От мобилни телефони до цифрови камери
kozl - майстор
Буксата (PAN; +22V) според мен е за захранване на вентилатора.
Няма как това GND и +22V да е за бутон, който прави късо м-у двете.
MamaMy - майстор
Отварял съм 2,3 подобни боклука. През този бутон минава тока който захранва релето на нагревателя и транзистора на вентилатора. Може и да са се издънили нещо китайците тук, но все си мисля, че нещо друго не е наред. При единия ерфраер помня, че всички букси бяха с еднакъв размер. Виж тази на вентилатора дали не влиза тук и ако да размени ги.

ПП Писали сме заедно с колегата. Той е станал по-рано от мен и му се е избистрил погледа та е разчел надписите :lol:
kozl - майстор
чет яну 29, 2026 10:56 amMamaMy написа:
Отварял съм 2,3 подобни боклука. През този бутон минава тока който захранва релето на нагревателя и транзистора на вентилатора.
Понеже липсва повече инфо си мисля дали тази букса е за вентилатора, а при вентилатора да има букса за бутона :? Така бутонът ще затваря веригата на вентилатора.
DundyTheCroc - майстор
Един подобен китаец съм отварял и при него през бутона за кошницата се прекъсваше 230 волта преди всичко останало, съответно с времето с стопи и всичко изгасна.
MamaMy - майстор
Със сигурност има такава букса, но не е снимана цялата платка. Аз тогава и аз се зачудих, но понеже имам навика бях щракнал няколко снимки с телефона и се ориентирах. Тая гимнастика я правя защото винаги имам по няколко разглобени устройства които седят и чакат части или нещо друго. Лесно се забравя а после стават бели. Друг е въпроса защо китаеца е допуснал това, но имам горчив опит дори с няколко принтера НР от които единият не бях го разглобявал аз. Донесоха ми го колеги и казаха, че са го ремонтирали и след това греда. Компютърната диагностика не казва нищо, а причините може да са стотици. Принтера е сериозен модел M605 и тежи като змей. Три дни го обикалях като голям объл камък. При поредното разглобяване забелязах, че всички сензори са с еднакви букси и ми светна. Та както се казва, горчив опит.
chano3891 - специалист
Голяма е снимката и нему дава да я кача затова така. Няма друга букса. А букса за вентилатора си има , той е с три крачета безчетков. Ще се опитам да направя нова снимка и да я кача.

Прикачен файл

IMG_20260129_101650.jpg

Прикачен файл

IMG_20260129_132019.jpg

Прикачен файл

IMG_20260129_131623.jpg
zz_stefanov - майстор
Аз не виждам къде буксата на вентилатора. Той последователно ли е свързан на този ключ.
Ако да пробвай го да ли работи отделно. Освен това през сущата верига трябва контролера да разбере че кошницата е затворена.
DundyTheCroc - майстор
Буксата, където пише PAN има и надпис на китайски, който Гугъл превежда като Basket Bomb и дава за пример някакви кошници за фритюрник, така че там не е вентилатора, а баш ключето за затворена кошница. Все си мисля, че вентилатора ще е на 230 волта и ще е свързан другаде.
chano3891 - специалист
Вентилатора е на 22в. троината букса w,v,u . На буксата дето пише 22 v и pan е само микроключето за кошницата.
kozl - майстор
чет яну 29, 2026 1:46 pmDundyTheCroc написа:
Буксата, където пише PAN има и надпис на китайски, който Гугъл превежда като Basket Bomb и дава за пример някакви кошници за фритюрник, така че там не е вентилатора, а баш ключето за затворена кошница. Все си мисля, че вентилатора ще е на 230 волта и ще е свързан другаде.
И това ключе се захранвам с 22 волта :shock:

Изображение

Изображение

Буксата CN9 (PAN; +22V) е захранване, като там където пише PAN = GND (маса). На снимките се вижда и филтърен кондензатор Е1 към това захранване.
И един обикновен бутон, който затваря веригата ще даде късо в захранването 22V. За това смятам, че тази букса не е за бутон.

Вентилаторът от къде е захранен. От платката ли?
ср яну 28, 2026 11:02 pmchano3891 написа:
Проблема е че при поставяне на кошницата изключва.
А ако не е поставена кошницата и не натиснат бутона, работи ли без кошница?

Тема "Проблем с Еър фраер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: