• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Още малко допълнение за топлинните счетоводители.
Та примерно срещнах разпределители на Бруната монтирани на "лира" в банята. Тъй като лирата всъщност представлява две тръби минаващи през всичите бани по вертикалата, то разпределителите бяха некакси залепени за тръбата :? Та други топлинни счетоводители не можаха да предложат решение за подобна "лира" в жилището на майка ми и определиха коефициент на вечно ползване. Ползвал, не ползвал, плащаш по този коефициент. Този пример го давам като да подсетя, че ако топлинния счетоводител не предложи начин за калкулиране на потребена енергия, чрез измерване, най-вероятно ще приложи принципа на коефициента на вечно ползване :roll:
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе то може, стига да искат. Може от единия вертикал да се захранят колекторите за подовото и да се сложи топломер. А другите вертикали да не се ползват
OvivO - помощник
и аз точно така си го мислих. Другите радиатори се премахват или просто от едната вертикала се захранват помещенията, ако е възможно.
Отново имам молба за препоръка на изпълнител, може някой и да се самопрепоръча :)
Нямам спешност откъм време
Здравейте, намирам се точно в същата ситуация - сграда от '98 с вертикални системи във всяка стая. Разбил съм пода и проучвам дали не може да се сложи подово за сметка на радиаторите.
Тази тема е най-новата, която намерих, но все пак е минала година от както е пусната. Та все пак да питам дали се получи подовото с ТЕЦ или си останаха радиатори?
Също така ако някой има някаква по-нова информация по темата ще се радвам да разбера!
Jacomo - специалист
нед дек 27, 2020 9:49 pmnyxz написа:
Здравейте, намирам се точно в същата ситуация - сграда от '98 с вертикални системи във всяка стая. Разбил съм пода и проучвам дали не може да се сложи подово за сметка на радиаторите.
Тази тема е най-новата, която намерих, но все пак е минала година от както е пусната. Та все пак да питам дали се получи подовото с ТЕЦ или си останаха радиатори?
Също така ако някой има някаква по-нова информация по темата ще се радвам да разбера!
При вашия тип система се ориентирай към отговор "не може".
Здравейте, до сега не сме ползвали ТЕЦ за отопление. В процес сме на закупуване на ново жилище, което още се строи, инсталацията ще е хоризонтална. Не съм наясно с принципа на измерване на изразходваната топлинна енергия. Според строителя ще има топломер на входа на жилището. Четох по въпроса с високата температура на ТЕЦа,че се решава със смесител. Да добре.. Но какво е съотношеието на топла със стъдена вода, както си го представям ще е поне 1:1, това ще рече, че постоянно ще "шурти" студената вода и да кажем за отопляема площ от 80 квадрата ще заминават много кубици судена вода месечно.. И тая допълнителна вода, коята се влива във системата, продължава по тръбите към ТЕЦа ли? Голямо мазало.. Има ли смисъл или по- добре да си слагам радиатори?
нед дек 27, 2020 11:00 pmJacomo написа:
При вашия тип система се ориентирай към отговор "не може".
Много жалко :sad: Благодаря за отговора!
Jacomo - специалист
пон дек 28, 2020 11:38 pmphilipyanev написа:
Здравейте, до сега не сме ползвали ТЕЦ за отопление. В процес сме на закупуване на ново жилище, което още се строи, инсталацията ще е хоризонтална. Не съм наясно с принципа на измерване на изразходваната топлинна енергия. Според строителя ще има топломер на входа на жилището. Четох по въпроса с високата температура на ТЕЦа,че се решава със смесител. Да добре.. Но какво е съотношеието на топла със стъдена вода, както си го представям ще е поне 1:1, това ще рече, че постоянно ще "шурти" студената вода и да кажем за отопляема площ от 80 квадрата ще заминават много кубици судена вода месечно.. И тая допълнителна вода, коята се влива във системата, продължава по тръбите към ТЕЦа ли? Голямо мазало.. Има ли смисъл или по- добре да си слагам радиатори?
Няма студена вода, вентила смесва връщащата се вода от отоплителнта система на апартамента, която вече е охладена, с определено количество топла, до достигане на зададените градуси от вентила. Неизползваната топла вода си се връща в общата система на входа. Разликата между входа и изхода на апартамента реално е потребената енергия.
вт дек 29, 2020 12:55 amJacomo написа:
пон дек 28, 2020 11:38 pmphilipyanev написа:
Няма студена вода, вентила смесва връщащата се вода от отоплителнта система на апартамента, която вече е охладена, с определено количество топла, до достигане на зададените градуси от вентила. Неизползваната топла вода си се връща в общата система на входа. Разликата между входа и изхода на апартамента реално е потребената енергия.
Разбирам, благодаря!
kozl - майстор
Мисията не е невъзможна, но има фактори, които накланят везната към отказ.
Финансовия фактор на първо място. Когато започнаха отчитането през топлинните счетоводители и поставяха уреди по радиаторите, които не са топломери аз попитах има ли вариант да се ползват топломери. Казаха да за около 450 лв. на радиатор и се отказах. Та представям си как на всеки вертикален щранг по стаите трябва да се лепне по една кутия за у-ние на подовото и предполагам, че цената ще включва топломер + помпа и др. Та едвали ще е по-малка от 450 лв. на стая. Някой предложи от един щранг да се захрани подовото във всички стаи. Може и да стане, но тези щрангове са оразмерявани на дебит по една стая на етаж и да се натовари с още няколко етажа щранга :?
Височината на жилището и височината на замазката. В някои апартаменти замазката няма и 3 см пък светлата височината е под 250 см. Там като се задигне замазката заради топлоизолацията за подовото и светлата височина ще намалее още. Ако това не е притеснително....
И понеже правихме ремонт в стар софийски апартамент с отоплителни щрангове във всяка стая, то там се оказа, че под замазката от 3-4 см има 10 см сгурия за изолация, но цената, която му предложиха напсобственика за система подово от ТЕЦ го отказа и той запази радиаторите. Не помня за колко му предложиха оферта.
Те топлинните счетоводители и те са редки плетки и ще трябва и те да отговорят за топломерите и вероятно ще трябва да са техни. Пък може и да откажат, защото ще им се затормозят сметките по топлинния баланс на сградата.
  • 1
  • 2

Тема "подово водно отопление от ТЕЦ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: