• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
1. мериш с твой термометър,
2. може котелът да има датчик,
3. може да се довериш на очакването връщащата вода да е 15-20*С по-ниска от подаваната
TOD69 - напреднал
пон ное 12, 2018 11:34 pmLazarGanev написа:
1. мериш с твой термометър,
2. може котелът да има датчик,
3. може да се довериш на очакването връщащата вода да е 15-20*С по-ниска от подаваната
Мерси Мен ,ако имам още въпроси ще питам пак :)
ESPACE - майстор
Не вдигай температурата на водата, и 55 му е много за това топло време. За да изключи по температура на водата Immergas котел трябва да вдигне 6 градуса над заданието. В твоя случай не спира котела, спира го Tybox-a. И по точно онази функция в него наречена chrono-proportional control. По другия ти въпрос - котела има датчик за температура на връщащата вода, прочети си книжката. И едно мнение от setcom форума

Motao написа:
Здравейте!

Виждам, че сте се заговорили за термостати, та реших да споделя някои мои наблюдения. Не съм сигурен дали постът ми не е за темата за разхода, но понеже в тази тема тук и тук съм изразил резерви към един точно определен термостат(Delta Dore TYBOX 810), заради режима му Chrono-proportional control, реших че тук е мястото и да реабилитирам този режим.

Искам да кажа, че резервите ми бяха продиктувани от разпространеното схващане за неефективността на "цък-цък" режима при работата на газовите котли и тази тема в друг форум(статистиката, публикувана от потребител Vlado852), където става ясно, че стайният термостат е програмиран от производителя да работи принудително в "цък-цък" режим. След това предварително проучване се спрях на друг модел термостат, който също има режими за Chrono-proportional control, които обаче могат да бъдат изключени и да си работи като чист on/off термостат. Термостатът ми има три режима - on/off, chrono 3, chrono 6. Chrono-режимите са съответно : при chrono 3 термостатът включва котела до 3 пъти за час, а chrono 6 - съответно до 6 пъти за час, като всяко отделно включване няма за цел да достигне зададената температура, а го прави на степени. Ефектът е, че при chrono-режимите температурата почти не надхвърля зададената от мен температура, дори в половината от времето е под нея. Радиаторите остават много по-малко време студени. При on/off-режима има по-дълги периоди на студени радиатори, следва включване на котела и надхвърляне на зададената температура с до 1.5°C.

Без да влизам в повече обяснения пускам измерванията, които съм направил. След всяка дата съм написал измерената температура през деня и минималната измерена температура. Данните са от този сайт. През всички дни на измерването зададеният температурен режим и включените радиатори(в три стаи) са еднакви. Засичанията на разходомера съм ги правил всяка сутрин около 08:00. Закръглял съм разхода до цели кубически метри, затова има дни, които са последователни и в един режим, но с по два кубика разлика в разхода. Изводите ми са, че колкото по-често се включва принудително котелът, толкова консумацията на газ е по-ниска. Може би защото няма драстично надхвърляне на зададените температури? От тези измервания досега съм на режим chrono 6, който най-много се доближава до "цък-цък" режима и консумацията ми за Декември е около 250m³, т.е. под 10m³ средно на ден, при отопление на четири стаи, готвене и къпане. Котелът не работи въобще ефективно - постоянно изключва по температура на водата, т.е. още "цък-цък". Отоплителният режим е : 08:30-00:30->21°C ; 00:30-08:30->18°C. Радко, когато съм цял ден пред компютъра ми става леко хладно и увеличавам температурата на 21.5°C. През нощта котелът не се включва въобще, сутрин температурата е около 19°C.

on/off-режим
18.11(10°C/7°C) - 19.11 -> 4m³
19.11(14°C/8°C) - 20.11 -> 6m³
среден разход : 5m³/ден

chrono 3-режим
20.11(15°C/8°C) - 21.11 -> 5m³
21.11(17°C/10°C) - 22.11 -> 3m³
22.11(14°C/12°C) - 23.11 -> 4m³
среден разход : 4m³/ден

chrono 6-режим
23.11(14°C/12°C) - 24.11 -> 3m³
24.11(15°C/12°C) - 25.11 -> 3m³
25.11(15°C/7°C) - 26.11(7°C/3°C) -> 4m³
среден разход : 3.3m³/ден

Така, че най-вероятно резервите ми към термостата Delta Dore TYBOX 810, относно програмираният му режим "Chrono-proportional control" са били напълно неоправдани и следва той да бъде реабилитиран.
LazarGanev - "Велик майстор"
Може би ESPACE е прав, интерено ми е дали е така - дали го спира Тайбокса или спира по температура на водата :? . Все пак, ако не ти представлява трудност направи замерване с по-висока температура на водата, за да видим как ще се държи. За мен изобщо не е меродавно публикуваното изследване, където грешката е над 30% - декларира разход на ден 3.3м3, но точността на отчитане е 1м3 :-D . Освен това такъв режим с 6 паления на ден или програмирани 144 паления на денонощие мен изобщо не ме кефи, не знам Вас. И пак има нужда от постоянно бъзикане на температурата на водата. Това ми мяза повече на хронометър и по-малко на термостат. За сравнение - с модулиращия термостат по стайна температура теоретично би могъл да минеш с едно палене на ден, ако е правилно изградена системата.
TOD69 - напреднал
вт ное 13, 2018 8:00 amLazarGanev написа:
Може би ESPACE е прав, интерено ми е дали е така - дали го спира Тайбокса или спира по температура на водата :? . Все пак, ако не ти представлява трудност направи замерване с по-висока температура на водата, за да видим как ще се държи. За мен изобщо не е меродавно публикуваното изследване, където грешката е над 30% - декларира разход на ден 3.3м3, но точността на отчитане е 1м3 :-D . Освен това такъв режим с 6 паления на ден или програмирани 144 паления на денонощие мен изобщо не ме кефи, не знам Вас. И пак има нужда от постоянно бъзикане на температурата на водата. Това ми мяза повече на хронометър и по-малко на термостат. За сравнение - с модулиращия термостат по стайна температура теоретично би могъл да минеш с едно палене на ден, ако е правилно изградена системата.
Не мога да схвана още как работи този котел- при 22градуса зададени и достигнати на стайния регулатор ,продължава да работи горелката а в друг момент при. 21,3 на стайния регулатор не работи горелката.Имам чувството,че работи някакво определено време без значение на показанието на стайния регулатор :?
ESPACE - майстор
Ти не схвана ли че котела работи така, както го управлява Tybox-а. Има един светодиод отгоре на приемника, свети ли значи котела ще работи. Програмирай го го да работи в чист on/off. Стойността в меню 2-08 я сложи на Tor.
http://www.deltadore.com/mediastore/23/ ... iginal.pdf

Тия терзания защо не ги адресираш и към инсталатора си?
Здравейте!Имам питане за имергаз тера 32 1.Как се регулира топлата вода за къпане и миене.Намалявам градусите на панела с бутоните,но при минимални градуси на таблото на панела водата продължава да тече гореща.
ESPACE - майстор
Ще ти се отговори конкретно, когато и ти започнеш да обясняваш с цифри. Зададена X градуса, от чешмата тече с Y градуса, на дисплея показва Z градуса при дебит толкова и толкова литра в минута.
Иначе според твоето питане мога само да те попитам да не би да променяш температурата на водата за отоплението вместо БГВ. И още един въпрос. Защо питаш тия неща тук, а не се обадиш на този който ти е монтирал котела?
  • 1
  • 2

Тема "Газов двуконтурен кондензен котел Immergas VICTRIX TERA 28 1 – 28KW" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: