• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Оооо... Разбира се че не съм привърженик на връзките Twist-on wire независимо дали са с пружина или от новите с канал.
Доколкото знам и във Великобритания не ги тачат а май са забранени в Германия. Както и спайките де. :-D
profy написа:
Не възразявам, че Twist-on wire connector връзките с пружина за някакъв период от време могат да се наричат пружинни клеми, правилно погледнати, със снизхождение.
В случая на Twist-on wire connector връзка усуканият сноп жила дори не е правилен цилиндър, следователно ще има САМО точков контакт по окръжност на жилата с някои витки на пружината, които съответстват на диаметъра на условния цилиндър на усуканите жила.
Пък ако се натовари, мога даже и да го сметна от топлотехнически позиции, за колко време пружината ще се отвърне и ще заприлича на горена арматурна тел.
Или съединението се превръща в чиста спайка с капачка след непродължителен период.
Впрочем и Индия използва Twist-on wire connector връзки, а Китай още и ги произвежда и изнася. Излишно е да се казва, във всички възможни
модификации, вкл. и безпружинните. Следователно спайките са допустими и в Индия и в Китай, а това е половината свят.
.............................
Въпроса е че за всичко написано изхождаш от едно грешно съждение - че Twist-on wire е спайка. Ами не е.
Независимо дали гледаш на нея със снизхождение или по друг начин. Ама и ти си го написал де - това с червеното.
А това след колко време по твоя субективна оценка този модел клема ще се превърне в чиста спайка ... пак няма никакво значение.
Фактът е само един - този тип електрическо съединение осигурява допълнителна осигуровка и контактен натиск на проводниците.
И това го имаме както в пружинния, така и в безпружинния вариант. Събирането на проводниците в метален конус осигурява допълнителен натиск.
Може да се сравни с действието на болта в една лустер клема. В дадения случай колко е добро е отделен въпрос.
Просто допълнителното усилие върху проводниците се осигурява по по-различен механически начин.
Та мисля че до тук уточнихме - връзката Twist-on wire не е спайка. Или поне не чиста.
Ако направя спайка на няколко проводника и после ги кербовам няма да кажеш че е спайка, нали? :)
Поради тази причина нито в Китай, нито в Индия използват спайки. Както и в другите държави де.
Такъв допълнителен натиск вече писах как се осигурява - кербовани метални гилзи или накрайници, пружини, болтова връзка.
Ако искаш да добавя и нитоване? Използва се и то масово.
При всичките тези методи на свързване си имаме допълнителна осигуровка и натиск. При спайката нямаме такива "екстри".
Няма какво да ти осигури този допълнителен контактен натиск.
Правната страна на въпроса е отделна бира. На този етап пък и на следващите, никой покрай мен няма да работи със спайки.
Както и няма човек дето да ме убеди че не трябва да се забранят със закон. Още повече в днешно време когато се напълни с "майстори".
Повечето хора работят съвестно само ако имат "вила зад вратът". Независимо дали в буквалния смисъл или вилата е някой закон, наредба...
Виж ся какво хубаво си говорим с теб, а някой в същото време прави ли, прави тъпи спайки. :-D
:partyman:
hidrazin - майстор
stenmark написа:
....Искам да попитам и дали ДТЗ могат да се свързват на повече от един кръг.
http://www.schneider-electric.bg/docume ... alogue.pdf
Поразгледай на 8-ма страница.
gogo7777 - майстор
Е както казах - заболяха ме пръстите да обяснявам
А па мене ме заболяха очите да слушам :lol:
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
Е както казах - заболяха ме пръстите да обяснявам
А па мене ме заболяха очите да слушам :lol:
:prayer: :prayer: :prayer: Е, поне един си е направил трудът да прочете. Благодаря за това!
alsted - майстор
hidrazin написа:
Виж ся какво хубаво си говорим с теб, а някой в същото време прави ли, прави тъпи спайки. :-D
То проблема с неправилното кербоване изобщо не е по-малък :idea: Ползването на "неточния камък" и в двете посоки (зависи и от пресата де) не води до нищо добро :wink:
jekasus - майстор
profy написа:
И у нас е така - няма хотелска
сграда 4 и 5 звезди, която да е със спайки, нито хасиенда в полите на Витоша или до Евксиноград.
Флора Парк - Софийско е на спайки(бяха бая дълги). Да не говорим за Златни..
Residential Park Sofia е на Ваго и единствен комплекс, който видях по правила.
profy написа:
ръчните спайки (скрутки) са изрично забранени в Русия чрез поднормативен документ на ПУЭ
По точно 1.1.17. Для обозначения обязательности выполнения требований ПУЭ применяются слова «должен», «следует»,«необходимо» и производные от них. Слова «как правило» означают, что данное требование является преобладающим, а отступление от него должно быть обосновано. Слово «допускается» означает, что данное решение применяется в видеисключения как вынужденное (вследствие стесненных условий, ограниченныхресурсов необходимого оборудования, материалов и т.п.). Слово «рекомендуется»означает, что данное решение является одним из лучших, но не обязательным.Слово «может» означает, что данное решение является правомерным.
В наредбата не можах да намеря такава точка :? Но в руското не можах да намеря определенето на гофра, като тръба(в наредба го има). :-D
Така че спайка може да се прави, когато е запоена или заварена после :-D Точка по въпроса... който иска да ползва клеми Ваго, но при "стандартна" разводка, когато Р.К. са замазани със шпакловка са ........(на немеца никога няма да дойде на акъла да докара електрожен, да заваря нещо сам на тераса).
mitakata - специалист
Наръчник на електротехника, Клисаров&Клисаров

Изображение

Тук няма неясна терминология
profy - специалист
profy написа:
...
Впрочем по време на обучението ми по електротехника спайките в разклонителните кутии бяха забранени - само клеми на порцеланова основа; спайките
навлязоха по време на незаконното и полузаконното строителство на вили и къщи, без проект и приемане на ел.част.
А с Наредба 3/2004 г. са и узаконени.
Наръчник на електротехника. Автор: Клисаров М., Клисаров Г. Издател: Техника Година: 1966.
:-D
Твърде древна литература, по социалистическата законност. :lol: :lol: :lol:
profy написа:
...
Без значение колко си професионалист в дадена техническа област, юридическата култура е необходима даже да се ориентираш в съответните професионални
правилници. А добрата юридическа култура е задължителна за всеки добър професионалист, за да ги разбере, тълкува и прилага, иначе или не е
професионалист, или не е добър.
...
:-D
hidrazin - майстор
Прикачен файл:
Спайка-333.jpg
Прикачен файл:
Спайка-222.jpg
Спайка-222.jpg (52.44 KиБ) Видяна 2060 пъти
Крайно време е да се открие ловния сезон за разни юристи и подобни.
Мдааа... Както е и крайно време спайката да се забрани със законов или подзаконов акт за да няма такива "умници".
FM STEREO - специалист
Масово когато са изкарвани електромерите на вън от къщите проводниците са съединявани с спайка,при това без запояване и това е правено от квалифицирани техници,нулевият проводник съединен също с спайка,което според мен е недопустимо,проводник 6квадрата двата края,които са били на нулевата клема на електромера съединени с спайка без запояване,поне в десетина къщи съм виждал тая дивотия,слава богу не е станал някой сакатлък.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Как да си направя ЕЛ.Инсталация на апартамента." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: