Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
Аз бях на термопомпа и бойлер на ток.
В момента съм на централно топло.

Балкан разлика в сметката няма. С термопомпата отоплението не е скъпо, но за бойлер не е особено подходяща.

При разходи под 200 лева на месец и ако не те бърка хамалогията с пелетите - не мисля, че си заслужава да харчиш пари за термопомпа.
syncho - майстор
съб яну 02, 2021 2:21 pmmaistora1965 написа:
Честита нова Година на всички живи и здрави,поради повечето почивни дни реших да почистя котела по подробно и ми направи впечатление че по ъглите са се появили язвички,което е предпоставка за авария.Вероятно лятото ще го подменям с нов та дилемата е нов котел или термопомпа.А причината е че от началото на сезона горелката цикли на почти минимална мощност мужду 4 и5 кв и букнвално опушва котела ,затова ако копувам котел ще е комплект с буфер.Но за тази цена мога да взема и термопомпа въздух-вода 8 кв която да подвържат към работещата инсталация без да махам котела които да се пали само когато външната температура падне под -10 примерно.В момента разхода ми за отопление за сезона се движи между 100 и 130 лева на месец с пелети.Термопомпата по предварителен разчет ме убедиха че ще харчи около 140 на месец средно.интересува ме вашето мнение. Забравих да кажа 90 квадрата с боилер 150 литра ,външна изолация сменена входна врата а от тази година се топли и етажът под мен. И още нещо радиаторите са ми преоразмерени и в момента с помоща на трипътен водата към тях е 37 градуса.
Какъв ти е котелът - модел, марка, мощност?
съб яну 02, 2021 7:34 pmsyncho написа:
съб яну 02, 2021 2:21 pmmaistora1965 написа:
Какъв ти е котелът - модел, марка, мощност?
viewtopic.php?f=10&t=44543&p=647270#p647270
syncho - майстор
Най-леко ще минеш със смяна на котела. Струва ми се, че нямаш трипътен вентил за котела и го караш да работи на ниски граудси и от там вероятно конденз и за това се е пробил. Още повече, че като гледам думкаш и слънчогледови пелети... Сложи си един трипътник на Esbe VTC 512/511 на 55С и сменяй котела. Също ще е по-добре, ако можеш да минеш на някаква по-малка мошност котел.
maistora1965 - специалист
Че то по малки от 16 кв има ли.
syncho - майстор
Ако имаш място за една цистерничка, няй-добрия ти вариант е газов котел Victrix 28 kW ТТ, ако искаш да имаш и БГВ или Victrix 12 kW TT Plus, ако го искаш само за отоплението. Като пари сигурно цялата инсталация ще ти излезе на цената само на термопомпата.
nikolov333 - майстор
А как стои въпроса с изискванията и мястото за цистерните, че и аз го обмислям :?:
syncho - майстор
На 5м отстояние от сграда можеш да закопаеш цистерна.
Няколко пъти се коментира това, в различни теми.
Цистерната е за пропан-бутан, цената е за литър, както на колонка, а не на килограм, като битова газ, а изгарянето е в конвенционален газов кондензен котел?
krasi92 - майстор
Метана е доста по евтин.

Тема "Нов котел или термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: