• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
stst - напреднал
ср авг 20, 2025 11:01 pmMcLaren написа:
Вата с каква плътност?
80-100 кг/м3 и нагоре.
вт авг 19, 2025 2:48 pmMcLaren написа:
Дайте идеи, как да предпазя EPS от пожар....
Слагаш вата върху EPS-а. Напълно възможно е, но у нас никой все още не се е похвалил с подобна изобретателност.
Не може ли, тухла+EPS+тухла, 12.5+20+12.5=45см?
Може, ако си зидаш сам.
Ако очакваш майстори да ти изидат подобно нещо, цената може и да те откаже.
Решение някакво е - тухли с вата/EPS , но не от типа на Винербергер, а с плътен вътрешен слой. Имаше една турска фирма предлагаше такива (без име, че реклама), но така и не успях да се докопам до тях, за да ги огледам.
Направи ми впечатление, 20см EPS, нужен ли е?
Едно...двуетажна къща!? В последствие навеси, веранди, др. ? Покрив? В този форум толкова е писано по темата, че ей ме на и мен, ерудиран не специалист се мъчи да помага вече. :-D
чет авг 21, 2025 4:26 amstst написа:
...
Направи ми впечатление, 20см EPS, нужен ли е?
..В този форум толкова е писано по темата, че ей ме на и мен, ерудиран не специалист се мъчи да помага вече. :-D
Преди петнадесетина години влизам в магазин да си купя квадрат стиропор. В склада видях "листи" 2000/1000/200. Помислих си, че от тях режат нормалните листи.
Да, ама не!
Попитах- за обект били, по заказ.
Започнах да търся инфо по света и у нас. В един чуждоезичен форум казваха- за стени до 30см.
Отдавна не ме занимава проблема, но днес, провокиран от горният "ерудизъм", реших отново да потърся.
Изображение
Доста остаряло- на 19 само!
Днес ИИ казва; за стени до 38см.
Продължавай, не е излишно! Ако човек е млад, винаги е оправдано да инвестира. Дъртия става скъперник с годините.
За мен също беше от някаква полза.
чет авг 21, 2025 4:26 amstst написа:
Решение някакво е - тухли с вата/EPS
Прикачен файл:
images.jpeg
images.jpeg (4.58 KиБ) Видяна 7 пъти

Говорих с представителя на производителя на EPS. И той каза за пода EPS150. За сандвич стените каза, че може тухла+EPS+тухла, но да не слагам паропреграда, за да може част от влагата да излиза навън. Което ме учуди. Няма ли да стане конденз и мухъл?

По отношение на пожаробезопасността [вариант без вата], май останаха две възможности сандвич стени с EPS и дървен покрив или външен EPS и негорящ покрив. Не виждам как ще се излива скатен покрив при наклон от 20 градуса, а пък железния ще прилича на склад. Май дървения покрив няма алтернатива.
  • 1
  • 2

Тема "Вата без формалдехид" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: