пет яну 09, 2026 3:39 pmMIhailD написа:И двата крана затварят добре - имах съмнение.
Не, когато спра двата крана не тече нищо нито от душа, нито от чешмите.
Няма го в момента, но ще направя експеримент когато се върне. Какво би означавало, ако спра топлата вода от крана и той също няма топла вода?
Когато сложа термо смесителя на най-горещата степен, водата от душа е топла, но не вряла. Ако в същото време пусна и чешмата на най-горещата степен, водата от чешмата е по-гореща от водата от душа.
Очаквам като спреш крана на твоята топла вода - той (съседа) да проима вода. Ако и той няма
Няма топла вода от абонатната, няма циркулация, влиза студена в тръбите на топлата вода и при други комшии.
Топлата и студената вода са от един източник - "Софийска вода" АД. Топлата вода е студена вода, загрята в абонатната, а това води до по-дълъг път на водата, което е честата причина студената вода да навлиза в топлата. В определени обстоятелства се случва и обратното, но поне по мои наблюдения значително по-рядко.
Последното потвърждава проблема в термо смесителя за липса или неработеща ОК, а също и че термосмесителя има ограничител на смесването и в крайно положение за гореща вода пуска и малко студена да не се ощави ползвателя
Докато от термосмесителя тече някаква по-топла от студената вода, няма проникване на студена вода в тръбите за топла през него. За това в другия смесител водата е по-гореща
Rakeem написа: Имал съм идентичен казус със смесител на душ, на който при първоначалния монтаж не сложих оригиналните ексцентрици с възвратни клапи
Аз тези термосмесители, които съм монтирал нямаха клапа в ексцентриците - някъде в смесителите е.
MIhailD написа: Защото аз снощи забелязах нещо, което съвсем ме ошашави. Душът и чешмите са спрени навсякъде, обаче водомерът за студената вода отчита потребление, а водомерът за топлата вода... върти наобратно??? Не е постоянно, само от време на време се случва. Съвсем ме хвърли в тъча.За това писах вече в този форум няколко пъти - претакане на водомера за топла вода
ср яну 07, 2026 10:43 amkozl написа: Ощетяване на ВиК за връщане на вода през водомера за топла вода - няма. Тази вода де се е върнала през водомера за топла вода откъде е влязла![]()
От студения водомер. Или иначе казано - това е "претакане" на топлия водомер, за което вече писах в темата. Случва се неволно, случва се и целенасочено и страдат комшиите, а не ВиК. За това на ВиК не им пука за претакането, защото кубиците, кото са намалили брояча на водомера за топла вода са увеличили брояча на водомера за студена вода. Или сумирано количеството на водата по двата водомера с претакане и без претакане е едно и също.![]()
Пример от сградата, в която живея:
Още в началното изпълнение, водомерните възли са с гравитачни ОК и на топла и на студена вода. При монтажа не мога да дам обяснение - защо- някои от клапите бяха монтирани неправилно - нехайство, неразбиране, нарочно за спестяване на място
Тези гравитачни ОК имат само една поза за монтаж. При всяка друга поза, гравитацията не действа в правилната посока и все едно без ОК, но видимо ги има.
5, 6 години след началния монтаж клапите са заседнали и практически сградат е без ОК![]()
И се почва едно претакане на водомери и "шоков душ по комшийски".
И това съм писал в този форум - няколко пъти.
Студената вода за претакане на водомери може да навлиза в тръбите за топла вода на сградната инсталация само когато има разлика в налягането на водата м-у топла и студена вода. Като изключа аварийните ситуации налагащи спиране на вода, "претакане" може да се получи, когато някой комшия се къпе (ползва топла вода), а друг комшия - преточва водомера за топла вода. Така "преточващия" комшия се обогатява за сметка на къпещия се, който пък се закалява с охладената вода![]()