• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Харалампи - специалист
Гледах те ли по новините за падналата висулка в/у колата на един софиянец. Можеше да е на главата му.
hkoko - специалист
Това с топенето на снега и висулките хората са измислили и върши идеална работа.Инвестираш веднъж и след това нямаш грижи за кабели реотани и товарене на сметката към енергото.Поне за мен това за момента е най доброто решение:
http://www.bramac.bg/index.php?id=4628
enterprise - специалист
За съжаление случая във Варна с падналата козирка, която уби човек, потвърждава, че антилед системите са задължителни и би трябвало да бъдат включени в закона, като задължително изискване към обществени обекти, било то частни или държавни. Когато човешките жертви са някой, който познавате или близък, предполагам, че ще сте на друго мнение и няма да ви се вижда скъпо или безсмислено.
8180 - майстор
Сори, ама не намирам отговор на въпросите си - престиж, финансова достатъчност, Финландия и т.н. май не са сериозна техн. обосновка.
Това ли е единствения начин да се опазим от висулките?
А ако се опитваме да топлим в 21в. всички населени повърхности с ток, а да правим сняг на централния площад, едва ли ще я има планетата до 2050г.
Настоявам, че снегът си е една допълнителна тополоизолация - снегозадържащите елементи ми изглеждат логични и в противоречие с предлаганата ситема.
Някаква логика виждам в размразяването на улуците и то по-скоро с управление по "вода" при опасност от отрицателни температури - снегът си се топи, когато му е време за това, а пазим улуците проходими в кратки периоди (привечер), без да се намесваме в "божиите" работи.
Не знам колко ясно се изразих.
enterprise - специалист
8180 написа:
Сори, ама не намирам отговор на въпросите си - престиж, финансова достатъчност, Финландия и т.н. май не са сериозна техн. обосновка.
Това ли е единствения начин да се опазим от висулките?
А ако се опитваме да топлим в 21в. всички населени повърхности с ток, а да правим сняг на централния площад, едва ли ще я има планетата до 2050г.
Настоявам, че снегът си е една допълнителна тополоизолация - снегозадържащите елементи ми изглеждат логични и в противоречие с предлаганата ситема.
Някаква логика виждам в размразяването на улуците и то по-скоро с управление по "вода" при опасност от отрицателни температури - снегът си се топи, когато му е време за това, а пазим улуците проходими в кратки периоди (привечер), без да се намесваме в "божиите" работи.
Не знам колко ясно се изразих.

Не казвам, че това е единственния начин, казвам, че това е един от начините. А явно не си разбрал, че в България, никой няма да пази улуците "проходими", така както ти ги наричаш и по начина по който си го представяш, ако правилно съм те разбрала.
Ако имаш възможност пусни тук малко повече инфо,цени и снимки на "снегозадържащи елементи", че ми е доста интересно да обсъдим.
8180 - майстор
enterprise написа:
Не казвам, че това е единственния начин, казвам, че това е един от начините. А явно не си разбрал, че в България, никой няма да пази улуците "проходими", така както ти ги наричаш и по начина по който си го представяш, ако правилно съм те разбрала.
Ако имаш възможност пусни тук малко повече инфо,цени и снимки на "снегозадържащи елементи", че ми е доста интересно да обсъдим.
Нещо не ми стига време за форума.
"Проходимите улуци" са елемент от системата, за която ти говориш.
По мойте представи, висулките са следствие НЕ от снега на покрива, а от неправилното оттичане на водата при топенето. Ако решим този проблем, ще опазим и самите улуци.
Малко съм на ЕКО вълна - да не се противопоставяме на природата, особено влагайки природни (енергийни) ресурси - доста безсмислено ми звучи и вредно в дългосрочен житейски план.
Ако говорим за опазване на човешки живот в градски условия, сигурно подобни "улучни" системи биха могли да се спонсорират/субсидират.
А снегозадържащите - по-горе ги споменава колегата hkoko, с линк към Брамак. Често се срещат и препоръчват в руските сайтове и при пасивните къщи. По-разумни ми изглеждат.
Нали трябва да се свърши работа, а не да се хвалим, че имаме всички чувани, че и нечувани системи в имота си.
enterprise - специалист
8180 написа:
По мойте представи, висулките са следствие НЕ от снега на покрива, а от неправилното оттичане на водата при топенето. Ако решим този проблем, ще опазим и самите улуци.

Виж какво са измислили за почистване на улуците и водосточните тръби,
смяташ ли, че това е междинен вариант?
http://www.irobot.com/sp.cfm?pageid=355
http://cdn.irobot.com/filelibrary/Loojvideo.html
Последна промяна от enterprise на пет фев 22, 2008 1:32 pm, променено общо 1 път.
popoci - специалист
Готина джаджа. В Австралия има десетки изобретения за защита на улуците от натрупване на листа. От подобни роботи, до автоматично обръщащи се улуци и филтърни мрежи. Но тук проблема е друг. Поради честите горски пожари това е една от най-уязвимите точки на сградата.
Иначе реотаните са полезни при висулки - предотвратяват тяхното образуване. Хубаво е да се комбинират със снегозадържащи пособия на покрива. Инак не могат да спрат големи маси свличащ се сняг.
системата против замръзване всъшност предпазва улуците да не се запълнят със сняг и лед , защото веднъж случило се, те все едно са запушени и разтопилия се през деня сняг прелива през улука и убразува висулки.
  • 1
  • 2

Тема "Покрив - Антилед системите - статия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: