Най - вълнуващия въпрос зимно време.
С печки на дърва бързичко се стопля въздуха.
Известно време се грееш на печката, а задника студен.
Още известно време поемат тоновете стени, подове, тавани и дошло време да си ходиш.
viewtopic.php?f=10&t=66385&hilit=%D0%BE ... 0%BB%D0%B0
Миналата година сякаш подобен въпрос не е задаван.
Киррил - специалист
Всеки си решава за себе си, но явно не си ползвал печка на дърва скоро. Когато запаля камината за дърва в хола, отоплявам още две стаи. Вътре става 32 градуса и на моменти въпреки, че не слагам повече дърва не се стои от топло. Гася около десет часа/22:00 и сутринта в стаите е 23 градуса. Та не знам колко ти е голям твоят задник, но моят и на приятелите ми се затопля добре. Дай десетина - двадесет хиляди лева за парно и го пускай 5 дена в годината. Парното за колко дена ще ти стопли къщата? Пак казвам, ако ринеш парите с лопата или ги береш от дърветата не е проблем.... и аз бих ги дал.
ivanovbg - майстор
ср ное 29, 2023 6:59 pmGPGP написа:
Здравейте!
Имам вила, която до сега се е отоплявала само на печки на дърва. Това е и причината зимата да не ходим там през уикендите - спираме водата, докато се стопли и става време да си ходим и т.н. А къщата е в планинско село и когато има сняг е много красиво, освен това е близо до Боровец, което я прави чудесна алтернатива на скъпите хотели. Би било чудесно, ако има подходящи условия да спим там и да караме ски в Боровец. Това, което си представям(за сега) като решение на отоплението е термо помпа въздух-вода с камина на дърва? с въздушна риза, за случаите,когато няма ток. Онзи-ден при снеговалежа, в селото нямаше ток повече от ден. Малко повече за къщата - плочата е 9/9м, на два етажа+висок таван и мазе под половината плоча,тухли 4-ки, PVC дограма, измазана с вар отвън и вътре. На едната стена има изолация, близнак. Предвиждам напред във времето и външна изолация, но по-натам...Вътрешно стълбище, което прави обитаемата площ може би 9/7м. На всеки етаж има 2 големи стаи, кухня, баня и антре, което свързва стълбите със стаите и банята. За сега си представям да изградя инсталацията само на 1-ия етаж. Реално, отоплението ще се ползва няколко пъти през същинската зима, както и пролетта и есента, когато все още ходим редовно. Важните неща за мен са да мога да пускам и спирам отоплението дистанционно, да имам някаква "резерва" на основният източник, комфорт(все пак съм апартаментско чедо с ТЕЦ :-)) и да не е прекалено скъпо хаха. Настилките навсякъде са дюшаме, таваните са около 2,70м. Ще съм ви много благодарен, ако ми дадете съвети на база опита и знанията си, както за вида отопление - нищо от това, което съм написал не е константа, така и съвети за марки, модели, фирми, които могат да изпълнят проекта, за какво да внимавам, какво да не пропускам и т.н.

Трудни неща.
Независимо с какво ще я отопляваш без вътрешна изолация вилата ще достигне комфортната температура седмица след пускане на отоплението. Така че таман ще стане топло и отпуската ще свърши. Първо трябва да направиш вътрешна изолация на всички стай на първия етаж.
Можеш да сложиш пелетна камина на въздух с дистанционно, но трябва да имаш интернет. Обикновено такава камина може да работи около денонощие с едно зареждане. Друг вариант е с климатици. Те също е възможно да са с дистанционно пускане.
Та за тази година едва ли ще успееш, че ремонта си е скъп и дълъг, а без него ще мръзнеш.
brum - майстор
За инцидентно ползване е точно тъй - на дърва и ток. Инвестиция в термопомпа няма да се избие. А да си закараш газ в бутилки става много сложно.

Та бих подходил така - конвектори на ток дето да мога да ги пусна отдалечено. Хващам нощната тарифа, засилвам ги да топлят до откат и като отида поне леко да е отвърнало. После като съм там на дърва.

Сложната част е с водата. Замръзването на тръбите е по-трудният за решаване проблем.
Киррил - специалист
чет ное 30, 2023 10:46 ambrum написа:

Сложната част е с водата. Замръзването на тръбите е по-трудният за решаване проблем.
Тук си напълно прав. Бях го пропуснал. Особено зимата в планински и неотопляеми къщи водата се източва.
Djack - специалист
Аз имам същия "проблем"! Ама се справям по следния начин:
Сутринта преди да отида, пускам климатика дистанционно от града, като отида вече температурата е около 18 градуса и паля печката, след един час вече е над 22" в стаята, ама е малка, около 25м2. Без климатик, понякога ми е трудно да запаля печката, защото често се случва в слънчев зимен ден, ако не съм ходил дълго време, температурата в къщата да е по-ниска от тази навън и конвекцията я няма никаква. Многократно съм задимявал къщата, докато накарам баджата да започне да тегли! :-D
чет ное 30, 2023 8:49 amКиррил написа:
Всеки си решава за себе си, но явно не си ползвал печка на дърва скоро. Когато запаля камината за дърва в хола, отоплявам още две стаи. Вътре става 32 градуса и на моменти въпреки, че не слагам повече дърва не се стои от топло. Гася около десет часа/22:00 и сутринта в стаите е 23 градуса. Та не знам колко ти е голям твоят задник, но моят и на приятелите ми се затопля добре. Дай десетина - двадесет хиляди лева за парно и го пускай 5 дена в годината. Парното за колко дена ще ти стопли къщата? Пак казвам, ако ринеш парите с лопата или ги береш от дърветата не е проблем.... и аз бих ги дал.
Киррил, до 2015 съм се топлил на дърва и още от бебенце.
2015 се пелетизирах.
2016 или 2017 носталгията ме подгони и успоредно на пелетарника вързах една печица с ВР+ трипътен антикондензен вентил. пп.2018 е било
https://photos.app.goo.gl/JtZWo6AvxEoFFFkq6
Старата, 91ви набор и модерната.
https://photos.app.goo.gl/teZaroqmTFjCSCNCA
112 градуса на водната риза, 90 в буфера!
2019 се газифицирах.
2021 се "климатизирах".
2023- вече манипулирам ТП.
Всяка зима поне веднъж се качвам в планината и паля печка в някоя от хижите- печка в неотоплено помещение.
84 до 90 съм палил кюмбета по войнишки палатки.
За огън и отопление ли ми обясняваш?!!

Та, за парното позна, но ще го паля поне десетина дни в годината, както и печката- за кеф.
Не си се сетил само, че мога да го запаля от Малдивите, преди да се прибера на топло.
Киррил - специалист
чет ное 30, 2023 1:35 pmТрифон П.Трифонов написа:

Та, за парното позна, но ще го паля поне десетина дни в годината, както и печката- за кеф.
Не си се сетил само, че мога да го запаля от Малдивите, преди да се прибера на топло.
Извинявай, не знаех, че си толкова "печен" в печките на дърва.
Такива като вас ,които можете да си пускате печките от Малдивите или парно ползвате десетина дена в годината, нямат проблеми. Проблемите са за останалата 80% част от народа ни, които са на средна и по-малката основна заплата. Такива като вас плащат и си получават това което искат в идеално качество и минимален срок. Останалите гледат да се оправят както могат.
Дай Боже всички да станат като вас след 200-300 години.
Желая ви успех.
чет ное 30, 2023 2:31 pmКиррил написа:
чет ное 30, 2023 1:35 pmТрифон П.Трифонов написа:

Извинявай, не знаех, че си толкова "печен" в печките на дърва.
Такива като вас ,които можете да си пускате печките от Малдивите или парно ползвате десетина дена в годината, нямат проблеми. Проблемите са за останалата 80% част от народа ни, които са на средна и по-малката основна заплата. Такива като вас плащат и си получават това което искат в идеално качество и минимален срок. Останалите гледат да се оправят както могат.
Дай Боже всички да станат като вас след 200-300 години.
Желая ви успех.
Спокойно бе човек. В ония 80% попадам, а парното мога да го запаля от където и да е, само да ида до там или ако ида.
Парното го започнах с 6 брутни заплати от трудова злополука.
Не го взимай навътре, но и не подценявай непознати. Наистина съм печен, макар и нескромно да изглежда.
GPGP - напреднал
Благодаря на всички!
Сега, да мъкна газ в бутилки или контейнери и т.н. не ми се вижда много удобно. Варианта с печки на дърва - бавно се стопля(особено,ако си за уикенда), през ноща изстива и т.н. То, аз и сега съм на дърва и само да поръчаш дърва, па цепене, рязане, вкарване, подреждане, чистене на печки... предпочитам да ги оставя за резерва и красота. Климатици - три климатика ми се струва, че ще са на цена колкото котел или ТП, ама без същия комфорт. Остават следните варианти : 1.Радиатори на ток с дистанционно палене(ADAX) :2. Котел на пелети и 3.ТП. За резерва камина на дърва (евентуално с въздушна риза за другите стаи), която ще изградя във всекидневната, която се пада по средата на къщата.Ясно е, че котела и ТП са най-скъпи, защото за тях ще трябва и инсталация с радиатори и т.н.Освен това, в преходните сезони комфорта с парно ми се струва, че ще е значително по-голям, с по-плавно регулиране температурата за разлика от печката на дърва. Обаче, чета, чета и се обърквам :-) котлите на пелети на пръв поглед са по-евтини от ТП, ама като поразгледаш и цените и екстрите - май не е много вярно... В моят случай е важно да се пали дистанционно, да може да гори поне денонощие без зареждане и да е надежна...Основният ми проблем е, че не разбирам достатъчно, ако мога да отида някъде, където да ми кажат плюсовете и минусите на всяка система и цените и да взема решение, ще е най-добре. Естествено, готов съм да си платя, те тия знания хората ги трупат с години... ама едните продават само ТП, другите само котли и така... Та затова и пуснах тема тук...

Тема "Отопление на вила - избор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: