• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 48
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
NASIO - специалист
Машината е готова и работи.Въртяща матрица ф150. отвори ф5. ролкиф92мм, обороти 140.Пелетите(дървени) излизат добре пресовани и гладки.С 6мм. отвори върви по-бързо обаче не са така добре пресовани.Ще трябва по-дебела матрица.Проблема е че след 15-20мин. работа е така загряла че моще да се пекат пържоли.Съсипах два чифта лагери от прегряване.Без маслено охлаждане на лагерите няма да я бъде.Затова утре утре започвам да го правя.
gogosto - специалист
Здравейте, да съживя и аз малко темата. Започнах моя проект за домашна направа на машина за пелети. Първоначалната ми идея е да може цената на машината да бъде минимална с цел да не натоварва семейния бюджет и едновременно да не ме задължава в последствие да смятам колко тона пелети трябва да направя за да си избия вложените средства. Накратко матрицата *въртяща се с 168 оборота е ф200 на 40мм дупките са ф6 с конус 8мм на 16градуса броят им е 236 а ролките са ф100 на 49мм. чертежите съм направил на аутокад Още не съм пробивал, така, че съм отворен за съвети и корекции на евентуални мои грешки. Редуктор - диференциал от БМВ с предавателно число 4.45 и двигател 4кв 960 оборота с шайби 160 на 120 приблизително (не ги помня точно). до тука цената е до 200лв. на материалите за които съм дал пари като мисля, че това и ще е крайната сума на пелетмашината - след нея имам материали и идеи за дробилка, която ще ми е нужна, ако всичко върви по плановете ми :) ето и малко снимки за нагледно представяне на проекта ми : снимките ми били големи затова давам линк към тях - http://www.snimka.bg/?album;aid=899742
Имах желание да се свържа с Dizel за да се докосна от неговия опит, но за съжаление до тук опитите са ми безуспешни. Изчел съм много до тук и мисля, че знам на теория вече доста, но винаги приемам съвети от всеки това и е целта на поста ми - очаквам събуждане на темата отново :)
Прикачен файл:
IMG_20160302_1132271.jpg една от снимките

Не съм снимал всичко което съм подготвил, но ако има интерес и развитие на темата ще давам подробни снимки за развитието на проекта
Илчо Илиев - майстор
Успех Колега, ще следя темата и дано успееш да я подкараш тая машинка!
И аз имам подобна машинка, но за сега си правя гранули за зайците, пробвах на няколко пъти да правя и пелети,но.....запича.
Пробвах с матрица Ф5, 22-24мм, конус Ф 8мм ,ъгъл...може би 30гр...
Предполагам,че конуса е голям и постъпва голямо количество материал и за това запича...
За дробилка...добре,но ако не е суха маса ще трябва и сушилня,а там става сложно и скъпо...
gogosto - специалист
Здравей, радвам се, че не съм само аз опитващия да създаде нещо само с ентусиазъм. Конусите ти по моя преценка наистина са много големи и оттам вероятно е проблема. Четох в руски форум 16-17 градуса трябва да бъдат. А за сушенето си прав, но лятото е пред нас навън ще се суши колкото може иначе имам приятел с дърводелна и част от материала ще разчитам от него да взимам. При мен идеята е първоначално да си сваля цената на отоплението, пък ако е сполучлив резултата после ще го мислим :-D
Илчо Илиев - майстор
Матриците са за гранули и конусите са по-големи,но ще пробвам да направя матрица с по малки конуси,но ще трябва да се експериментира докато се докара точния конус и градус..
Повече ме притеснява прегряването,при гранулите няма голямо греене,но при пелетите е друга работа...
Не знам дали не е по-евтино и лесно да се правят гранули от евтини фуражи,от колкото да се дребни и суши някаква дървесина...
Имам в предвид сено,не слама,отсевки от различни зърнени култури......
gogosto - специалист
Както по напред в темата мисля един колега каза - от 60лв за 2 кубика изрезки до 400 лв за тон пелети има много място за творчество. А знам, че царевицата има 1,5 пъти по голяма калоричност от пелетите. Така, че стига да не ти е съвестно може да се топлиш и с царевица на пелетния котел, но четох някъде, че трябвало да се слага до 20% царевица останалото пелети, защото не било добре за горелката да е само на царевица. За топлината ми е чудно защото при малките пелетмашини (до ф200) няма никой да се оплаква от прегряване. Опитай с нова матрица, аз стоманата за матрицата 42CrMo4 си я купих от София и сандвич ф200 на 40мм ми излезе по 37лв. някъде.
HGG
Здравей те иот мен.До колкото разбирам всички се опитват да направят машини за пелети за отопление,но някой преди това са успели да направят машини за гранулирване на фураж.А имено това ме интересува.Ще бъда много благодарен ако някой сподели от своя опит.
gogosto - специалист
Според мен направиш ли машина за пелети за отопление приспособяването и за гранулиране е само в новата матрица с дупки и конуси подходящи за пресоване на фураж.
HGG
Здравей те отново.Сигурен съм че ако направя машина за пелети после лесно ще мога да я преработя за гранула,но аз искам от първия път да стане машина за гранули.А относно отоплението съм си решил проблема.Проблем ми е колко много фураж и сено изхвърлям всеки ден.Имено за това се интересувам от машина за гранулирване на фураж.
gogosto - специалист
HGG ето ти форум руски където има чертежи на AutoCAD - http://www.chipmaker.ru/topic/30526/page__st__100 на гранулатор, а и ето тук украински форум пак с размери на гранулатор - http://krainamaystriv.com/threads/21970/. По назад в темата Дизел е дал един сръбски форум където, ако имаш търпение да го изчетеш (60 страници е) много ще научиш и ще се справиш с реализиране на гранулатора. Но на първо време трябва да имаш работилница с струг и настолна бормашина поне, иначе трябва да плащаш много и много да се молиш на стругар, защото работата на струг е 80% от гранулатора, а тя не е малко. :rolleyes:
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 48

Тема "Машина за пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: