• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Съвети за начинаещи готвачи.
emil_v r - майстор
Ето ни на терена .
Неуловимите казанджий :cool:
Вчера дадох парите - днес е готов !
Естествено му занесох от наай- скъпата бира :-D

Ооо иийййииее !
Иесссссс :-D :rock:
http://www.youtube.com/watch?v=hkElxYyoI6A

:rock: :jump: :hurra: :laola: :rock:

Ha ha ha , ho ho ho :roll:

Прикачен файл

DSC08935.JPG
DSC08935.JPG (90.16 KиБ) Видяна 47953 пъти

Прикачен файл

DSC08938.JPG
DSC08938.JPG (85.61 KиБ) Видяна 47953 пъти
Стефан - майстор
Емо, според мен много бързаш да се радваш. И май за всичко бързаш. Разбирам, искаш да се похвалиш, но... Тоя казан може и да заработи. Но, както виждам, е станал доста дълбок. Какво ще стане, ако загори на дъното? А алпаката много лесно загаря. Как ще го почистиш? Като имам в предвид, че диаметъра е 40 см, и твоите килограми :lol: :lol: :lol: Как ще се навреш вътре, и с какво ще го чистиш? Мъка ми е
emil_v r - майстор
Не е дълбок , две перални са заварени само , а капакът е цяла друга , така че се пълни до долната дръжка само .
Загарянето ... ще бъде във варел с вода , ии е на водна баня ,
но гледах един работещ такъв точно така направен , направо в/у огъня , и като внимаваш- не загаря.
Обемът е 60л , имам малки количества .
Стефан - майстор
Като гледам, и матряла ти не е много. Турски лук и китайски чесън. В опаковките даже. Добра луковка и чесновка ще изкараш :lol:
emil_v r - майстор
коаксиален охладител

Прикачен файл

KOLONA.JPG
KOLONA.JPG (19.27 KиБ) Видяна 47828 пъти
Iliev Labs - специалист
Да споделя малко практически опит.
Казанчето ми е 50 литра. Ефективни 40. Неръждавеика. Ел. нагревател от бойлер 3 киловата. Охладителите са два. Единият е 60 литра. Вторият 200. И двата с медна сепентина 3м - фи16.

Недостатъци:
- малък
- работи само с течен материал, иначе загаря нагревателя.
- 60 литровият охладител загрява и налага смяна на водата.
- загрява 1 час и работи 2
- не успях да се отърва от уплътняване с тесто

Предимства:
- лесно се зарежда и чисти. Отнема 30 минути максимум, за едно презареждане.
- работи 3 часа - забождам в контакта и си върша друга работа. След три часа презареждам.
- С 200 литровият охладител варя два пъти, баз да сменям водата. Само доливане, щото се изпарява по малко. Това е голям плюс. Спестява много опъване на маркучи за студена и отпадна вода.
- отпадният материал е течен и заминава директно в канализацията
- работи равномерно от начало до край
- ПОДЛЕЖИ НА АВТОМАТИЗАЦИЯ :-D
- все още успява да изпече повече ракия, отколкото мога да изпия сам.

Да кажа че, това е четвъртият казан който правя, 138-ия, с който работя :-D
Имам и още един, ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧЕН, за него после!
emil_v r - майстор
Koga POSLE be Iliew ?
Давай спешно другият казан , че те чакаме 100 човека тука за него. Жадни.

http://www.youtube.com/watch?v=GcRLLAnA9N4&feature=fvw
:wink:
emil_v r - майстор
Ето какво съм постигнал само за един ден !
Тая спирала съм я навил още у магазина , продавача щеше да припадне (още я не бях платил - ха ха ха ) веднага ми даде оферта да навивам там на ръка спирали.

Нема песък , нема тън /мън , на добрият майстор , инструменти му не трябват , жалко че вчера си изрезах ноктите , иначе щях да и направя и фрезенк !

Мисля / следователно казанджийствам , да варя у водна баня на варелът на снимката ....
Къде съм аз - къде сте вие ??? :evil:

Прикачен файл

DSC08959.JPG
DSC08959.JPG (106.58 KиБ) Видяна 42524 пъти

Прикачен файл

DSC08961.JPG
DSC08961.JPG (96.37 KиБ) Видяна 42524 пъти
Стефан - майстор
emil_v r написа:
.. Мисля / следователно казанджийствам , да варя у водна баня на варелът на снимката ....
Къде съм аз - къде сте вие ??? :evil:
Емо, имаш напредък :lol: Но не слушаш, бе, брат :? Тая чинийка, дето си я сложил под казана, няма да стане. Докато заври казана, и водата от чинийката ще се изпари. Ако доливаш, ще ти заври на N-тия час. Вдяваш ли? Освен това всичко наоколо ще стане влага - кашона отзад ще се разпадне, лука и чесъна ще поникнат :lol: Според мен тая чинийка трябва да е висока поне колкото казана/ за равномерно нагряване на казана от всички страни/, и да е с около 20 см по-голям диаметър от казана. А дъното на казана да е на 5-6 см от дъното на чинийката. Дай лек наклон от няколко градуса нагоре на лулата от казана към серпентината. А щом си тръгнал, направи го с термометри на подгряващата вода и на самия казан, поставени в карман/джоб/. Така ще можеш много точно да регулираш дестилацията. И същевременно да отделяш метиловия алкохол от етиловия. Допълнително можеш да поставиш и метилоотделител на лулата.

Ако имаш допълнителни въпроси, на лични. Успех!

Къде си ти, къде съм аз :lol:
hygro - майстор
Стефан е прав. При казаните с водна баня водата е под налягане и е с температура до 110-115°C. Затова при ония на запад от нас, устройството подлежи на котлонадзор. Хубава е идеята ти, но с казани от пералня май няма как да стане.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Домашен казан за ракия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: