Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Стефан - майстор
Извинявам се,че се забърках в този спор - все пак теоретичната електротехника не ми е силна страна.Учил съм и електротехника,и електрозадвижване,на като за обща култура.А ако имах подходяща литература в момента,щях да го видя и да не споря за глупости.Форума се превръща във високо интелектуален.
Но за да не съм капо,ще питам още нещо.Стана ми интересно.Както виждам,давате пример със свързване "звезда".При свързване в "триъгълник" ще важат ли същите формули.Еднозначно - да или не.А формулите важат ли и за далекопровод/където не виждам звезди и триъгълници по стълбовете/?
jordanvass - майстор
При свързване триъгълник важат абсолютно същите формули, но за тока, вместо за напрежението. Значи картинките са пак същите, но вече НЕ междуфазното напрежение, а междуфазният ток ще бъде корен от 3 по фазовия ток. А напреженията при това свързване - фазови и междуфазови са еднакви. Докато при звездата - там пък токовете - фазови и междуфазови бяха еднакви, а напреженията се различаваха с корен от 3 пъти.
За далекопроводите - питай енергетиците що не се виждат звезди и триъгълници по стълбовете - там не знам. Както можеш да видиш от профила ми - аз съм един най-обикновен шивач и толкова ми са познанията само.
eceo
Тя Америка е открита и мисля, че спора около показанието на уреда и синусовите теореми става безмислен. Относно триъгълниците и звездите по стълбовете е естествено, че няма да ги видите. Всичко зависи от схемата на свързване на звездния център на трансформаторите и генераторите. Има няколко схеми на свързване:
1. С ефективно заземен звезден център.
Свързването е звезда, като неутралата е заземена директно в земята.
2. С неефективно заземен звезден център.
2.1. През бобина (Петерсонова), която служи за ограничаване на пренапреженията.
2.2. През активно съпротивление.
И най-накрая:
Мрежите НН , от които в карйна сметка консумираме всички са със свързване звезда с изведена неутрала (нула). Затова имамче четири проводна мрежа, като изключим един проводник за уличното, както е по стълбовете НН.
Теоретично: Фазно напрежение (м/у фаза и нула)=220В, Линейно (м/у две фази) = 380В.
Практически: Колкото енергото ни предостави :wink:
Гост
при далекопроводите "триъгълниците" и "звездите" са при източника (трансформатора) и потребителя (най-често пак трансформатор) :cool:
А, не съвсем.
По далекопроводите, където се пренася огромното количество ел. енергия, товарът между фазите е доста добре симетриран, затова, с цел икономия на материали се пускат само трите фазни проводника. "Звезда" или "триъгълник" при тях няма. В трифазните мрежи "звезда" или "триъгълник" е свързването на консуматори и генератори. Напреженията са дефазирани на по 120 градуса, но токовете в различните фази поради възможния различен характер /R,L,C , най-често комплексен/на товара могат да имат сериозни векторни разлики. Четвъртият проводник в мрежите НН се пуска за протичане на разликата на фазните токове, която там може да достига значителна стойност и да влоши вече работата и на трифазните консуматори. Но те не са характерни за 3-Ф. преносните мрежи. Истина казват колегите, някъде около 380 V ще измериш с мултицета. +/-.
А, не съвсем.
По далекопроводите, където се пренася огромното количество ел. енергия, товарът между фазите е доста добре симетриран, затова, с цел икономия на материали се пускат само трите фазни проводника. "Звезда" или "триъгълник" при тях няма. В трифазните мрежи "звезда" или "триъгълник" е свързването на консуматори и генератори. Напреженията са дефазирани на по 120 градуса, но токовете в различните фази поради възможния различен характер /R,L,C , най-често комплексен/на товара могат да имат сериозни векторни разлики. Четвъртият проводник в мрежите НН се пуска за протичане на разликата на фазните токове, която там може да достига значителна стойност и да влоши вече работата и на трифазните консуматори. Но те не са характерни за 3-Ф. преносните мрежи. Истина казват колегите, някъде около 380 V ще покаже мултицета. +/-. Зависи.
МОМЧЕТА ПИТАИТЕ ЧИЧО ВИ КИРО ;
ТА ЗНАЧИ НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ КОЯ И ДА Е ОТ ФАЗИТЕ ТОЕСТ ТАКА НАРЕЧЕНОТО ЛИНЕИНО НАПРЕЖЕНИЕ Е 380-410V
А МЕЖДУ ФАЗА /НЕЗАВИСИМО КОЯ / И НЕУТРАЛАТА ТЕСТ НУЛАТА 220-240 V
greenhrast - специалист
Ааааааа Фархи - гаден копелдак беше :-D
А Пиатгоровата теорема е нещо по вехто:
a.a + b.b = c.c
a, b - катети; c- хипотенуза в правоъгълния триъгълник.
Respect :2thumbs:
U LINEINO=KOREN OT 3 . U FAZNO BEZ POVE4E PRIKAZKI
ТОВА СЕ ОТНАСЯ САМО ЗА ЗВЕЗДА

Тема "междуфазно напрежение ...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: