• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
вт дек 14, 2021 8:30 pmLazarGanev написа:
Компресирания метан го забрави заради цената на вложението и цената на газа. От друга страна пропан-бутанът е най-евтиното гориво в момента. Вложението не е толкова голямо - 7-8-10 бонки - от цистерната, барабар с газовата инсталация и газовия котел. Но когато всичко е направено с проект от лицензирана фирма и с технически надзор, то имаш право на безакцизно гориво за битови нужди. И не мислиш за нищо.
Компресираният газ в момента е доста по-скъп, но от към разрешителни и съгласуване е доста по-лека процедурата.

Природният газ е по-лек от въздуха и от противопожарно становише е по-лесно съгласуването. Пропан бутана е по-тежък от въздуха и в много случаи, когато терена е неподходящ изобщо няма възможност за монтаж. Процедурата е тромава, съседи, обжалваня и т.н.

За безакцизно гориво си е ходене по ръба на острието. На мушката си на агенция Митници и на НАП.
Всеки си има глава на раменете и преценява.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт дек 14, 2021 9:07 pmшоп написа:
Природният газ е по-лек от въздуха и от противопожарно становише е по-лесно съгласуването.
За битови абонати няма никакво съгласуване с пожарната, някой да не се засегне :wink:
Пропан бутана е по-тежък от въздуха и в много случаи, когато терена е неподходящ изобщо няма възможност за монтаж.
Няма такъв вариант за невъзможен монтаж!
Процедурата е тромава, съседи, обжалваня и т.н.
Няма нищо сложно в процедурата, нищо по-сложно от метана! При добра организация на третия ден котелът може да е пуснат
За безакцизно гориво си е ходене по ръба на острието. На мушката си на агенция Митници и на НАП.
Абсолютни глупости - носят се документите от надзора при доставчика за регистрация и на другия ден може да имаш пълна цистерна и пуснат котел. Никаква митница не те интересува, нито НАП. Тоест от огледа до изграждането и приемането от надзора се грижи фирмата-инсталатор, оттам нататък се грижи фирмата-доставчик
Всеки си има глава на раменете и преценява.
Тук съм абсолютно съгласен!
вт дек 14, 2021 8:30 pmLazarGanev написа:
Компресирания метан го забрави заради цената на вложението и цената на газа. От друга страна пропан-бутанът е най-евтиното гориво в момента. Вложението не е толкова голямо - 7-8-10 бонки - от цистерната, барабар с газовата инсталация и газовия котел. Но когато всичко е направено с проект от лицензирана фирма и с технически надзор, то имаш право на безакцизно гориво за битови нужди. И не мислиш за нищо. Един свестен пелетен котел с оборудването и той е толкова пари, но трябва склад за пелети, зареждане, чистене, проблеми с комина... За справка тази есен за 3 месеца сме пуснали 4 такива системи - трите са на собственици на газостанции, а единият е собственик на фирма за дърводобив - и четиримата могат да си направят много добре сметката, кое е най-изгодно :wink: .
Благодаря :? цената е без радиатори, подово , бойлер ит.н.? Става въпрос за къща на село на два етажа към 180 кв.м. първи етаж: Входно антре, голямо помещение( кухня , столова и хол) баня и тоалет, и една стая около 20 кв. Втори етаж: Входно антре , коридор 4 спални, и Баня и тоалет. Къщата е с вънжна изолация и нова ПВС дограма.какви разходи ще имам евентоално. Предварително благодаря за компетентен отговор.
nelina_london - специалист
Предполагам сте проучил цената на газта в момента?
Съседите , за същата квадратура къща, Ново строителство ,с изолация и хубава дограма,в топъл регион ,са платили 600лв за ноември.Централна газификация,като потреблението е за отопление и топла вода за двама човека.
шоп - майстор
Лазар, това, че вие не съгласувате проекта с пожарната е за сметка на ползвателя. Една жалба от съсед до пожарната и тя ще вземе отношение. Нали не говорим за котел и касета от 2-3-4 битови бутилки за пропан бутан.

Относно акциза всеки си преценява. Обикновенно българина се изкушава от евтинията и почва да си зарежда колите си, после колите на съседи, приятели...
НАП и агенция Митници не спят и дали по сигнал или без е възможно да се стигне до пълна данъчна проверка. А тогава вече е лощо.

Знам, че съм черноглед, но съм реалист и казвам какво може да се очаква. Пък всеки сам си решава.
ср дек 15, 2021 6:27 pmnelina_london написа:
Съседите , за същата квадратура къща, Ново строителство ,с изолация и хубава дограма,в топъл регион ,са платили 600лв за ноември.Централна газификация,като потреблението е за отопление и топла вода за двама човека.
Много е... :? А инвестицията не е никак малко!
resistbody - майстор
ср дек 15, 2021 7:29 pmpl.radev написа:
Много е, нещо им е сбъркано по системата.. и ние 600лв, 3 етажа по 120кв и топла вода за 14 човека ( по 100кубика вода на месец) Стара сграда 85г с изолация 3см фибран вътрешно и тавани от ГК, фиреща дограма макс 5 камерна с 2-ен пакет... и постоянно изстудено стълбище поради неразумни потребители..
LazarGanev - "Велик майстор"
ср дек 15, 2021 6:38 pmшоп написа:
Относно акциза всеки си преценява. Обикновенно българина се изкушава от евтинията и почва да си зарежда колите си, после колите на съседи, приятели...
НАП и агенция Митници не спят и дали по сигнал или без е възможно да се стигне до пълна данъчна проверка. А тогава вече е лощо.

Знам, че съм черноглед, но съм реалист и казвам какво може да се очаква. Пък всеки сам си решава.
Няма как да си зарежда колата с 30 мбар, аз това му завещавам. Ако някой реши на своя глава да прави преработки, това си е негов проблем
nelina_london - специалист
ср дек 15, 2021 7:51 pmresistbody написа:
ср дек 15, 2021 7:29 pmpl.radev написа:
Много е, нещо им е сбъркано по системата.. и ние 600лв, 3 етажа по 120кв и топла вода за 14 човека ( по 100кубика вода на месец) Стара сграда 85г с изолация 3см фибран вътрешно и тавани от ГК, фиреща дограма макс 5 камерна с 2-ен пакет... и постоянно изстудено стълбище поради неразумни потребители..
Ами не съм ги питала какви градуси поддържат :?
Обаче са от хората,които парите не ги бъркат-нямат самоделки,а газта на тяхната улица я прекараха,специално заради тях :)
Миналата година най-високата им сметка е била 300лв.
resistbody - майстор
ср дек 15, 2021 8:35 pmnelina_london написа:
Ами не съм ги питала какви градуси поддържат :?
Обаче са от хората,които парите не ги бъркат-нямат самоделки,а газта на тяхната улица я прекараха,специално заради тях :)
Миналата година най-високата им сметка е била 300лв.
Е то газта е х2+, та е нормално... аз съм ти казвал моята система е със седмичен програматор във всяка стая и термозадвижка на всеки радиатор... освен на първи етаж където са бабата и дядото и не искат такива екстри, а тяхната дума е закон за мен..
Много хора се опитват с един СТ вързан на котела да направят баланс ма не става... комшията е с стендалоун механични задвижки по 35лв са и той е доволен от разхода.. други съседи не са, ама са спестили от автоматиката, изолацията и цялостното изграждане на системата... аз съм с 3 колектора с тръба до всеки радиатор(към 700м е), а други мъчат с главна тръба и тетки.. :rolleyes: и пак много ми са 600лв но не вярвам това да го постигна с китайските ми климатици... друг комшия мина на ток, ама даде 5 бона за климатици, после слага газта и кара на нея няколко години до тая.. беше по-изгодно..
  • 1
  • 2

Тема "отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: