От мобилни телефони до цифрови камери
sokolov.91 - майстор
нед фев 02, 2020 10:06 pmtzetz009 написа:
Сега пробвах на моя телевизор ( нов Панасоник ) със слушалки на телефон с четворен жак . Чува се и от слушалките и от говорителите . Едва ли ще нямаш такива - пробвай . Ако стане работата търси по магазините ( да не казвам кой :lol: ) такъв разглобяем жак . Ефекта няма да е точно това , което искаш , но ти си решаваш .

:partyman: :partyman: :partyman:
Това не е оферта първо, защото искам вградените говорители да спират и второ, защото с четворен мъжки жак пуснат в троен женски се мешат каналите.
nikolov333 - майстор
нед фев 02, 2020 10:09 pmsokolov.91 написа:
Много се отдалечават от темата...
Аудио системата има само аналогов вход. Не ми трябва HDMI ARC оптика и тн. Искам sonoff-а като му кажа пусни колоните да пуска колоните и да прехвърля звука от говорителите на телевизора към външните колони без да пипам друго нищо.
Освен да изведеш второ реле от захранването на релето на Sonoff-a, което да ти превключва масата на слушалките в позиция за желаните източници.. :)
sokolov.91 - майстор
нед фев 02, 2020 10:24 pmnikolov333 написа:
нед фев 02, 2020 10:09 pmsokolov.91 написа:
Много се отдалечават от темата...
Аудио системата има само аналогов вход. Не ми трябва HDMI ARC оптика и тн. Искам sonoff-а като му кажа пусни колоните да пуска колоните и да прехвърля звука от говорителите на телевизора към външните колони без да пипам друго нищо.
Освен да изведеш второ реле от захранването на релето на Sonoff-a, което да ти превключва масата на слушалките в позиция за желаните източници.. :)
Аз нещо не знам...
Нали писах още в първия пост, че съм захранил паралелно на контакта за аудио системата и едно реле на 230в с 2 групи контакти... :?
nikolov333 - майстор
Дай релето и схемата на свързване на аудио жака да видим, че обясненията са объркващи..
sokolov.91 - майстор
нед фев 02, 2020 10:34 pmnikolov333 написа:
Дай релето и схемата на свързване на аудио жака да видим, че обясненията са объркващи..
Релето (допълнителното) е реле с 2 групи контакти. Независими една от друга. Всяка от двете групи има по един нормално затворен контакт и по един нормално отворен. Бубината е на 230в. Демек релето е с 8 извода.
Схема на женската букса за слушалки на телевизора не мога да дам, защото измервах нейните пинове докато си беше запоена на платката и измерванията ми се сториха доста странни. Това го казах и в първия пост. Очаквах, буксата на телевизора да е с 3 пина за сигнал и два отделни, които да дават MUTE така да се каже на говорителите на телевизора и да пускат сигнал към слушалки, ако има пуснати. Ама то не е баш така. Има 4 пина буксата. 3 са за сигнал и 1 отделен. Като масата за сигнал се затваря спрямо ляв канал или спрямо четвъртия пин според зависи дали има или няма сложен мъжки жак в женския...
Така както го гледам аз трябва да изведа от платката допълнителна женска букса за слушалки и да я захраня само със сигнал, а отделно да ползвам от релето едната от двете групи, ама и двата и контакта. И нормално затворения и нормално отворения. Така, че да симулирам вкарване на мъжки жак в женския и съответно изваждане. Просто не съм сигурен на прав път ли съм и има ли изобщо такива букси за ТВ, работещи на тоя принцип.
nikolov333 - майстор
Логично е с релето да управляваш пиновете, които са затворени при изключен жак за слушалки, като ги свържеш на нормално затворения контакт на релето и при включване на сонофа да ги разедини за да подаде сигнал на жака. Ако свържеш НЗ контакти на релето към изключващите пинове на жака, можеш да си включиш жака в изхода за слушалките и докато сонофа не е включен би трябвало телевизора да не разбира, че са включени, тъй като разединяващите контакти на буксата за слушалките ще са затворени през НЗ контакта на релето и да си работи на вътрешните говорители.. Не знам само дали четвъртия пин ще пречи при постановката и за какво и е нужен на схемата..
sokolov.91 - майстор
нед фев 02, 2020 11:16 pmnikolov333 написа:
Логично е с релето да управляваш пиновете, които са затворени при изключен жак за слушалки, като ги свържеш на нормално затворения контакт на релето и при включване на сонофа да ги разедини за да подаде сигнал на жака. Ако свържеш НЗ контакти на релето към изключващите пинове на жака, можеш да си включиш жака в изхода за слушалките и докато сонофа не е включен би трябвало телевизора да не разбира, че са включени, тъй като разединяващите контакти на буксата за слушалките ще са затворени през НЗ контакта на релето и да си работи на вътрешните говорители.. Не знам само дали четвъртия пин ще пречи при постановката и за какво и е нужен на схемата..

Ами и аз това незнам. За това пуснах темата...
А и тука идеята е друга. Не може да включа мъжкия жак на аудио системата в оригиналния на телевизора, защото когато го има съединява маса с четвъртия пин, а когато го няма масата е съединена с левия канал. Затова стигнах до извода, че ми трябва отделна женска букса изведена от сигналите пинове, в която да седи постоянно пуснат мъжкия жак, а пък с НЗ и НО контактите на релето да симулирам физическо присъствие и отсъствие на мъжкия жак в оригиналния женски на телевизора...
Мале какви обяснения само правя... Трябва да напиша книга :lol:
nikolov333 - майстор
Вече горе-долу разбрах.. :-D Би трябвало да стане, като имитираш логиката на контактите с включен жак и без. Вече дали ще извеждаш жак или директно проводници към релето и аудиото, ще зависи..
sokolov.91 - майстор
нед фев 02, 2020 11:50 pmnikolov333 написа:
Вече горе-долу разбрах.. :-D Би трябвало да стане, като имитираш логиката на контактите с включен жак и без. Вече дали ще извеждаш жак или директно проводници към релето и аудиото, ще зависи..
Е, разбира се, че ще е на букси. Все пак тоя телевизор няма да го правя сиамски близнак с аудио системата. Ще му изведа отделен женски жак за сигнала и още един за симулирането на присъствие и отсъствие на мъжки жак в оригиналния на телевизора женски. В различни цветове и на мъжките и на женските, за да не стават грешки. Просто се чудех на прав път ли съм, да не взема да скапя аудиото на телевизора, че после ще купувам нов...
sokolov.91 - майстор
Разгадах му комбинациите най-накрая. Обаче се наложи малко да модифицирам оригиналната женска букса на твлвизора. Сега съм извел 4 кабела, 3 от които са за аудио сигнала, а четвъртия когато се допре до маса спира вградените говорители на телевизора. Та няма да се наложи да ползвам и NO и NC контактите на допълнителното реле, а само NO. Недостатък ще е, че ако искам да ползвам оригиналната букса за слушалки на телевизора няма да стане.

Тема "Отдалечено присъединяване на аудио кабел към телевизор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: