• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Напишете въпрос свързан със санирането.
2metraninja - специалист
пет авг 13, 2021 8:05 pmchapara написа:
" Еми майсторите са си оставили ръцете"
Хубава работа, ама бЪЛГАРСКА. Да не беше го споменавал. Честността би била по добър съветник! Кажи че ти си си го правил, така би предизвикало други чувства. А бе, зарежи, е за тва сме на тоя хал. Аз съм НАЙ, другите са боклуци, уф :shock:
'Де го чукаш, 'де са пука.

За всеки стереотип си има малко или много валидни и обективни причини. Нямаше да е смешно, ако съберателното "майстори" не си бяха заслужили всенародната любов. За мен и жена ми е шега, щото първо - ми е през оная работа кой какво щял да каже за къщата ми - и който ѝ намира кусури как изглежда вместо да се радва за новия ни дом пък съвсем не заслужава да му давам обяснения, и второ - се напатихме на майстори и специалисти и повече не ща да ми припарват до къщата, ама предпочитам да се посмея вместо да се чувствам като жертва.
2metraninja - специалист
пет авг 13, 2021 5:12 pmSvetoslavoff1 написа:
Така и така ще имаш хоризонтална ТИ под перваза, колко му е да я прешпаклиш с мрежа, разходът ще е символичен на фона на цялото упражнение по стените. Правих ТИ на малко селско къще и апартамента в града. На къщето прозорците на челната фасада са с Al "Z" профил за первази, това преди около 10-ина години и тогава цената беше горе-долу еднаква както и да го правя, а на другите фасади лепих грес,на апартамента също с грес. Където е с грес съм дал по-голям наклон и надстърча поне 5см. Мислех отдолу да зарежа външния край на плочките, да се подобри водооткапването, но така си и останах с мисленето :) Засега не съм видял дефекти , които се получават при подлизване на водата.
ВАЖНО! Не съм профи в този занаят и написаното е само споделяне, а не е препоръка!
Сетих се още нещо да споделя. Алум. первази, които имам са бели и всяка прашинка им личи :( Обаче парен каша духа, та греста е с много маскираща разцветка :)
Ще шпакловам отдолу преди да сложа первазите, най-малкото за да се получи по-здрава основа, на която да легнат первазите. А и отстрани като шпакловам ще гледам в мокро да ги навра да се заклинят. А и ми казаха, че краищата на пластмасовите странични профили за первазите било хубаво да се забият в шпакловката към стената.

Май този профил, който купих е точно със Z форма. Може би щеше да ми излезе по-евтино с гранитогрес, помислих си го за момент, но не бях изобщо сигурен дали се прави така и не можах да си представя цвят и как ще изглежда и реших да действам с каквото ми препоръча моя дограмаджия. И моите алуминиеви первази са бели, а където строя не е като да няма прашоляци. Даже комшийката се шегува, че в квартала имало два сезона - кален и прашен. Е, ще мия ако много ме дразни, тя и къщата ще е най-вероятно бяла, та ще отвлича вниманието от первазите :)
2metraninja - специалист
пет авг 13, 2021 5:41 pmHoвoceлckи написа:
Когато го играех този филм, бях срещал изказвания, че при дъжд тропало доста силно. Плюс това там ти остава термомост. Решението си патентовах от @шоп - фибран. Добре се получи и смятам, че е достатъчно здраво.
И на мен ми казаха че тропало, макар и не толкова колкото ламаринените првази. Мислех да сложа шумоизолираща лента под перваза, или поне между перваза и топлия дистанционер (ако така се казва пластмасовия профил под дограмата, за който се завивали с видии первазите. Или изобщо няма да се занимавам, аз съм казвал преди де, но покрива ми е от термопанел и си потраква и се чува поне засега, преди да сме сложили ватата на тавана, но изобщо не ме дразни, даже ми харесва и ме успокоява шума на дъжда.

А какъв е патента на Шоп? Правиш первази от фибран и ги шпакловаш? Ако е това, ми звучи като страхотна идея. Гледай ти... ако не бях купил профилите, щях много сериозно да се замисля дали и аз да не го направя така.
Svetoslavoff1 - майстор
пон авг 16, 2021 9:29 am2metraninja написа:
пет авг 13, 2021 5:12 pmSvetoslavoff1 написа:
Така и така ще имаш хоризонтална ТИ под перваза, колко му е да я прешпаклиш с мрежа, разходът ще е символичен на фона на цялото упражнение по стените. Правих ТИ на малко селско къще и апартамента в града. На къщето прозорците на челната фасада са с Al "Z" профил за первази, това преди около 10-ина години и тогава цената беше горе-долу еднаква както и да го правя, а на другите фасади лепих грес,на апартамента също с грес. Където е с грес съм дал по-голям наклон и надстърча поне 5см. Мислех отдолу да зарежа външния край на плочките, да се подобри водооткапването, но така си и останах с мисленето :) Засега не съм видял дефекти , които се получават при подлизване на водата.
ВАЖНО! Не съм профи в този занаят и написаното е само споделяне, а не е препоръка!
Сетих се още нещо да споделя. Алум. первази, които имам са бели и всяка прашинка им личи :( Обаче парен каша духа, та греста е с много маскираща разцветка :)
... тя и къщата ще е най-вероятно бяла, та ще отвлича вниманието от первазите :)
Нищо не може да отвлече вниманието от запрашени бели первази, това от опит. :) Просто в един момент ти писва да ги бършеш и преставаш да им обръщаш внимание.
Hoвoceлckи - майстор
пон авг 16, 2021 9:36 am2metraninja написа:

А какъв е патента на Шоп? Правиш первази от фибран и ги шпакловаш? Ако е това, ми звучи като страхотна идея. Гледай ти...
Бях се "записвал" за майстори. Така и не ги ползвах ... Но за первазите лансирани от тях цената ми скачаше с 1к. Не помня как точно ми попадна снимката от шопа, но ми допадна. Попитах го и той веднага ми "подари патента".
Старите (отливани от мозайка) первази, попадаха в изолацията. Върху тях и 10-те сантиметра стиропор залепих изрязани парчета фибран така че да стърчи по ~5см. Сложих "откапи" с мрежа и шпакловах. На първата снимка - преди боя.

Прикачен файл

IMG_20210816_234717.jpg

Прикачен файл

IMG_20190920_152644 (1).jpg

Прикачен файл

IMG_20210816_183949.jpg
2metraninja - специалист
Шпакловах едната стена една ръка. Комшията ми беше казал втората ръка да я карам още като приключа първата - да се върна в началото на стената и още на неизсъхнала, но позавяхнала първа ръка, отгоре да минавам втората ръка. Пробвах един участък 1 метър вертикално така, но на мен ми се стори много мека и даже на места още течна първата ръка и взе да се завалва тук-таме с втората ръка и не е ок според мен. Позагладих го участъка с втората ръка, но реших да оставя за довечера другата част от втората ръка. Може би е мислел че повече време ще ми отнеме да направя цялата стена първа ръка и ще е по-изсъхнала докато стигна до втората. Без да си давам много зор за 4 часа шпакловах 25-30 квадрата с мрежата, като сам си и бърках материала и си местих стълбите/скеленцето. Имах и помощник де - най-малкия ни ми нагласяше долу мрежата да е вертикална и ми отмерваше количеството вода. Давах му и да прибърква сместа, ама са му слабички още ръчичките за бъркалката. Добре че си взех бъркалка де, преди за фибрана бърках с перфоратора с една малка бъркалка и беше истинска мъка. То се мъчи машинката, аз се мъча, бавно става, недобре разбъркано. Яд ме е че не си купих още тогава машина за бъркане и голяма бъркалка.
Кофти е с непълно скеле да работиш фасада. Където участъка ми е точно за скелето, там още с маламашката успявам почти идеално гладко да направя първата ръка. Където трябва да правя акробатики на стълбата, там работата е по-зле определено.

А колко гладко трябва да стане втората (и последна надявам се хаха) ръка шпакловката за да не се забелязват несъвършенства като сложа замазката? Не можа да стане идеално гладко в момента, има по един косъм неравност на места където е минавал или трепнал ножа. Няма вдлъбнатини или големи хребети, но не е като огледало гладко.
nelina_london - специалист
Не разбрах накрая какъв ще е финиша.Ако е само боя и го шкурнеш "хубаво" ,може да си сигурен,че при определени метеорологични условия ще ти прозират всички снадки на ЕПСто.Затова си има технологична дебелина на финишното покритие.
2metraninja - специалист
За пръв път чувам идеята да се шкури шпакловката. Това нормална процедура ли е?

@Нелина: те моите неравности са от порядъка на половин-един мм, а шпакловката ми е поне 5 мм, дори и да реша да го шкуря - което за пръв път чувам и ми се струва екзотично - едва ли ще прозира през половин см цимент. Питах комшията за някакъв вид пердашене, каза че не е добра идея, защото отслабвало лепилото на шпакловката. Засега ще си стои така на шпакловка поне година, искам да влизам вътре да оправям нещата и да се нанасяме, фасона ще му дойде реда и на него. Все повече се навивам да сложа полимерна зърнеста мазилка за финиш и май докато дойде времето, ще ми е узряла идеята. Тук един колега ми каза че наблизо в Първомай имало фирма производител на такива мазилки и хем били хубави, хем били доста по-евтини от големите брандове.

Разбирам че ако мисля само боя да слагам, трябва да е перфектно гладка шпакловката, нещо, което не успях вчера да постигна. Мен ме интересуваше за полимерна или силиконова декоративна мазилка доколко трябва да е гладка? В едно видео на Баумит казват че трябва да се избягва прекаленото заглаждане, за да хване мазилката после по-добре. Същото нещо го чух и от друго място. Мен пък все ме притеснява доколко да си играя да го гладя. Защото си е играчка и ако мазилката наистина прощава доста несъвършенства, ми по-добре да не си играя толкова.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Вземи си релефен валяк и с рядка шпакловка или циментово мляко мини стената. Ако ще е с циментово мляко, добави малко вар, против пукнатинки

Изображение
Последна промяна от n_a на ср авг 25, 2021 11:25 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Шпакловане и финиш сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: