Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitcd - специалист
Извинявай ELEMENTAL но и двете схеми няма да му вършат работа.По добрия вариант е да се сложи един IR свето диод и един IR приемник.А за да се разбере посоката на движение ще стане още по сложно.Не знам до къде се простират знанията на питащия,но мисля че няма да може да се справи със схемата.Моят съвет е да намери нещо готово.
ELEMENTAL - специалист
Моите уважения mitcd, ама и варианта с IR светодиода и приемника е същата работа.В единия случай се използва видимата светлина в другия
инфрачервената.С тези схеми обаче може да се открие само прекъсването(респ. подаването) на светлината към релето,, демек ще се активират като има даден обект пред тях.Иначе вярно, обърнал съм внимание само на първата част от мнението.
Сега идва въпроса само посоката на придвижване на обекта ли трябва да се определя ( горе-долу, ляво-дясно) или трябва да се следи преместването на обекта в три равнини?
mitcd - специалист
Имах в пред вид че датчика и приемника може да са един срещу друг или да се използва отразената IR светлина.
krasiorocknroll - специалист
Преди две години дадох изработена една такава схема за курсовата работа на един бъдещ инженер.Използвах 2N3055 с отрязана капачка така че един детски лазер като освети кристала на транзистора той да се отпуши и а включва реле.Схемата взех от списание рдио телевизия електроника-80-те години.Ако е необходимо ще я потърся.В моя случай идеята беше лъча от лазера да минава през система от огледала така че да обхваща по-голяма площ.Нали светлината от лазера не променя размера си? :wink:
TeodosiuS - помощник
Схемата с компаратора я направих преди няколко дни, също сложих 2мF кондензатор паралелно на фототр. и е перфектно.
Вместо постоянното съпротивление R1 може да се сложи потенциометър, за да се регулира чувствителността :idea:

А иначе лазера се разсейва.

Онзи ден бях в студград и си играх с IR фото-релетата на асансъорите :-) беше забавно :roll: :lol: :-D
Последна промяна от TeodosiuS на нед мар 09, 2008 12:20 pm, променено общо 1 път.
mitcd - специалист
Е хубаво че всички си намериха решение!Навремето си правих слънчева батерия ама с по вечко резани транзистори 2N3055.За сензор няма смисъл щото фото датчици колкото искаш,а и така го разхерметизираш.Това с лазера няма причина да не работи.TeodosiuS забавяне ли правиш с 2мФ ?И не слагай направо потенциометър на R1 за да не си опукаш датчика като му пуснеш +12V
munter4e - напреднал
ми ще започна да ги пробвам схемите.. и да видим какво ще се получи дали ще мога да го напрая що годе чуствително за движението(ляво-дясно) пак то са е видяло че няма да се мине без микро контролер и там ще трябва да го мисля как да го вържа....
голям купон ме чака :)
ELEMENTAL - специалист
Значи ти трябва само определяне на посоката?Ако е така ще стане лесно.
ELEMENTAL - специалист
И не бързай с реализацията на коя да е схема.Нека първо да уточним какво ще е крайното схемно решение.
munter4e - напреднал
някаде в нета гледах една маса с светодиоди и една мадама си мардаше ръката на ляво на дясно оставяше разни неща от горе на масата и СВ.диодите светеха от долу

Тема "Светлинен датчик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: