• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Чираче - майстор
нед фев 16, 2020 8:27 pmLazarGanev написа:
За започване на строителство се изисква, както и съответните проекти! Не ми казвай, че не знаеш! :cool:
Трябва, ако е нужно, да поиска разрешение ЗА РЕМОНТ на съществуваща сграда. Помолих да ми цитираш текст от ЗУТ, за казуса.
zz_stefanov - майстор
нед фев 16, 2020 8:19 pmLazarGanev написа:
нед фев 16, 2020 8:13 pmЧираче написа:
Мисля, че щом имаш Нотариален акт с упоменатите сгради, и които са нанесени в кадастралната карта, можеш да правиш каквото си решиш. Документа за собственост е Нотариалния акт. Какво Удостоверение за търпимост, какъв ПУП, какви 5 лева. Всеки може да си прави каквито ремонти иска по къщата за нейното поддържане. Всичко останало е интерпретация от страна на държавните органи. НИКОЙ няма право да се разпорежда с твоята собственост без твое съгласие.
Айде бе, сигурен ли си? Ти това прочете ли го:
чет фев 06, 2020 9:37 pmИвотодоров написа:
Къщата е на повече от 100 г. и почти е паднала, идеята ми е да а съборя и да направя нова на неино място със същите очертания.
Той нека да я събори, пък да видим дали ще му разрешат да построи нова!
Така е по закон, но ако те хванат. Има места където става, на други не става.
Знам за новоизградени такива под формата на ремонт, да дойдат после да ги инспектират.
Знам обаче места където съседите се пеят, а и кмета наднича какво става зад оградата :)
milev5 - специалист
Стопанска постройка,но без никакви документи за сградата, ВИК,ЕЛ и т.н.С две думи нищо няма.Това е стопанска постройка, не жилище.Минах по подобен път.Разликата е че при мен мястото беше със сменен статут и сградата беше преместваема барака.За 15г построихме гараж,склад и още две стаи и после си извадихме удостоверение за търпимост.Важното е да си на ти с комшиите.Имай в предвид че трябва да се договориш със съответните хора за да нямаш проблеми.
Чираче - майстор
нед фев 16, 2020 10:01 pmmilev5 написа:
Стопанска постройка,но без никакви документи за сградата, ВИК,ЕЛ и т.н.С две думи нищо няма.Това е стопанска постройка, не жилище.Минах по подобен път.Разликата е че при мен мястото беше със сменен статут и сградата беше преместваема барака.За 15г построихме гараж,склад и още две стаи и после си извадихме удостоверение за търпимост.Важното е да си на ти с комшиите.Имай в предвид че трябва да се договориш със съответните хора за да нямаш проблеми.
чет фев 06, 2020 9:37 pmИвотодоров написа:
. Къщата е на повече от 100 г. и почти е паднала,
Тук говорим не за стопанска постройка, а за КЪЩА НАД 100 г., която има Нотариален акт, и е нанесена в Кадастралната карта. Дали преди 100 г е имало Проекти, Кадастър, дали е имало ток, ВиК и т.н. Важни са документите, а не съвременните интерпретации на общинските чиновници.
nikolov333 - майстор
Напротив.. и интерпретациите са важни.. Примерно в ЗУТ понятие веранда към къщата няма и общинските си я интерпретират, че можело да се преустрои в жилищна площ.. с последващите от това изисквания по закон..
LazarGanev - "Велик майстор"
нед фев 16, 2020 9:57 pmzz_stefanov написа:
Знам за новоизградени такива под формата на ремонт, да дойдат после да ги инспектират.
Знам обаче места където съседите се пеят, а и кмета наднича какво става зад оградата :)
Така е, може да стане, но си е руска рулетка. Някой комшия може да го изчака да почне да строи за да го шантажира и рекетира. Ама може да не е само един :wink: . Падне ли сградата, вероятността да го оставят да я построи наново е минимална.
Чираче - майстор
Отказвам се от дебатите.
Руди - майстор
За да стане ясна тънката разлика кога трябва и кога не
разрешение за строеж - ето текстовете от ЗУТ:

Чл. 151. Не се изисква разрешение за строеж за:
1. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;
2. текущ ремонт и поддържане на елементите на техническата инфраструктура
3. оранжерии с площ до 200 кв. м;
4. подпорни стени с височина до 1,2 м
5. изкопи и насипи с дълбочина или височина до 1 м и с площ до 30 кв. м;
6. остъкляване на балкони и лоджии;
. . .
11. леки прозирни огради и плътни огради с височина на плътната част до 0,6 м в рамките на поземления имот;
...

И дефиницията:
"Текущ ремонт" на строеж е подобряването и поддържането в изправност на сградите, постройките, съоръженията и инсталациите, както и вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;

В случая частично или пълно събаряне и изграждане наново на къщата се счита за основен ремонт и реконструкция и се изисква Разрешение за строеж, което предполага уреждане на статута на земята или строителство по условията на Наредбата за застрояване
в земеделските земи, дискутирана в другата тема.

Не ми е работа да давам такива съвети, но такива ремонти се правят бързо и смело. След като се възстановят зидовете с колони и пояси, останалото може да мине за "текущ ремонт" - покрив, саниране, мазане, инсталации. И няма кой да докаже каква е била заварената сграда...
  • 1
  • 2

Тема "Стара къща в земеделска земя която я има в нотариаления акт и кадастъра закона ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: