Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gogo7777 - майстор
20 кв2м няма да ти решат проблема.
Не стигат за обособяване на помещение. Освен ако не са прикрепени към основната постройка.
klomo - специалист
С компромиси ,ще стане. Лубиският закон за 100 е на границата на търпимото.
Не ми се катерят стълби.
nelina_london - специалист
Верандите на първи етаж,не влизат в квадратурата .Спокойно може да е с плоча отдолу ,излята с общата , ,покрив .Няма изискване за височина . Затова съм сигурна,защото нашата веранда и входното навесче не влизат в РЗП .Остава да се проучи дали може да има изградени стени и една отворена ,да кажем ,която впоследствие да се затвори /остъкли .

Като човек ,живеещ в нискоенергийна къща ,ще кажа ,че слънцето работи наравно с изолацията ,често и повече .Трябват много и големи южни прозорци и никакви западни (лятото са ужас) .
Над определената дебелина изолация ,конкретно изчислена района ,ефектът ще е незабележим .
brum - майстор
Подкрепям за западните прозорци. Лятно време като почне да пада слънцето е скандал. Зимно време почти не влиза слънце през тях.

Южните зимно време топлят, защото слънцето (когато го има) е ниско и влиза доста топлина. Лятно време не топлят толкова (спрямо западните), защото слънцето е високо и пече под ъгъл.

Неслучайно южното изложение за сгради е предпочитано.
Gadnyara - специалист
Да, @nelina_london е напълно права.

Проектирате си фундамента с големина, включваща допълнителното помещение.
Проектирате покрива по същия начин, като гледате да няма колони извън 100кв.м. Колоните ще променят площта на проекта.
Изпълнявате "правилно" стената, която от външна ще стане преградна, с идея за бърза смяна на предназначението ѝ.

След въвеждане в експлоатация изграждате фасадата. Документално дали ще доизграждате зависи от съседи, местоположение...

Може да проверите дали преди въвеждане в експлоатация може да направите добавка към площта без да се налага за вземате фирма с лиценз.
Всички условия за узаконяване се поставят и после контролират от НАГ, ако ще строите в Столична община. Но стана доста трудна комуникацията след ерата CoVid'19.

Аз имам РС за точно такава сграда - 100кв.м, с идея да финишира на 120.
Но няма да я строя, бъдещите ползватели се отказаха малко преди за я почнем, а на мен не ми трябва.
Енергоефективността не е само изолация и доста хора мислят ,че могат да прескочат архитекта ,след като са натрупали някакви знания от четиво .Има кадърни в гилдията ,за съжаление има и такива ,които не желаят да се задълбочават и предлагат единствено техни си виждания.
Къща на един етаж трудно може да хване само южно изложение ,а с 3 спални все някоя ще гледа в друга посока , затова отбелязах да се внимава запада ,защото с тази изолация, летните сметки , дори в Софийско , ще са по-високи от зимните .

Незнам за отношението на колоните към включване в РЗП ,но и верандата ни и входното навесче имат и колони и греди от стоманобетон и не влизат в РЗП .

Тук всичко по верандата е бетон + изолация .Прозорецът под нея е единствения западен ,но верандата от 4м+ ,и съседната сграда на 8-9м от нея спират лятното слънце .

Прикачен файл:
Screenshot_20241024_133045_Gallery.jpg
Чираче - майстор
чет окт 24, 2024 5:55 pmnelina_london написа:
Енергоефективността
Къде се намира тая къща?
До Пловдив се намира .Темата не е за моята къща .Единствено онагледих колоните на верандата .
Gadnyara - специалист
А аз уточних, че в Столична община (колегата е писал, че е в София) има една служба НАГ, за която в стандартния случай това на снимката влиза* в РЗП, че дори и може би в ЗП. Съответно при издаването на РС, всички общини (райони) в София се съобразяват с техните изисквания и връщат проекти със забележки.

За редовия "еднофамилен инвеститор" има огромна разлика спрямо по-малките общини в страната. Варна, Пловдив, Бургас вероятно също за затегнали контрола.

*Разбира се, всякакви тълкувания на закона са възможни, особено при правилното стимулиране на процеса.

П.П. ЗУТ - Допълнителни разпоредби - § 5.18.
Явно ,в конкретния случай при нас ,предимството не се явява общината ,защото архитектът практикува в София и си нямаше никаква идея какво може да "мине" в нашата община ,а годината на проектиране - 2018 .След това влезе измението за 100м2 и съответните измения по ЗУТ ,които цитирате .

Тема "Параметри при стопански метод на строене" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: