Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
speka_rs - майстор
Според мен е голяма,аз бих заложил 9 кВт със възможност да се сложи нагревател в буферния съд. Като допълнителния нагревател ще се ползва рядко.
bobrock - напреднал
чет фев 05, 2026 4:00 pmspeka_rs написа:
Според мен е голяма,аз бих заложил 9 кВт със възможност да се сложи нагревател в буферния съд. Като допълнителния нагревател ще се ползва рядко.
Благодаря за препоръката !
MamaMy - майстор
Аз пък изкарах една зима в такъв апартамент и бегах от там с 250км/ч. Изолация външни стени и еркер (около метър стърчи пред гаражите) със стиропор 20см. Вътре всички тавани с вата, но неизвестно колко. Целия под изолиран със сгур една педя, а отгоре фибран 5см и ламинат. Кухнята на терикот. Над кухнята студена тераса, над част от хола също. 130м2 и няма отопляне. Завряхме се в едната спалня защото поне тя нямаше тераса от горе. Като приближиш към прозореца и стъпиш на еркера направо усещаш как тегли студ. Дограмата беше ПВЦ и не духаше от никъде. Нито един съсед който поне малко да отоплява. Това ми кажете как да се стопли? То като наколно жилище. На всичкото отгоре едната междинна стена беше противо-земетръсна шайба. Над метър дебелина бетон. :evil:
bobrock - напреднал
чет фев 05, 2026 7:14 pmMamaMy написа:
Нито един съсед който поне малко да отоплява.
Предполагам и това е доста важно !

За моят въпрос: не можах да разбера ако ТП е преоразмерена, това означава ли по-високи сметки за ток или съкращаване живота на компресора?
Или паркета заради изискванията да не се нагрява не изисква такава мощност (минималната на препоръчания модел е 4-4.5КВ).
Дали по-големия тръбен път от кота 0 до покрива над 6 етаж, не играе ли вид буфер...или вид загуба за системата?
zz_stefanov - майстор
Аз досега съм видял само един изолиран таван на подземен паркинг, отделно терасите отгоре.
Не мога да направя сметката на загубите при теб, но има голяма вероятност да е така както описва МамаМу.
bobrock - напреднал
чет фев 05, 2026 11:39 pmzz_stefanov написа:
Аз досега съм видял само един изолиран таван на подземен паркинг, отделно терасите отгоре.
По проект тавана гаражите и терасата имат топлоизолации.
MamaMy - майстор
На хартия всичко е цветя и рози :-D . На практика няма кой да каже. Докато не заживееш в това жилище няма да знаеш дали ще е достатъчна, слаба или силна тази ТП. Според мен само подовото съвсем няма да е достатъчно за отопление. Бих си предвидил и изводи за конвектори.
LazarGanev - "Велик майстор"
Щом като има ОВК проект, най-вероятно е предвидено и охлаждане, тъй че ще има и конвектори, но само подовото няма как да ме се справи. Аз бих разгледал този проект, за да видя откъде е предвидено да се губи толкова топлина , че да се преоразмерява ТП с 30% :?
bobrock - напреднал
пет фев 06, 2026 7:14 amLazarGanev написа:
Щом като има ОВК проект, най-вероятно е предвидено и охлаждане, тъй че ще има и конвектори, но само подовото няма как да ме се справи. Аз бих разгледал този проект, за да видя откъде е предвидено да се губи толкова топлина , че да се преоразмерява ТП с 30% :?
Добро утро,

Да предвидено е и за охлаждане.
Ще изпратя на ЛС, каквото имам.
kozl - майстор
чет фев 05, 2026 11:34 amLazarGanev написа:
Вътрешното тяло си има вграден нагревател
Рових в нета за Daikin Altherma 3 R F 11kW и откривам консумирана мощност 2,7kW.
integratet back-up heater choice of 3,6,9 kW
Да има посочен нагревател, но аз поне го разбирам като опция.
Та общата макс. ел.мощност 2,7+9=11,7 kW. Обаче в инсрукция за инсталиране някакси беше пропусната мощността за back-up нагревателя.
За десетина къщи на Витоша, над столицата по проект имаше ТП високоТ, буфер с нагревател 3кВт, и отопление с радиатори на 150 м2. След консултация със специалисти ОВК те препоръчаха нагревател 9 кВт, което пък помъкна промяна на ел.проекта за увеличаване на мощността на ел.захранването.

И сега при първия зимен сезон се получи ОВ от една от къщите, че не могат да се стоплят с ТП и подово отопление. На първо четене те са променили проекта и са положили навсякъде подово, над което има трислоен паркет :shock: .
Ползвали са услуги на ОВК специалисти за цялата отаплителна система и при първата зима не могат да се стоплят. Съответно тези, които са им направили отопл.инсталация, за което им е платено, са прехвърлили топката към енергийната ефективност на сградата. #-o
Обаче от другите къщи няма подобни оплаквания :?

За този агрегат Daikin Altherma 3 RF пише, че може да загрява вода до 60 гр. Дали е възможно да се направи системата подово + радиатори или конвектори :?
През мен мина подобен проект на къща в Бояна с котел на газ и комбинация подово + конвектори. В последствие собствениците елиминираха конвекторите и оставиха само подовото, но уви нещата се развиха така, че нямам ОВ от там.

От моя син също получих инфо, че подовото издиша в студа. То над дневната 60% е тераса. Пода е гранитогрес. По проектима 100 мм XPS над плочата на терасата. Допълнително вкарахме 50мм каменна вата в окачения таван в дневната. Дограмата е френски тип, трислоен стъклопакет К + 4 сезона. Обаче немам време. Иначе имам инфраред термомер мога да проверя Т на пода. Флуке е термомера, но имам и лидълски, та в крайна сметка немам точна Т :-D
Управлението на подовото е по Т на въздуха. Термостата е Битчино, само в дневната и пуска или спира помпата. Кръговете съм гласил аз по дебитомерите. И т.н., за което съм писал във форума.

В крайна сметка отоплителната система е низ от фактори, които трябва да се преценят и подредят комплексно.
По въпроса много ли е 11 кВт за ТП :?
Аз ползвам и съм ползвал ТП въздух-въздух. Първите изключваха при достигане на зададената Т. Втората серия са с честотно регулиране и не изключват топлообмена, намяляват го. До колко не знам, но не спират в изчакване при достигната Т в помещението.
Та това 4,5 кВт минимална мощност некакси не ми се връзва логически с честотното регулиране.
Та нали целта е управлението да е плавно в целия Т диапазон на климата :? Т.е. като се затопли навън и ТП ще почне да цикли :?

Тема "11 kW Термопомпа за 105 m² партер — реалистично или преоразмерено" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: