• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Стефко - специалист
На тоя линк нищо не виждам. Обясни го по простия начин, тук. И без линкове.
bencho_rb - специалист
Answers: 1
еми тои 8180 го е обяснил,линка наистина неотваря дирекно информатцията.накратко може да не се ползват диагонали при стените при ниско строителство 2- 3етажа защото осб или шперплата се приема като част от тази конструктция ,когато е нареден шахматно конструкцията е стабилна като такава с диагонал,също много важно по малко материал се израходва и от тук по евтино.в западна европа и америка е масово разпространено да се избягват спъване с диагонали но само за стени не и за покриви.
8180 - майстор
Стефане,
В няколко поста вече наричаш "глупост" неща, с които явно вероятно не си запознат.
Не че аз съм, но преди време се опитах да се информирам и естествено за дървените къщи най-много инфо има при американците.
Не мога да твърдя, че техните и нашите норми се припокриват, но въпросните твои любими връзки (в твоя любим вид) при тях доста отдавна са отпаднали. И да, действително ги заменят с ОСБ, колкото и "глупаво" да ти звучи.
Доколкото ми стига акъла, тези връзки поемат хоризонтални натоварвания - основно при земетръс и вятър. За ветровете при тях сме чували, но има специални изследвания и промени след някакво земетресение (забравих къде).
За колегата bencho_rb - мисля, че при тези промени отпадна шперплата като подходящ конструктивен Х-елемент. За тези случаи съм гледал няколко разработки на олекотени Х-връзки.
Класическите (познати у нас) ги избягват първо, защото на обекта нямат подходящи материали и второ ги разглеждат като допълнителен термомост.

Стефане, ако те интересува, на английски мога доста материал да ти предоставя, пък и сам ще откриеш достатъчно - колегата е дал ключовите думи - Framing (construction) и по-новото Advanced Framing. Ето ти един вариант на "Х-връзка":

Прикачен файл

Clip_14.jpg
Clip_14.jpg (42.23 KиБ) Видяна 4645 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
Нищо не разбирам от подобни конструкции, но няма как да не се обадя.

На мен първата асоциация, която ми изникна в главата при споменаване за заместване на диагонала с ОСБ е тази с един обикновен гардероб.

Повечето от нас са разглобявали или сглобявали гардероб. Та знаете, че той се крепи на свети крепки, докато се накове гърба. А самия гръб е знайно от какъв материал е и колко държат пирончетата в ПДЧ или МДФ. Вярно че има жлеб, но ако си представим че конструкцията от вертикални и хоризонтални елементи е гардероба, то ОСБ е неговия гръб.

За мен такава конструкция е слаба до момента в който се наслага ОСБ. После няма как да е слаба.
Фло - специалист
Чл. 101. При проектирането на стоманени конструкции в сеизмични райони се спазват следните изисквания:

3. гредите и фермите се осигуряват срещу странични премествания, като се вземат мерки за ограничаване поемането на хоризонталните сили от закрепващите болтове, работещи на срязване;
Tsilkov - майстор
8180 написа:
Стефане, Цилков,
Мисля, че не сте съвсем точни.
Според мен, профилите НЕ СА от дебело и тежко желязо.
Не знам защо и мен ме сложи в кюпа на тежкото желязо :lol: .Просто написах защо са толкова на гъсто.Ясно ми е че това е "метален" еквивалент на "американските дървени къщи".Точно както и гипсокартонните стени с щендери са "метален" вариант на вътрешните им стени от дървена рамка и гипсокартон.По същество това е конструкция с "носещи стени изпълнени от скелет(дървен или стоманен)" докато Стефко е направил скелетна конструкция.И двете са правилни - и двете имат смисъл.
Стефко написа:
Колега, погледни конструкцията на моята вила. Идеята, и скиците са мои. Дадох ги на конструктора само да ги оформи като за проект, и да ми вземе парите. Кажи виждаш ли кусури в моята конструкция?
Не виждам - ама тя просто е различна от на vipltd.Както писах - и двете са ОК.Даже предполагам ,че в на vipltd просто още не са монтирани диагоналите или просто не ги виждаме на снимката.
8180 написа:
Ползват ОСБ, вместо Х-връзка (поне при дървените), като всичко е пресметнато за минимална фира (на ОСБ, гипсокартон, вата, фолия), а "гредичките" - няколко вида, стандартизирани и и сертифицирани се купуват на бройка в "бакалията".
Аз съм гледал американско филмче в което за дървените си ползват Х - връзки и цитират даже дадения "билдинг код".При американците е много подвеждащо защото имат доста региони - земетръсни,климатични,ветрови. Без да съм конструктор съм на мнение ,че нашия регион е за Х-връзки. ОСБ-то не че няма да издържи силно земетресение ,но дори при първото слабо , винтовете които го хващат за метала ,ще се "разместят" и след това.........................Дори и да не съм прав в разсъжденията си просто не виждам причина да не се сложи някой друг Х .То не е казано че трябва да е от някакви мега масивни профили - има доста "олекотени решения" точно за къщи.
Последна промяна от Tsilkov на пет окт 26, 2012 1:56 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
Tsilkov написа:
На гъсто са за да има на какво да се опре стабилно ОСБ-то.
Ей това не е съвсем точно, според мен - нагъсто са защото такава е КОНСТРУКТИВНАТА системата, вероятно заедно с ОСБ.
Стефан ако реши, ще си нареди допълнително "на гъсто" профили за картон или гредички за да си хване ОСБ/картон, но неговата конструкция и без тези "пълнежи" си стои вече ок 2 год. като конструкция.
Както пише Илиян, тя няма нужда от "гръб на гардероба" - има си Х-сове и стои.
Оставям Ви "вратичка в критиката си" - не съм наясно дали американските варианти минават по нашите Нормативи.
Това, което дадох на картинка е САМО един от вариантите им при повишени изисквания.
На мен ми отпаднаха тези проучвания, макар да бях доста впечатлен, вкл. от организацията им за типови решения и доставка на материали - разработено, изследвано, оптимизирано, нормирано и модернизиращо се "до винтче". Естествено, за когото му харесва и може да се справи тук.
Допускам има доста аналогия с разглежданата метална конструкция - в голямата си част (при соца), подобно беше решен конструктивът за изграждане на оранжерии.
Подходите при гипсокартона, растерните тавани, Хънтър Дъглас, окачени фасади са аналогични.
Доста са различни от "система Стефан", нали - флекс и електрожен (с пилене, грундиране, кроене на "пълнеж" и облицовки) срещу сглобяване на фабрични елементи и материали.
Тай ползваше термопанели - за тях не съм чувал да заместят Х-връзките.

Не го твърдя (само съм го чувал), че "сглобяването" (Айфеловата кула) има предимства точно по дискутирания въпрос с хоризонталните сили. Възможно е цитираното от Фло да бърка нещата тук.

С интерес очаквам vipltd да внесе повече яснота - такса за "скрита реклама" (шега). :partyman:

П.П. Цилков, доста разширено отговарям на питането за "общия кюп" - струва ми се еднакво приемаме различни системи и различните "Х-връзки".
Tsilkov - майстор
8180 написа:
С интерес очаквам vipltd да внесе повече яснота - такса за "скрита реклама" (шега). :partyman:
.
Докато не каже той само гадаем.Гледам на по старите му снимки се виждат Х-ове. Аз така и не видях каква точно е конструктивната връзка между отделните елементи - винтове,болтове....?
vipltd - специалист
Здравейте,
Причината за закъснението беше,че не можех да пиша на кирилица.
Статическите изчисления на тази къща са към 150 страници.
Моята задача е да сглобя къщата по работните чертежи,които са ни дадени от проектантското бюро на завода производител,от наш архитект и конструктор,одобрен от надзорна фирма и с разрешение на главните архитекти
на общините.
На същия въпрос ,който задава и Стефан,ни беше отговорено,че ОSB-то поема тази функция.
Но сме правили и по-големи обекти,като болница ,очна клиника,където ги имаше.
Профилите са с различна дебелина,като разстоянията са съобразени с размерите на плоскостите.
Стрехата на къщата на места са 1.80- 2.00 метра,които едва ли ще се направят с дървена или бетонна конструкция.
VLADO66 - майстор
.[/quote]
Аз така и не видях каква точно е конструктивната връзка между отделните елементи - винтове,болтове....?[/quote]
:?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Kъща с метална конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: