Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
loudidd - напреднал
чет сеп 24, 2020 4:55 pmkozl написа:
1 минута преди края забива :?
Тва означава ли, че посудата са измити, но не може да източи водата от зумпфа?
Да, има вода по дъното, продължава да върти водата и може да остане на 1мин. вечно и да си върти, иначе програмата си я е изпълнило, посудата е измита, съдомиялната е топла и т.н.

Проверих трасетата на мръсната вода, няма запушване, ръчно мога да изпомпя водата, която е останала, когато натисна отстрани, при свален капак, едно палче и изпомпвам водата после...

Търся проблема може би чрез някакво рестартиране на съдомиялната, за да почне да пълни вода, иначе явно аквастоп маркуча не й дава...
Защо? Нямам обяснение, не съм видял теч отдолу, за да мисля, че аквастопа е задействан, няма вода извън съдомиялната...

Когато е закачаена само с маркуч, без аквастоп, виждам, че изхвърля вода по време на програмата, т.е. сигурен съм, че помпата за изхвърляне работи...

Идеята е да подкарам да пълни вода през аквастоп-маркуча, понеже се съмнявам в това, че като е без такъв маркуч, ами обикновен, съответно и неговите кабели не са закачени, да не прави някакви проблеми в програматора или да не може да спре да пълни вода по време на програмата и затова да не я изпълнява докрай и да продължава...?! Не зная...
mironcho - специалист
Аква стоп маркуча би трябвало да няма кабели. Повечето модели имат джоб/пакет/обем с вещество, което, като се намокри увеличава обема си и смазва маркуча прекъсвайки водата през него.
Пробвай маркуча с аква стоп без да е закачен към миялната дали пуска вода.
Неизхвърлянето няма как да има нещо общо с маркуча за чиста вода. Възможно е да е заради износено работно колело на помпата - върти ама не върши работа.
krasi92 - майстор
Има и друг вид маркучи дето имат електромагнитен клапан в началото на захранващият маркуч. Може и нещо по управлението на пълненето да е сдало багаж и за това с новия маркуч не пълни. Премери на буксата на марууча дали има напрежение като пуснеш машината.. https://www.delta-elis.com/bg/3-2541-%D ... %D0%B0.htm
kozl - майстор
Наша миялна е АЕГ и захранващия маркуч е с ел.магнитен клапан като този от препратката в предния пост.
Обаче не съм пробвал с обикновен маркуч що ще е. За да работи с обикновен трябва да има и втори клапан за пълнене някъде вътре в миялната.
Съдейки по часовете през които се ровичках в миялната, то на най-кратката програма, която е около 30 минути има два цикъла на зареждане с вода и съответно източнане. Времето за изпълнение на двата цикъла е с малка разлика в полза на втория. При първия се отваря вратата на таблетката, което означава, че втория цикъл е изплакване пак с гореща вода.
1 минута преди края би следвало да означава, че първия цикъл е минал успешно. Т.е. напълнила е вода, започнал е процес на миене през промивната помпа едновременно с подгряване, след изтичане на времето е спряля промивната помпа и е източила водата. Така първия цикъл е минал успешно и е започнал втори цикъл, а точно през втория се появява причина, от която 1 минута преди края зацикля :?
Съдейки по АЕГ-то то последната минута в програмата се извършва само източване на водата на 2 интервала.
Ако действието е тъй както го описах, то не мога да вържа логиката първия цикъл да премине успешно, а на втория да се запъне в самия край. Това че първия е минал успешно означава, че всички датчици, помпи нагреватели, клапани са работили. Логично е да помисля, че нещо става с програматора и зацикля ел.логика.
Освен, че промивнато помпа върти водата нагревателя работи ли? Закачи съм клемите му пробна лампа.
Ако допусна, че нещо става при втория цикъл и Т не може да достигне зададената и помпата работи докато не бъде достигната Т, то как обаче може да се провери тази теория :? Ако докато върти помпата в нагревателя има напрежение еми развинтената ми фантазия измисли следната ситуация. При втория цикъл Т требе да е по-висока от тази на първия цикъл, обаче се задейства термопредпазителя на нагревателя и той не може нагрее вода достатъчно. Към него има напрежение, но той не грее повече от Т, при която сработва термопредпазителя и миялната зацикля оти не мое достигне зададената Т. Тая теория, пълна с предположения може да обясни що първия цикъл е минал успешно, но дали е така в действителност :?
Факт е, че при АЕГ като зацикли промивната помпа времето на дисплея не тече и показва едно и също показание в оставащите минути и така може да продължи с часове без логиката да отчете грешка в програмата. Аз до момента не съм открил причината за това зацикляне, но като се случи и към нагревателя няма напрежение. Но при АЕГ-то сато зацикли помпата тя работи на интервали. Примерно секунда работи, секунда почива и общо звука напомня за морски вълни.

Обаче до момента ми не е ясно loudidd твоя оригинален захранващ маркучрс ел.клапан ли е?
Ако да някъде се е прекъснал кабел и до буксата за маркуча не достига напрежение, но и това може да се провери с пробна лампа. А новия маркуч, с който си пробвал и той ли е с ел.клапан?

А м-у другото аз съм приел, че миялната ни е само с един клапан за пълнене, този на захранващия маркуч, та след прочетеното съм в :?
Но все пак нека loudidd отговори за маркуча. И ако оригинала е с ел.магнитен клапан и Сименса работи с обикновен маркуч значи има и втори клапан за пълнене.
loudidd - напреднал
Благодаря за включването на всички...

Давам разяснения - и предния маркуч, и новия са с електромагнитен вентил или както се нарича там (маркуча му казват aquastop) и са с кабел, който с две "обувки" се свързва със съдомиялната.
Изображение https://prikachi.net/image/ViJV7
Изображениеhttps://prikachi.net/image/V8aVM

Това е новия :
Изображениеhttps://prikachi.net/image/Vi96d
https://www.delta-elis.com/bg/3-2541-%D ... %D0%B0.htm

Свързват се със съдомиялната с тази букса чрез обувки :
Изображениеhttps://prikachi.net/image/VigET
Изображениеhttps://prikachi.net/image/V8yQx
Изображениеhttps://prikachi.net/image/V8HEs

Мерих с мултицета при включена съдомиялна, на тези буски не отчита никакъв волтаж...

Ето това е входящата тръба от маркуча за чиста вода (малкият вдясно) :
Изображениеhttps://prikachi.net/image/V8r1b

По него в момента не постъпва вода, пробвано и с откачена букса, и с включена...

Както казах, ако сложа обикновен маркуч, пълни вода веднага, почва си програмата, ТОПЛИ (някой беше питал нагоре дали нагревателя работи), изхвърля, но стига до 1мин., върти водата и не приключва.

Ето цялата схема :
Изображениеhttp://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 16888g.jpg

Доколкото виждам, има два клапана, единия е с остър връх, другия с гумичка на върха - свалих ги, проверих ги, и двата показват съпротивление около 1240 ома (дано не бъркам понятията), което ми говори, че си работят коректно...
Изображениеhttps://prikachi.net/image/Vi8iQ

Вдигайки ръчно оранжевата пръчка, изпомпвам вода - това е защитния механизъм при протичане, отдолу е свързана с един стереопор, който идеята е като се вдигне при протичане, да дренира водата и да я изхвърли...
Изображениеhttps://prikachi.net/image/VifB3

Моята цел е да подкарам аквастоп-маркуча да пуска вода, в момента незнайно защо нов или стар, закачен директно за водопровода и не пуска капка и със закачена букса към съдомиялната, и със свалена... А стария си работеше, преди да спре, не беше запушен или нещо такова...

Както казах и по-горе, на обувките на буксата не отчиа напрежение (или аз не знам как да го замеря, но мултицета не отчита волтаж при ключена съдомиялна).

Да я подкарам с обикновен маркуч да си изпълнява програмите и да си работи ми е второстепенна цел, но не я изключвам, ако няма друг начин...
Все пак бих искал да си работи с аквастоп маркуча, нали е сложен в схемата за сигурност, ако протече...

И пак да кажа - течове не се наблюдават, когато работи с обикновения маркуча и пълни вода, за да се съмнявам в това...

И последно - четох, че съдомиялната се рестартира, като натиснеш копчето за включване и го задържиш, това е правено десетки пъти без ефект. Да, задържиш, чува се едно изщракчване, но няма промяна в поведението....

Ясно е, че ще викам специалист, ако не се справя, но така или иначе вече й отделих доста време, ако се справя сам с ваша помощ, би било много удовлетворяващо... :)

Благодаря... :)

Съжалявам, че снимките са с външен линк, не успях да ги вградя тук...
kozl - майстор
пет сеп 25, 2020 9:58 amloudidd написа:
Както казах, ако сложа обикновен маркуч, пълни вода веднага, почва си програмата, ТОПЛИ (някой беше питал нагоре дали нагревателя работи), изхвърля, но стига до 1мин., върти водата и не приключва.
Това пълни вода веднага е притеснително! Програмата при други миялни почва с източване на вода от миялнита и след това пълни. Започвам да си мисля, че с обикновения маркуч миялната е в непрекъснато пълнене.
Ако и спреш тока с обикновения захранващ маркуч да не прелее щото няма кво да спре пълненето?
Тези два клапана на снимката ми се струва, че са за сол и регенерация.

Аз питах за нагревателя, но не дали грее изобщо, а дали грее като зацикли програмата в последната минута.
Аквастоп маркуча има ли съпротивление на клемите?
loudidd - напреднал
пет сеп 25, 2020 3:51 pmkozl написа:
Аквастоп маркуча има ли съпротивление на клемите?
Би ли ме насочил какво замервам, на коя стойност да сложа мултицета, за да ти кажа какво излиза? Благодаря...

Иначе под "веднага пълни" с обикновения маркуча, имам предвид, че сега съдът отстрани е празен и ако включа другия маркуч, веднага ще го напълни, с аквастопа не иска...
MamaMy - майстор
loudidd, не се обиждай, но като ти чета постовете , няма да се оправиш сам със съдомиалната. Викни майстор преди да направиш някоя беля или да се самоубиеш! На теб не са ти ясни основни неща, а няма как да ги научиш от една тема във форум.
loudidd - напреднал
пет сеп 25, 2020 10:26 pmMamaMy написа:
loudidd, не се обиждай, но като ти чета постовете , няма да се оправиш сам със съдомиалната. Викни майстор преди да направиш някоя беля или да се самоубиеш! На теб не са ти ясни основни неща, а няма как да ги научиш от една тема във форум.
Благодаря за мнението, обида няма, не разбирам повече от това, което може да ми хване логиката като устройство и принципи на работа на съдомиялната.

Чудех се дали проблема е малък и мога да го реша сам, както писах и по-горе, ще викна майстор, надявах се споделеното тук да е полезно и за други, които пък може и сами да се оправят... :)
loudidd - напреднал
нед сеп 27, 2020 10:38 amloudidd написа:
пет сеп 25, 2020 10:26 pmMamaMy написа:
Благодаря за мнението, обида няма, не разбирам повече от това, което може да ми хване логиката като устройство и принципи на работа на съдомиялната.

Чудех се дали проблема е малък и мога да го реша сам, както писах и по-горе, ще викна майстор, надявах се споделеното тук да е полезно и за други, които пък може и сами да се оправят... :)
Давам инфо след посещение на техник и надявам се да е полезно на хора, попаднали на същия проблем - aquastop маркуча не подаваше вода на съдомиялната. Покрай този проблем поне я разглобих и почистих основните пътища, прегледах клапаните и т.н.

Купих и нов aquastop маркуч, но явно е нямало смисъл.

Както писах и по-напред в темата, явно aquastop-а беше забил и трябваше някакво рестартиране, за да тръгне. Обичайния съвет "задръжте копчето за включване 15сек." не беше решение.

Техникът влезе в сервизното меню, видя някаква грешка тип "ниско напрежение", поради което електрониката/програматора или не знам точно кое беше забило, рестартира съдомиялната през сервизното меню и сега работи нормално...

За съжаление не видях как влезе в това меню, с каква комбинация от бутони го направи, но реално това реши проблема с работата/пускането на вода от aquastop маркуча.

Според техника някакъв спад на напрежение е повлиял на съдомиялната и е "забила".

Благодаря още веднъж на всички, които споделиха мнение и се опитаха да помогнат... :partyman:

Тема "Миялната не пълни вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: