Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Пипи, сондажната помпа на колко години я сменяш?
Сподели, а според експлоатационния срок Козлин ще даде предписания за обслужване и защита!
zz_stefanov - майстор
И аз да си дам 5'те пари. pipilica, мисля че е достатъчно да се следи входния филтър на водоструйката да е цял за да не влизат тези отлагания вътре, а за да не се отлагат вътре от остатъчната вода, да не се оставя продължително време без да се ползва.
Иначе йоннообменен фитър може да свърши работа, но той трябва и да се регенерира. Примерно ресурса на тоя дето го посочваш е 15 кубика.

ПС Направих ти сценария: Ползваш я само с механичния филтър и накрая я промиваш с вода през йоннообменния и спиш спокойно :)
pipilica - майстор
пон мар 24, 2025 10:12 amТрифон П.Трифонов написа:
Пипи, сондажната помпа на колко години я сменяш?
Сподели, а според експлоатационния срок Козлин ще даде предписания за обслужване и защита!
Значи до сега един път сменях лагери и един път турбината и тва за 15-18 години, имам филтър на входа на помпата но в него се събира само пясък и то само лятото като пускам и голямата помпа щото и двата смукателя са в една тръба Ф160, интересно но не съм забелязъл да има налепи. Явно се получават като престои или изсъхва, но в казанчето как става идея си нямам също и в цистерната, тая вечер ще пусна снимка.
В интерес на истината лани три пъти мих колата и изпрах 2 килима и 5 пътеки, около 3 килима, та не я ползвам много но все пак.
Тва за регенерацията на йонообменната смола го знам, нали за това се сипва сол в миялната, но интересно за тоя с полифосфати пак ли се регенерира със сол.
пон мар 24, 2025 11:09 amkozl написа:
:weedman:
Ти си на ход.
Мое се разпростреш на ок..........15-18г.

"Значи до сега един път сменях лагери и един път турбината и тва за 15-18 години, имам филтър на входа на помпата но в него се събира само пясък и то само лятото като пускам и голямата помпа щото и двата смукателя са в една тръба Ф160, интересно но не съм забелязъл да има налепи."

Ииии............по малко от половин страница не се признава. Цяла е най-добре.
kozl - майстор
нед мар 23, 2025 12:43 ampipilica написа:
Преди време си взех една на Бош и до сега малко съм я ползвал, но тия дни се замислих, че водата от сондата е доста варовита и прави налепи и дали не е проблем за машината. Та мисля да й туря филтър с йонообменна смола, .....
Е може би съм се подвел за налепите.
Както вече писах от състава на твърдите води зависи склонността към образуване на налепи. Химични реакции. Може докото е потопена помпата в сондажа да няма отлагания там, но същата вода излязла на повърхността и разтворила въздух да стане агресивна към отлагане. :roll:
Както вече писах в автомивките се премахва твърдостта като целта е основно към качеството на измиване.
Питах собственик на автомивка за мнение за йонообменни филтри, но се оказва, че те ползват обратна осмоза за да омекотяват и пречистват водата.
Та до тук нито едно мнение за ефективността на филтрите с йононбменни смоли.
А дали водоструйките се повреждат от твърда вода :?
Както вече писах от моя опит със софийска вода, която не се води като твърда, водоструйката ми се повреди със сравнително мека вода.
Ал_ - специалист
вт мар 25, 2025 8:15 amkozl написа:
но същата вода излязла на повърхността и разтворила въздух да стане агресивна към отлагане.
Или по-скоро дедихидрогенмонооксидация?
А защо и как реши, че твоята водоструйка точно от водата се е прецакала?
вт мар 25, 2025 2:15 pmАл_ написа:
..А защо и как реши,...
Смятам, че ще надмине себе си.
kozl - майстор
Факт: и при мека вода пак стана беля :wink:
Извод - няма гаранция, че като водата е сравнително мека, водоструйката няма да се повреди. :weedman:
вт мар 25, 2025 3:53 pmkozl написа:
Факт: и при мека вода пак стана беля :wink:
Извод - няма гаранция, че като водата е сравнително мека, водоструйката няма да се повреди. :weedman:
Ми объркал си- твоето не е било водоструйка, а вероятно маслоструйка?!

Тема "Въпрос за водоструйка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: