• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
chapara - майстор
Аз лично с орех не бих се занимавал. Срещу нашата къща има и не е лош, саден от дядото на жена ми, ноо... на пет години ако събера нещо. Катериците са доста по пъргави и не оставят и един орех!🤢
Бих предпочел всяка година там да си садя любеници и кауни🤨 лесно се берат😬
gogo7777 - майстор
чет юни 12, 2025 7:35 pmchapara написа:
Аз лично с орех не бих се занимавал. Срещу нашата къща има и не е лош, саден от дядото на жена ми, ноо... на пет години ако събера нещо. Катериците са доста по пъргави и не оставят и един орех!🤢
Това, че имаш катерички не е ли добре?
За уй са ти дини и пъпеши?...Аз лично предпочитам да си къркам сред природата, а не насред бостана :)
hidrazin - майстор
чет юни 12, 2025 9:41 amaig_welding написа:
Имам една орехова фиданка поникнала сама, която вече е около 1,5м. Искам да я преместя. Кой сезон от годината е подходящ за това действие?
Мести смело от ноември до максимум края на март.
- Копаеш около него в диаметър поне 60 санта и поне толкова дълбоко.
- Гледаш да пазиш корените - колкото може.
- Централния корен ГО ПРЕРЯЗВАШ с правата лопата най-накрая и колкото може да я забиеш.
- Това го правиш в някой топъл ден с положителни температури.
Най-добре края на ноември че след нова година почвата мое да е замръзнала и да няма копане.
- Прерязания централен корен му правиш гладък срез с ножицата (на не е разрошен). И с другите корени така.
- Засаждаш в нова дупка с диаметър поне 60 санта и поне толкова дълбока.
- ВНИМАНИЕ !!! Ореха има ясно изразена коренова шийка на нивото на почвата.Засажда се като тя трябва да е на нивото на почвата или леко покрита.
Демек до предната дълбочина. Спазваш и предходната ориентация на ЮГ.
- Първите 3-4 години поливаш заради прерязаните корени. После не.
Диваците никой не ги полива но и не са местени или не са от посадъчен материал.
ТОЛКОЗ.
Останалото са бабини деветини...
Както това че като станел колкото врата ти...
Централния корен - ми то посадъчния материал (фиданките) се продават/доставят с прерязан централен корен...
Можело да бъде костелив ... ИЗКЛЮЧИТЕЛНО малък шанс. Мога да обясня и защо. :)
Успех!
:partyman:
P.S. Писаното по-нагоре - от собствен опит. Снимка на моя орех от преди 14 години (по-прясна не намерих).
Беше саморасляк на 20-тина метра в ляво по снимката. Три години се назлъндисвах да го местя и стана метър и малко отгоре.
Голям зор беше с копането щом още го помня ама си го заслужавам заради мързела.
От години си събирам орехи - НЕ СА КОСТЕЛИВИ. Прилична ядка и сравнително тънка черупка.
Е, не като на хибридите с "хартиена" черупка но тънка.

Прикачен файл:
ОРЕХ.jpg
chapara - майстор
чет юни 12, 2025 8:33 pmgogo7777 написа:
чет юни 12, 2025 7:35 pmchapara написа:
Това, че имаш катерички не е ли добре?
За уй са ти дини и пъпеши?...Аз лично предпочитам да си къркам сред природата, а не насред бостана :)
Няма бостан, хипербола, в полза на брането😁😁😁😁😁

Череши и цветя съм местил, но за орей, няма да си мръдна ... пръста😄 :partyman:
miroki - майстор
Аз имам един точно под високото напрежение. Засега го държа до 2 м височина, но ще видя кога ще го махна изцяло. Той за 3-4 години стана като ръката ми и не знам дали ще може да се мести вече. Обяснявах на баща ми да не го засажда там, но каза енергото да му мислят. За мен орех е равно на проблем. То и с липата е подобно. Масово за това ги държат като черници за буби.
Иначе на паркинга пред блока дядовците засадиха два за сянка. Вече берем от 3-4 години. Пък орехчетата са на макс 10-11 г. Тъкмо като врата ми. Окастрихме ги, че колите не влизаха под тях. Сега си е ок сянката.
Та зависи от мястото.
Орех в двора не се сади, освен в накои по-намазани случаи.
Преди време вадих едногодишна фиданка от моя, въдворения. Колкото е над, толкова и под земята.
Предлагах къде ли не, включително тук. Намери се мющерия.
Сега имам пак- желаещи ако има, да свиркат.
Дърво, близо до къща, ограда, рано или късно води до проблеми.
Овощна градина е друга бира, която не е предмет на темата.
".........и две липи отпред", е красив художествен похват. Толкоз, както казва именит наш съфорумец.
miroki - майстор
Сега като паркирах го огледах. Той скоро ще ми стигне талията.
Сега почвам и липата, само чакам да цъфне.

Прикачен файл

IMG_20250613_180416.jpg
  • 1
  • 2

Тема "Преместване на орехова фиданка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: