• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.

Един мегабайт (1 MB) е равен на:

8%
1000 килобайта (1000 KB)
1
92%
1024 килобайта (1024 KB)
11
Няма гласове
1000 кибибайта (1000 KiB)
Няма гласове
1024 кибибайта (1024 KiB)
Няма гласове
Друго

Общо гласове: 12

Justy - майстор
...понятието "1024 мегабитова LAN мрежа".

Петров, не разбирам какво те дразни ? Че не е изписано коректно " мегабита / секунда", или ти се струва раздут канал ? За сведение / никой интернет вносител не си казва точно канала / , за Орбител знам, че плаща над 4 Терабитов канал. По полезно за всички ще бъде ако някой напише за обща култура на другите - какво е фазочестотна модулация и защо говорим за скорост и за честотен канал при преноса на данни.
Последна промяна от Justy на нед юни 08, 2008 12:16 pm, променено общо 1 път.
крум - специалист
Малко офтопик
velsi написа:
....
През далечната 1984 година, когато започнахме да учим компютри един килобайт си беше 1024 бита.
.....
:lol:

Аз не че разбирам... ама сега, 24 години по-късно, един килобайт е 1024 байта или 1024*8 бита.
А като гледам в тая тема напоследък, възможно е и да не е :)

:prost: peace!
velsi - Почетен майстор
Тъй де, байта. :-D Тъкмо си бях направил кафе когато го писах, но още не го бях започнал. Идеята ми е, че се спори за глупости. Независимо как ще се нарича сега и за в бъдеще в крайна сметка количеството информация си е едно и също.
крум - специалист
Абе не е точно така.
Аз не искам да вземам страна в спор, за който не съм подготвен, но като се каже киби-диби-ду, трябв да се разбира точно колко и какво.
Не ми се четат сега стандарти, за да уточнявам кой крив и кой прав, но наименованието на нещата е важно. И количествената мярка също.

А за програмистите на Майкрософт мога да кажа само, че до една версия ексела смяташе без приоритети на алгебричните операции, т.е. от ляво на дясно.

Така че пийте по една бира и си гледайте почивката и кефа. Аз днес изхвърлих вече 1024 кг боклук от тавана. Чакат ме още толкова.
Добре поне, че пласирах "стария" двугодишен ламинат :)
hygro - майстор
И на мен ми се струва, че спорът се разшири безсмислено...

Действителният проблем е терминологически - представките kilo-, mega- и т.н. се използват неправилно във връзка с компютърната техника. По дефиниция с тези представки се означават кратни единици, чиито коефициенти са степени на 10:

10^3 = 1000 => kilo-
10^6 = 1000000 => mega-
...

Тези представки се оказват неудобни в компютърната техника, където поради двоичния начин на представяне, почти всичко се изразява в степени на 2. Тъй като проблемът възниква най-напред в САЩ, където в следвоенните години прохожда компютърната техника, решението му е типично американско - тъй като 2^10 = 1024 и е ПОЧТИ 1000, дай да вземем представката kilo... Американците са се прочули по света не само с крещящата си терминологична неграмотност, но въпреки това по инерция дуалността на представките продължава десетилетия, може би защото именно САЩ продължава да бъде компютърен технологичен център. За комуто е удобно (например производителите на ДЗУ) kilo съответства на ×1000, а за други (например производителите ОЗУ) съответства на ×1024.

Историята познава изобилие на нелепи тежки инциденти, заради паднали самолети, защото пилотът е поръчал зареждането в галони, а е зареден в литри, загубени спътници за милиони долари, заради объркването на метри с ярдове...

Мерните единица са нещо, което трябва да бъде навсякъде еднакво разбирано, дефинирано и непоклатимо. Ситуацията с двойнствеността на представките е абсолютно недопустима. В моята професионална практика се е налагало хиляди пъти да губя допълнително време за да проучвам дали дадена единица е означена с обикновена представка или с изкривения й бинарен вариант.

IEC решава наболелия проблем като предлага представките kilo-, mega- и т.н. да се използват ЕДИНСТВЕНО за коефициенти, кратни на степените на 10. За нуждите на компютърната техника се създава по аналогия нова група от представки, които се дефинират чрез степените на 2. Просто и ясно! Няма повече грешки, няма повече двусмислици и няма повече спорове...

Щеше наистина да е просто, ако не съществуваше навика и докато не се изтъркаля това поколение, все ще се намира по някой, дето да вика kilo на ×1024...

За който не е разбрал, още веднъж НАСТОЯЩИЯ стандарт за означаване на бинарните префикси, без значение дали за някого е добър или лош, е:

kibi => 2^10=1024
mebi => 2^20 = 1048576
gibi => 2^30 = 1073741824
...

С kilo се означава ЕДИНСТВЕНО коефициента ×1000, с mega ×1000000 и т.н.

За всички нови продукти, претендиращи за съвместимост и коректност и без значение от сферата на приложение, правилното използване на десетични (kilo-)и бинарни (kibi-) префикси е задължително, друг е въпроса кой как изпълнява задълженията си...

Продължаването на този спор се превръща в "да се върнем ли аршина или не" и ако някой иска да го продължава, нека това става в Говорилнята...

За повече подробности: http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_prefix
  • 1
  • 2

Тема "Двоична представка. Какво означава kibi mebi gibi и т.н.?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: