• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
ZEDYCUS - майстор
Тъкмо съм на тази тема, сгъваема заваръчна маса(помощна маса - да не дразним Гого) под звездите. Демек на открито, ще я вали ръждяса, но поне ще имам място за заварки, на закрито съжаление няма как да бъде. Ще я покривам. Материали 60х40х2, рамка. Крака и профил за който са заварени пантите 60х60х3, плот 4 ММ. Размера е 1500х800 мм- 330 лв излезнаха материалите. Плота го заварих на два профила 60х60 сложени на неравен бетон, но предварително нивелирани по дължина и широчина с подложки, получи се прав плот. Остава монтажа за кривата стена. Снимки ще кача по късно.
За конструкцията на автора подкрепям Гого, много сложна конструкция. Досега от моя опит стига да е равна масата и предварителното подготвяне на прави рязове изчанчена маса с всякакви дупки и стяги не е нужна. Рулетка, нивел и хубав ъгъл са достатъчни. Ако бях на мястото на автора, бих спестил от материалите и да си взема качествена малка лентова ножовка за рязане на профилите. Много улеснява работата :partyman:
MamaMy - майстор
Аз имам работна (помощна и единствена) метална маса. Правих я точно за заваряване, но на дребни детайли. Представлява парче гофрирана ламарина 4мм на късите му страни е удължено с 50мм винкели посока надолу. На задната страна съм заварил същия винкел, но с посока нагоре. Така няма да ми падат отзад инструментите. Общо масата е 140х60 като краката са от тръби за скеле с дължина почти 85см. Правих си я по моята височина да не стоя много изгърбен. Всичко е направено от отпадъци. Правих го така, че да може да стои на дъжда и да не ме е яд, че ще ръждяса. Уж подвижна масата стана над 100кг и няма местене. Няма отвори за шлаката, но направих дупки в единия край за закрепване на масивно, машинно менгеме. В другия край мисля да направя място за винтовата ми преса. Удобна е за работа и не се огъва, но отдолу между краката има рамка от същите тръби.
На мен ми е удобна, но не е за големи неща. Ползвам я и за дървообработване, но пак за дреболии. Боядисана е само със сив бързо съхнещ грунд ПФ на няколко ръце. Много е държелив. Седи навън вече 5 години и не е мръднала. Не я вали директно дъжд, но като навява зимата често е в сняг.
  • 1
  • 2

Тема "Идея за направа на заваръчна маса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: