• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikel - специалист
Виждал съм мраморно 1000/800/30 мм. от 1970 год.
gogo7777 - майстор
вт мар 10, 2020 9:25 pmiliya_i написа:
вт мар 10, 2020 9:13 pmgogo7777 написа:
Българска работа....Не е имало табла и са турили к'ви им падне, а инак техника е бетон :lol: Кой изпълнява проекта.....ми никой. :lol:
:oops:
Гого, ами то при соца тъй си е баш. К'вот има такова. Всичко се произвеждат 2 модела (готови, с бАшоните в тях), и те са дефицитна стока :lol:.
Другите модели бяха с 4 и 5 витлови бушона.
Изображение

Не е като сега, каквото ти е кеф, това да се вземе. И да го има в изобилие.
Да ама техника е свързал табло, което не е по проект, а пък е бил следвал проекта......глупости. Нищо не му е пречело да го свърже както трябва, нали. Нема нужда от тая колегиалност...... :)
Kondor1 - специалист
вт мар 10, 2020 8:13 pmhidrazin написа:
Има значение кога е строен и ел.техника не решил да си спести усилията. Просто е изпълнявал проекта.
Да обяснявам ли?
Има блокове където по проект таблата са само с предпазители Е27 - демек до 25 ампера.
Главният по проект е било предвидено да е в таблото с електромерите.
През 1985г строителството на блокове беше държавна работа и материалите идваха от държавни складове.
Но по време на монтажа в склада е имало само табла с главен предпазител и автоматични предпазители.
Ел. техника си е изпълнил проекта монтирайки таблото без да използва главния бАшон.
И твърде вероятно е монтирал главен Е33 (вероятно 63 ампера) в таблото с електромерите.
Един поглед в таблото с електромерите може да реши "мистерията"... :-D
:partyman:
В таблото с електромера има друг бушон и допуснах, че може да има такъв замисъл. Соца мина, таблото на стълбището вече е заключено и пломбирано от ЕРП с предупреждение за глоба от 100 хил. лв. Така че нещата са различни. Но поначало въпросното табло не идва ли вътрешно свързано и нагласено да ползва бушона - някой трябва да си играе да преправя връзките за да спести един бушон? Вътрешната част, защото корпусът, който се завива си го има.
hidrazin - майстор
ср мар 11, 2020 11:39 amKondor1 написа:
... въпросното табло не идва ли вътрешно свързано и нагласено да ползва бушона - някой трябва да си играе да преправя връзките...
Кво преправяне, кви връзки, кви пет лева???
То многото връзки... Просто трябва само да смени мястото на свързване за входящата фаза.
Между другото правилия начин е да се откачи шината от големия бАшон и фазовия проводник да отиде директно на шината.
Така на гривната на големия бАшон няма да има фаза.
Прикачен файл:
ТАП-2.jpg
ТАП-2.jpg (70.74 KиБ) Видяна 2265 пъти

muhala - майстор
вт мар 10, 2020 10:48 pmhidrazin написа:
вт мар 10, 2020 10:15 pmmuhala написа:
Като това в ляво виждали ли сте ?
Мраморно с размери 180х200мм ???
Там някъде. Измятах го след като го "пазих" 3-4 години да ми потрябва :) Запазих си само бронзовите шпилки и гайки от основите на предпазителите.
muhala - майстор
Винтовете под предпазителите за нулите ли са ?
Резбите на "гайките" са нарязани в ламарината ли ?
ср мар 11, 2020 12:01 pmhidrazin написа:
ср мар 11, 2020 11:39 amKondor1 написа:
... въпросното табло не идва ли вътрешно свързано и нагласено да ползва бушона - някой трябва да си играе да преправя връзките...
Кво преправяне, кви връзки, кви пет лева???
То многото връзки... Просто трябва само да смени мястото на свързване за входящата фаза.
Между другото правилия начин е да се откачи шината от големия бАшон и фазовия проводник да отиде директно на шината.
Така на гривната на големия бАшон няма да има фаза.

ТАП-2.jpg

hidrazin - майстор
чет мар 12, 2020 10:30 pmmuhala написа:
Винтовете под предпазителите за нулите ли са ?
Резбите на "гайките" са нарязани в ламарината ли ?
Да,
Да.
schuldiner - майстор
Тъщата е инженер от радиозавода във Варна - на нейния етаж не пипам. Ама кат включа и най-жалкия електроуред, бушонът стапя. Тя не дава да вкарвам повече от две жички в бушон на 30 г., не дава и да сменя таблото с нещо по-съвременно. Инсталацията в цялата къща е 4 кв и за осветление, и за контакти. Как да подкарам примерно циркуляр със стартов 4 КW, че да не горя бушона й? Преди нея имам табло Ериксон и съм и отпуснал предпазител 16А, т.е. не ме бърка по етажите. Ама тя е на партера и ми е удобно да ползвам тока, а не става. Колко жички "за бушони" трябват за 4 kW?
krasi92 - майстор
Жички в бушоните не се слагат. За 4kw са 20а.бушони.
  • 1
  • 2

Тема "Бушони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: