• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
андромеда - помощник
пон юни 02, 2025 8:24 pmLazarGanev написа:
Аз не прочетох заотказ за достъп, но прочетох, че търси начин да задължи комшията да му поеме ремонта за негова сметка :cool:
Не знам къде го прочете това, че търся да ми направи ремонта. Аз ще си го направя. Проблемът е, че той иска да засипе с почва и да прави градинка до самата стена.
radius - майстор
Ти какви права очакваш да имаш над НЕГОВИЯ имот, или понеже къщата ти е на границата , той ти е длъжен с нещо , а не обратното ?!
И в първия пост точно каквото Лазар казва е описано.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон юни 02, 2025 6:29 amандромеда написа:
Макар лентата да попада в неговия имот, мога ли да го задължа да я възстанови или поне да не я нарушава? Ако той откаже, имам ли право дори сам да извърша ремонта?
gogo7777 - майстор

Ще се радвам на всякакви съвети!

Благодаря!
Вкарай дренажа в къщата и я събирай. Така като ти полива стената ще му събираш водата.
Като братя хич ли не се разбирате, баси :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1

Може ли скица и цитат на документите? Не преразказ
андромеда - помощник
вт юни 03, 2025 10:06 amn_a написа:

Не мога да пратя скица. То няма и много за гледане. Задната стена на къщата ми е практически границата на имотите. Аз нямам врати или прозорци към тази част на къщата.
андромеда - помощник
вт юни 03, 2025 1:32 amgogo7777 написа:

Благодаря!
Вкарай дренажа в къщата и я събирай. Така като ти полива стената ще му събираш водата.
Като братя хич ли не се разбирате, баси :)
Не сме братя бе човек :)))). Парцелът е бил на някакви братя в миналото и така е разделен- две къщи в двата края на парцела. Границата на имотите минава по задната стена на моята къща. Като всяка къща има пояс за да пази основите от вода, който новият съсед иска да разруши за да имал градинка. Какъв дренаж да вкарам,
къде да го вкарам? Става дума за излята лента на земята, което върви по стената- ама е в неговия имот след разделението. Аз съм трето поколение в тази къща и със старите съседи никога не сме имали проблеми.
андромеда - помощник
вт юни 03, 2025 7:24 pmандромеда написа:
вт юни 03, 2025 10:06 amn_a написа:

Не мога да пратя скица. То няма и много за гледане. Задната стена на къщата ми е практически границата на имотите. Аз нямам врати или прозорци към тази част на къщата.
Може би трябва в някакъв правен форум да задам питането. Виждам, че по смисъла на
Чл. 109 от Закона за собствеността мога да търся някакви права. Този член:
Позволява на собственика да иска отстраняване на всяко чуждо въздействие, което пречи на нормалното упражняване на собствеността. Не виждам и някакви наредби, които да регламентират колко широк трябва да бъде един такъв пояс около къщата. Спорим колко да е широк, че сега е над метър като пътека до стената.
gogo7777 - майстор
Абе, обърни се към адвокат, общината и архитектите. Няма как комшията да ми полива къщата щото така искал и било негова територия....Това е граница на имот ЗАВАРЕН :wink:
Николов Н. - специалист
Пишеш: "...дренажна лента... или пояс? Има разлика. Но решението е в Общината . А колкото до поливането, няма ограничения,след като е в неговия имот.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Дренажна лента в съседен имот – какви са правата ми?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: