Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
DundyTheCroc - майстор
Едно време майка ми имаше газов котлон на терасата и редовно допълвах бутилката на бензиностанцията до входа. След години в този режим котлона почна да гори слабо, пламъка жълт, прекъсва, а бутилката пълна. Всичко се оправи след замяната с нова, теорията ми е, че пропана и бутана си се изпаряват и горят, но тежките фракции постепенно се натрупват докато не станат преобладаващи. Иначе графит съм вадил много пъти от газовата на колата докато карах на газ, едно от нещата, които ме отказаха.
zz_stefanov - майстор
Казаха ми че с течение на многото зареждания в бутилката се натрупва воден кондензат.
Познава се по това, че изпразнената от газ бутилка се плиска, а като я сложиш на кантара показва по високо тегло от тарата отбелязана на етикета. Голяма е вероятността да си минал през това.
gogo7777 - майстор
пет мар 13, 2026 3:22 pmDundyTheCroc написа:
Едно време майка ми имаше газов котлон на терасата и редовно допълвах бутилката на бензиностанцията до входа. След години в този режим котлона почна да гори слабо, пламъка жълт, прекъсва, а бутилката пълна. Всичко се оправи след замяната с нова, теорията ми е, че пропана и бутана си се изпаряват и горят, но тежките фракции постепенно се натрупват докато не станат преобладаващи. Иначе графит съм вадил много пъти от газовата на колата докато карах на газ, едно от нещата, които ме отказаха.
Когато системно се допълва бутилката, нормално е да се смесват пропан-бутан с други субстанции съдържащи вода. Редуцир вентилите имат срок на годност. При по-високо налягане са способни въобще да не пропуснат флуида или частично да пропускат нищо.
Лечението е пълното изпускане на налягането в бутилката като се отвие сондата и се остави балона да освободи налягането си.
След второто зареждане нещата ще придобият работен режим.
MamaMy - майстор
Всички пропускате факта, че системката си има редуцир вентил. При смяна на бутилките налягането след вентила си е едно и също. След вентила имам и филтър за газов инжекцион. Наслагах такива филтри на всичките си газови уреди след като една партида газ ми отрови живота. Имам италиански газов бойлер с автоматично запалване. Беше монтиран в апартамента. При него всичко е много фино и прецизно. Има едни електромагнитни клапанчета на газта които при най-малкия боклук се задръстват. Смятайте колко са миниатюрни след като цялата електроника на бойлера се захранва с батерия 1,5 волта. Та за няма и месец се наложи да ги чистя 10 пъти. Ядосах се и ... след инсталиране на филтъра проблемите изведнъж спряха. От тогава съм наслагал на всеки вентил. Предполагам, че при зареждането в Топливо бутилки ги мерят на кантар. Едва ли претупват нещата. На последък станаха капризни и към бутилките. Не взимат всякакви. Имам две които на времето пак от тях са дошли, но вече не работели с такива и сега не си ги искат. Тях си ги зареждам на колонка. Всички бутилки взимани от тях са с евровентил и винаги с нови гумички. Едва ли ще оставят бутилка пълна с боклуци. Аз за толкова години само една съм срещал такава и то не тяхна. Един приятел ми я подари. Руска, червена. Като и свалих вентила излях от нея около половин литър слуз. Голяма смрадлива мизерия. Бях загубил обоняние за месец. Бутилката не искаха да я зареждат по пунктовете защото не е с евро вентил. Такъв струваше над 50лв и аз се отказах да я правя нищо, че нямаше грам ръжда. Използвах я за друго.
MamaMy - майстор
В друга връзка да питам, при вас работи ли коректно сайта на КЗП? Пробвам да пусна жалба, но бутона не работи. Сложили са надпис, че по мейл не приемат жалби само на сайта. Май и тия започнаха да отбиват номера
nikolson - майстор
Иска профил, за да подадеш жалба.
radius - майстор
Мамати 🙂, никога не съм разбирал тия мазохизми с битовата газ. За по-евтино ли е, за по-силно и бързо ли е. Цял живот съм на ток, ползвал съм и пропан бутан като съм бил по гости и не схващам защо трябва да искам газ. Да мъкна бутилки, отделно риска от този високозапалим продукт, по-скъпи уреди, място за съхранение на бутилки, момента с ама той ме излъга в килограмите, сипа ми смотана газ, нямам налягане и др.под.
MamaMy - майстор
съб мар 14, 2026 11:04 pmnikolson написа:
Иска профил, за да подадеш жалба.
Имам профил от половин година. Пуска ме да вляза и трябва да избирам между "жалба","сигнал" и "предложение". Всичко свършва до там. Нито един бутон не реагира. Влизам основно през Файерфокс. През ИЕ дори не ме пуска в профила въпреки, че ползвам същия имейл адрес и парола. За това пиша. Ако някой знае начин и го е направил, а не тепърва някой да се пробва и да ми разяснява това което знам.
съб мар 14, 2026 11:27 pmradius написа:
Мамати 🙂, никога не съм разбирал тия мазохизми с битовата газ. За по-евтино ли е, за по-силно и бързо ли е. Цял живот съм на ток, ползвал съм и пропан бутан като съм бил по гости и не схващам защо трябва да искам газ. Да мъкна бутилки, отделно риска от този високозапалим продукт, по-скъпи уреди, място за съхранение на бутилки, момента с ама той ме излъга в килограмите, сипа ми смотана газ, нямам налягане и др.под.
Мазохизма е само през твоя поглед. Тази "зима" където почти нямаше зима ток нямаше само 3 дни. Когато имаше истинска зима ток нямаше почти всеки ден по няколко часа. Другия факт е, че горещата вода спира само когато свърши газта. Все едно съм на ТЕЦ. Имам и електрически бойлер. Почти не го ползвам. Сети се сам кое ми е по-изгодно. От друга страна газовите ми котлони са по 4,5 киловата. При този проблемен ток аз имам и място за готвене. И последно но не по важност, гаража в който работя е само бетон. Инсталацията му е с 1,5мм2. С какво според теб е най-добре да го отоплявам? Не казвам, че газовата печка е най-доброто, но там съм под наем и други възможности за екстремно затопляне нямам. Това пък с риска от .... е мнение и размишления на хора които никога не са ползвали газ. Чули са на опашката за хляб колко било опасно. ЕЖК :-D

Ако запалиш газ изтичаща от бутилка, газта ще се запали и ще гори, но само извън бутилката. Дори се вижда, че пламъка е на разстояние от дупката. Последното се дължи на факта, че излизащата от дупката газ излиза под налягане като избутва огъня на вън. От друга страна вътре в бутилката няма кислород който да влияе на горенето. За пример при бензиновия резервоар запален бензин на изхода води до връщане на огъня към резервоара и взрив.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб мар 14, 2026 11:27 pmradius написа:
... никога не съм разбирал ...
Защо ли профи кухните са на газ... А можеш да се замислиш и за видовете уреди...
gogo7777 - майстор
нед мар 15, 2026 7:48 amn_a написа:

Защо ли профи кухните са на газ...
Като започнеш да готвиш аламинутите за един ресторант ще разбереш защо :wink:

Тема "Огромна разлика в калоричността на LPG" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: