове във връзките.Не съм доволен и от показаните по-горе красиви кранчета. Идеята с колектора ми хареса, защото кранчетата са качествени, няма много съединения, има стойка на която може да се закрепи културно а не по първобитен начин.
Не се бях сетил за него, ама човек не може да се сеща за всичко я.
Колектора ще се намира в кухнята под мивката непосредствено до входа на студената вода, прикрепен някъде там. Инсталацията ще е външна. Ако си купя колектора, всичко останало мога сам да си свържа, не е толкова сложно след като имам инструментите.
Това за касовият бон и гаранцията знам, че са неосъществими неща особено за майстори от подобен тип и го вметнах като шегичка.
Един подобен майстор преди години го бях извикал да ми отстрани един теч от мивка (пазарихме се за свършена работа а не отработено време) и след два часа мъки не направи нищо и вика - плати ми за загубеното време. Да, ама той може и четири дена да се опитва да отремонтира нещо и понеже е сакат в двете си ръце нищо да не направи. Трябва ли да му платя? За това му казах, че не е свършил работата за която е извикан и за това няма да му платя... и т.н.т. Та много зависи на какъв човек ще попаднеш - може да е и "Баш майстора". За това когато имам нужда от майстори за нещо, се пазарим не за отработено време а за качествено свършена работа.
Прикачен файл:
Snap15.jpg
Snap15.jpg (66.63 KиБ) Видяна 3546 пъти
kozl - майстор
Аз съм ползвал комбинирани в едно тяло двойни кранове за смесител 3/8" и за пералня или миялна 3/4", но комбинирани в едно тяло тройни кранчета не съм срещал.
infomar
нед юли 22, 2018 6:57 pmkozl написа:
Аз съм ползвал комбинирани в едно тяло двойни кранове за смесител 3/8" и за пералня или миялна 3/4", но комбинирани в едно тяло тройни кранчета не съм срещал.
Прикачен файл:
Snap42.jpg
Snap42.jpg (23.21 KиБ) Видяна 3522 пъти
Цена около 40 лв.
turbocharged - специалист
Това е колектор за парно 1 цол и изводите му са за 3/4 адаптори за белите тръби с алуминиева вложка. http://www.tiemme.com/bul/1636n_prodotti-det_87066.php
Остри са им челата и ще ти прережат гумените пръстени на маркуча. Лазар ти го каза, но ми се струва че не си разбрал.
Меката връзка за смесителя ти е 3/8 ще ти трябва преход.
Мъчиш се да използваш неща дето не са за целта. Ще стане, но ще ти трябват 10 прехода. Ще дадеш много пари, ще стане голямо и нищо няма да спечелиш като надежност. Трябват ти:
Нипел 1/2 -1”, Муфа 1”, тройния кран, два удължителя 3/4 за пералнята и миялната, муфа 3/4, нипел 3/4 - 3/8 за мивката
Ако се придържаш до частите предназначени за свързване на перални и мивки ще имаш по-малко проблеми и разходи. Има такива качественни части. Примерно два от този http://orex.bg/sferichen-kran-tripaten- ... p1400.html и един такъв http://orex.bg/spiratelen-kran-aglov-s- ... p1467.html и два удължителя 1/2 http://orex.bg/mesing-hrom-udalzhitel-1 ... p3309.html
iliya_i - майстор
Проблема е, че info миски, че спарнаджийски колектор ще има по-малко разби за навиване, но накрая ше излязат поне 2 пъти повече.
Дра тройника, нипел и три крана - общо са 5 резбови съединения.
Като сложи по едни преходник на всеки извод на колектора, защото няма баш за пералня - ще станат поне 6.
Ама той мързела не мори а само мъчи :-D :-D :-D
infomar
Благодаря,
причината да не харесвам шибърните кранове е неприятностите които съм имал до момента с тях, но казвате, че посочените от вас са качествени и няма да има проблеми с годините?
Ще помисля и по този вариант.
Готов съм да платя повечко, но да имам нещо дълготрайно и сигурно.
Мислех към колектора да навия на трите изхода по един удължител завършващ на края със съответен преходник в зависимост от консуматора, но казвате, че идеята не е удачна.
kozl - майстор
Шибърните кранове отдавна вече са заменени със сферични кранове. От сферичните поне за мен до сега най-проблемни са минисферичните кранове, които след като са престояли отворени повече време и впоследствие трудно се завъртат, за да затворят.
По каква причина искаш кран за всеки отделен уред? Възможно е да се процидира с един централен кран и налични капи за резбите към меките връзки. Та като спираш водата поради отсъствие ще въртиш един кран. Ако има повреда в някой консуматор, спираш централния кран, махаш меката връзка и завиваш капата. Та ако се повреди миялна или пералня вероятно трябва да се махат от мястото си и това налага разкачане на маркуча. Филтър е добре да има. При майка ми не съм монтирал филтър и вече 2 електроклапана на пералнята се повредиха поради срез на уплътнението от стружка. Но на мама пералнята е Канди - ветеран от 1981 г.
шоп - майстор
@infomar,
подобно колекторно захранване се прави, когато захранващата тръба е 3/4 или 1''

При теб има 1/2 захранване и няма никакъв смисъл от подобно усложняване. Когато си миеш ръцете с топла вода и в този момент пералнята или съдомиялната пълнят ще имаш дискомфорт.

Аз бих сложил един поцинкована кръстачка за 4 лв на 1/2 и толкоз. Кранове може и 3 бр, може и един на входа, а може и без.

Аз кранове на пералня и съдомиялня спирам на 5 години веднъж....евентуално:-)
infomar
нед юли 22, 2018 9:10 pmiliya_i написа:
Проблема е, че info миски, че спарнаджийски колектор ще има по-малко разби за навиване, но накрая ше излязат поне 2 пъти повече.
Дра тройника, нипел и три крана - общо са 5 резбови съединения.
Като сложи по едни преходник на всеки извод на колектора, защото няма баш за пералня - ще станат поне 6.
Ама той мързела не мори а само мъчи :-D :-D :-D
Изглежда съм много задръстен, но не схващам за какви толкова много съединения ми споменавате.:?

До входът на колектора, всички връзки към филти и др. ще са еднакви, както и към нещо друго подобно.
На самият колектор ще има само два преходника (един на входа от 1/2 към 1" и един към мивката от 3/4 към 1/2"), с които ще направя челото по-дебело и два удължителя на 3/4" за да имам подходящо чело за съединенията към пералнята и съдомиялната.
Прикачен файл:
Snap69333.jpg
Snap69333.jpg (109.59 KиБ) Видяна 3436 пъти

За наличие на кранчета - прави сте, че може и без тях, ама си мисля, че наличието им ще е удобство. Когато имах кемпер, лошите западняци на всяка линия бяха поставили кранче, освен централното. Когато имам проблем с нещо, просто го изключвам и го оправям без да преча на останалите. Може би е някакъв вид на гевезелък :lol:

Тема "ВиК разклонител в кухнята." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: