Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
hidrazin - майстор
нед апр 26, 2026 8:18 pmgogo7777 написа:
Това не е сребърен припой, а някакъв бъркоч.
Че то всички припои по принцип са някакъв бъркоч.
Ма дай ся да видим Убавия бъркоч... :-D
:partyman:
gogo7777 - майстор
Припоите за запояване на сребро се правят от чисто сребро и кадмий като основни компоненти.
Цапането на бижута и накити с калай, олово, бисмут и др. е нелепо. :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Идеята на благородните бижута е, че можеш да си ги позволиш. И си благороден да си ги пазиш. Иначе носиш друг вид бижута
е25 не са много пари, 1-2 часа работа, най-много.
Сори за спама
По темата. Твърде, твърде е вероятно, да съсипеш остатъка от бижуто. Ако и да работиш с подходящия припой и с подходящите инструменти. Най-малкото нямаш ръката и усета. Впрочем, сребро се работи по-трудно от злато...
hidrazin - майстор
Какъв кадмий те гони бре?
Кадмия в припоите от преди 20+ години го ограничиха до макс 0,01% (и не само в припоите).
А със съдържание до 0,01% това вече не е кадмиев припой а припой със следи от кадмий.
Ся точно на теб ли да обяснявам за неговата токсичност?
Че нали ти не щя да ри пратя 1-2 кила кадмий на прах? :-D
gogo7777 - майстор
Няма нужда да ми обясняваш защото знам. Всички производители на припой ползват кадмия за да свалят температурата на топене на припоя (СПЛАВТА) и за капилярност.
Не ми трябва кадмий имам достатъчно припой.
Едно е да запояваш мед, месинг, бронз, стомана съвсем друго е да запояваш накити. Ювелирите ползват САМО сребро с висока проба за запояване на бижутата. Разпрашават си го и си правят кашичка, с която запояват. Температурата на топене въобще не ги интересува :wink:

Кадмия е токсичен, но в твърд разтвор е безобиден. Не вярвай, че е бил забранен.....всички го ползват защото е необходим за да се получи качествен припой. Металургия някаква :-D
hidrazin - майстор
пон апр 27, 2026 9:26 amgogo7777 написа:
Ювелирите ползват САМО сребро с висока проба за запояване на бижутата.
Висока, висока, колко да е висока тая проба?
Ако не е сребро поне 999 , то е някаква сплав - демек припой с по-ниска температура на топене от основния метал.
gogo7777 - майстор
Добре де ще бъда педант :)
Така нареченото чисто сребро "четири деветки"
:drinkers:
lyubohar - майстор
И тази тема отиде "у ряката"!
lyubohar - майстор
Защото пак почнахте да си ги мерите!

Тема "Прост въпрос за умни хора." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: