• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
ZEDYCUS - майстор
Масовите на 150мм са с 2800 оборора, за другите не знам. Така и бях нагласил оборотите с шайбите на външния двигател който беше 1400 оборота.
nikolov333 - майстор
Вероятно зависи от диаметъра на диска с който се работи заради различните периферни скорости.. :? Масовите с дискове 150-200мм ги продават на 2950 rpm ..
BLUEPUPIL - майстор
Имам предвид, че по-ниския клас дискове са с максимална периферна скорост от 35м/с;

Един асинхронен двигател с надути обороти до максимум 2950об/мин, реално върти на около 2800об/мин;

При нов диск с диаметър 150мм това са 22м/с; Ако диска се износи до 100мм периферната скорост става 15м/с; При такава ниска периферна скорост има интензивно износване и малко свършена работа, плюс много прах.

Когато си правих шмиргела с ремъчна предавка, вдигнах периферната скорост на 45м/с за диск 150мм, като направих вала да се върти с около 5700об/мин.
Беше ме страх да не се пръсне диска и му направих големи притискателни шайби с диаметър 100мм.

Жули като изоглавен!

Та, асинхронен двигател, на оста на който е монтиран шмиргелов диск е съмнителна работа, заради ниските обороти и оттам недостатъчната периферна скорост (освен ако не е 200мм и нагоре) дори за 35м/с, за камъни с 45 или 60м/с да не говорим.
ZEDYCUS - майстор
Жули като изоглавен!
То и ти ще си без глава, ако недай си боже с така вдигнати обороти, ти заклини детайла между камъка и подпората. Колкото и да внимавам, ми се е случвало това. А навремето в механото учителя ни е разправял случаи и от пръснати камъни и от развети коси покрай струговете.
Та ми се е запечатало в главата и като пускам моите шмиргели(три на брой насам натам пръснати) винаги заставам отстрани. Запускането е най опасно, обикновено тогава стават белите.
"Сейфти фърст"
  • 1
  • 2

Тема "Шмиргел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: