• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
manovbg - помощник
пон окт 29, 2018 8:31 pmfilmatoplo написа:
:) Какво казват по въпроса братята до 44та Германци :wink:
Още не съм говорил с тях, имам уговорена среща с консултант по енергийна ефективност за след 2 месеца а за консултант по отпление и охлаждане още чакам за дата :D
Тука няма от днес че за утре, но всичко си има и хубавата страна!
За всяка инвестиция която направя във връзка спестяване на енергия ще получа субсидии!
Естествено всичко трябва да се изгради от тяхни лицензирани фирми за което ще ми бъде издаден сертификат с който ше удостоверя за направеното!
Тук направи си сам не е добра идея- 1. застрахователите ще ти откажат застраховка която е задължителна. 2. от енергото ще ми спрат тока 3. от пожарната ще запечатат къщата!
Ако си сложа сам дограмата което не е проблем по принцип, няма да получа сертификат, няма да ми отчетат енергийната ефективност и няма да ми одължат живота на къщата което си е важно!
В общи линии те принуждават да правиш всичко както трябва и всяка жаба да си знае гьола, БАШ МАЙСТОРИ няма тука :D
Като ти изгори крушка викаш ел.техник :D Кой за каквото е учил
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт окт 30, 2018 1:40 pmmanovbg написа:

В общи линии те принуждават да правиш всичко както трябва и всяка жаба да си знае гьола
:-D :) :lol: :-D :lol: Те затова некои сме тука, некои сте там. Важното е на теб да ти харесва. А доколкото схващам, нямаш избори
...
Навремето, в кухнята на една позната, гори ламбата.
Купува нова и я туря на масата.
След седмица вика някой да и я тури.
По късно разведе мъжо.
Бахамал съм им ма..та на "братята".
Свикнал съм си тука, обичам си този живот.
manovbg - помощник
вт окт 30, 2018 7:11 pmn_a написа:

В общи линии те принуждават да правиш всичко както трябва и всяка жаба да си знае гьола
:-D :) :lol: :-D :lol: Те затова некои сме тука, некои сте там. Важното е на теб да ти харесва. А доколкото схващам, нямаш избори
Да аз точно затова съм тук и съм я купил с ясната представа за тези ремонти и тяхната цена
manovbg - помощник
вт окт 30, 2018 7:32 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Навремето, в кухнята на една позната, гори ламбата.
Купува нова и я туря на масата.
След седмица вика някой да и я тури.
По късно разведе мъжо.
Бахамал съм им ма..та на "братята".
Свикнал съм си тука, обичам си този живот.
Та то нали това е идеята, ако си мислиш, че тук е по различно :D
вт окт 30, 2018 7:36 pmmanovbg написа:
...

Та то нали това е идеята, ако си мислиш, че тук е по различно :D
Както го описваш- ми много по различно е, ама и тука върви натам, хахаааа.
Тука сме по бедни, но по свободни, градски.
Успех с проектите и в живота така, както на теб ти се ще!
saraneron - специалист
нед окт 28, 2018 1:21 ammanovbg написа:
Здравейте,
Наскоро си купих къща на 1,5 етажа и ми предстои ремон (основен вътрешен)
В момента къщата се отоплява с котел на нафта но незнам колко точно е мощен 🤔 иначе е към 2м висок и около 60х60см плус горелка която стърчи!
Понеже ще сменям ел.инсталация ВиК и дограма искам да си предвидя и положа кабели и тъби за подобрение на системата!
Планувам да монтирам слънчеви панели и бойлер с 2-3 серпентини но това ще ми помогне само при отопление и ртопла битова вода 😕
Искам да помисля за охлаждането и вентилацията!<br/>
Насочил съм се към термопомпа въздух-вода с конвектори като съществувщия котел ще остане за да топли зимата!
Нямам възможност за полагане на серпентини или сонди, но панели мога да слагам бол 😂
Само, че не мога да си представя вентилацията какво влияние ще окаже на конверторите 🤔
Проблема е че сме пушачи с жена ми и в дневната си се пуши а идеята е да не губя енергия като отварям прозорци.
Тоест искам активна вентилация свързана с термопомпата!
От няколко дни се ровя усилено в нета и не намирам подобни системи, всички системи които има в нета са за непушачи 🤬
Ще се радвам на предложения коментари и обсъждания!
Благодаря предварително!
Поздрави!

П.П. Няма да откажа цигарите 😤
Не се затичах,табели ще съжаляваш че по рано не си ги отказал.Децата ти пишат ли?
вт окт 30, 2018 9:22 pmsaraneron написа:

...
Не се затичах,табели ще съжаляваш че по рано не си ги отказал.Децата ти пишат ли?
Май трябва да редактираш преводача. Ясно е, че иде реч за цигарите де, не за памперси.
manovbg - помощник
вт окт 30, 2018 10:02 pmТрифон П.Трифонов написа:
вт окт 30, 2018 9:22 pmsaraneron написа:

...
Май трябва да редактираш преводача. Ясно е, че иде реч за цигарите де, не за памперси.
И аз само толкова разбрах 🤪 но и е далеч от темата 😂
  • 1
  • 2

Тема "Отопление, охлаждане и вентилация на 188м2 къща!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: