• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Киррил - специалист
kozl - майстор
чет дек 07, 2023 10:58 pmiliya_i написа:
Да наливаш киселина в желязна тръба не е добра идея.
После ще се наложи да сменяш тръбата.
Да ама така ще си оправи (подмени) тръбите :-D
Щото като текне и къртенето е в кърпа вързано :wink:

Но преди да вкисваш тръбите провери цедката на водомера, оти кога сме правили ремонти с къртене в по-дръти апартаменти со джелезни водопроводи и на комшулука му зачезва водата. От вибрациите се отцепват парчета от налепите и затлачват първо цедката на водомера и т.н. по пътя.
hidrazin - майстор
чет дек 07, 2023 10:13 pmpipilica написа:
С голем риск да ме осъскате ще питам каква киселина да ползвам.
ЦЪЪЪК-1
ЦЪЪЪК-2
Второто е като първото но много разредено.
В тая връзка ако използваш първото, вземи да го разредиш с още толкова вода. Поне за в началото - първото промиване.
Вероятно ще се пени и ще излиза пяна от входа/изхода на тръбата.
Та си мисли как и къде ще излиза от двата края за да не попада по цимент, мазилка, плочки, мозайка ... ще "очисти" и тях. :-D
По време на работа проветряването е задължително.
:partyman:
P.S. Това е най-бързото и ефективно. Премахва и котлен камък, и ръжда.
НЕ БАРА желязо, мед, месинг, никел, хром...
Но маха също толкова бързо като варовика и Халумин, цинк, магнезий и техните сплави - например ЦАМ.
kr1100 - майстор
чет дек 07, 2023 11:09 pmpipilica написа:
.... да проведа опит азотна или солна киселина работи по-добре,
гарантиран пробив.
Солната смърди зле.
Азотна за железни тръби - много е силна.
А За капкови маркучи азотна решава въпроса със запушването. изпитано от 4 години след края на сезона.
pipilica - майстор
Тенкю за дискусията.
Аз ще наливам разредена киселина, нещо около 5-6% най-много, знам че ако насипя концентрат ще си отворя доста работа.
Мислех да ползвам Кислол, имам и азотна димяща та ще трябва да сметна как да я разредя да получа 5% разтвор, мноо съм зле по сметките, тва Каналин го знам ама мислех че е основа за мазнотии по сифоните.
Няма проблем с изходите на тръбите с маркуч ще отведа в канала и няма да покапе никъде.
hidrazin - майстор
пет дек 08, 2023 7:39 pmpipilica написа:
...имам и азотна димяща та ще трябва да сметна как да я разредя ...
В никакъв случай азотна! Яде желязото и то точно разредената. Концентрираната не го бара но при теб не може да има концентрирана...

ЦЪЪЪК

:partyman:
pipilica - майстор
ОК
Няма да ползвам азотна тогава.
Купих 6 броя е такова
https://www.masterhaus.bg/bg/product/19 ... 50ml-flash
пише на шишето че е 15-17% солна киселина, значи ще трябва да го разредя 1:3 и наливам.
Не е от цедката на водомера, това беше първото което проверих
kozl - майстор
Имам некъв опит за отпушване на стоманени тръби от промишлеността с проба с разредена сярна киселина. Тръбите бяха на година, ефекта на отпушване неудовлетворителен. Наложи се демонтаж и механично отстраняване на налепите, които бяха към 20 мм в тръба Ф86мм.
И да концентрираната сярна киселина не разяжда стоманата. Докараха концентрираната кинелина в стоманена цистерна. Обаче концентрираната сярна киселина разяжда PVC тръбите и обратното разредената не.

С разредената солна киселина въпроса е как ще организираш циркулация :? Според мен необходима е циркулация. Така очаквам най-стеснените места да понесат и най-активна "атака" от кисел разтвор и скорост.
Само ако напълниш тръбите с разредена киселина и без циркулация, ако има ефект той ще се получи бавно. Така мисля.

А това за циркулацията се убедих и докато се мъчих да си отпуша радиатора за парното на пежото. Беше тотално запечетан. Пробвах с 30% разтвор на солна, после на азотна и накрая натриева основа. Що гняс извадих, обаче без циркулация само с клатене, парно се появи все пак, но много слабо. И занесох радиаторчето за разпояване и механично прочистване. И парното се появи в пълна сила. За първи път след механичното прочистване парното ме сгорещи.
pipilica - майстор
Ми щом трябва и циркулация ще осигурим, ще промивам на участъци. Интересно но само тръбата за топла вода се е задръстила а студената си има нормален дебит.
ivanovbg - майстор
Еми аз описах как оправих топлата вода при бабата на село, но с лимонтузу. Не посмях с киселини. Все пак над 40 годишна инсталация беше. След почистването монтирах и едни магнити и още тече нормално, а вече 10г минаха от интервенцията.

П.П. Между другото летоска с кислол отпуших външната тоалетна на племенника ми. По време на ремонта беше мил мистрии и маламашки в нея. Еската се беше задръстила с остатъци от мазилки и цименти. Сипахме на два пъти по половинка кислол и след 1 час втвърденото беше станало на пясък и с няколко кофи вода изтече в канализацията
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Запушена тръба." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: