• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 34
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
adonchevski, моя майстор работи само в Сф, няма смисъл да го коментирам.

Пиши на торбалан, той ще ти каже коя фирма ще ти свърши работа. Ако си чел темите и мненията на Торбалан вече знаеш коя е твоята фирма.
Доколкото знам тази фирма работи само с компресори Коперланд :wink:
Zoro5 - специалист
adonchevski написа:
...Кой говори за закопаването на тръбите? Питам за самата термопомпа...
При директното изпарение заровените тръби СА част от самата термопомпа - по тях тече фреона, а не вода (за разлика от подовото, например).
ТП вода-вода са друга бира. И при тях може да се заровят тръби, но няма да са с директно изпарение.
Трябва да решиш дали ще заравяш фреонови тръби, водни тръби или ще теглиш вода от сондаж! Даже още по-добре е първо да си изясниш с какъв ресурс разполагаш - вода, земя или въздух и какви нужди от енергия имаш ? От там ще дойде и избора на подходяща ТП.
adonchevski - специалист
Всичко добре, но ми е трудно да приема, че избора ми на термопомпа се редуцира до само 1 фирма и то българска. Избягвам да купувам българска техника от всякакво естество.
joomlla - специалист
Zoro5 написа:
adonchevski написа:
...Кой говори за закопаването на тръбите? Питам за самата термопомпа...
При директното изпарение заровените тръби СА част от самата термопомпа - по тях тече фреона, а не вода (за разлика от подовото, например).
ТП вода-вода са друга бира. И при тях може да се заровят тръби, но няма да са с директно изпарение.
Трябва да решиш дали ще заравяш фреонови тръби, водни тръби или ще теглиш вода от сондаж! Даже още по-добре е първо да си изясниш с какъв ресурс разполагаш - вода, земя или въздух и какви нужди от енергия имаш ? От там ще дойде и избора на подходяща ТП.
.
a_stoev - майстор
шоп написа:

Ти ако робуваш на марка Самсунг плати 20000-23000 лв само за машината без монтажа.
Да речем, че малко 3-кратно завишаваш цената, съгласен? Не го знам самсуняка колко струва.
a_stoev - майстор
шоп написа:
olelemaiko написа:
шопе де го фърли тоз натисникопчовец в трънките.нищо че темата е за самоделни термопомпи.
Аз също в климатичната и хладилната техника съм на Вие.

Нямам вакуум помпа, нямам фреон. Но мога да си свържа сам потопяемата сондажна помпа, изливната вода. Да си пусна трасетата. Мога да си запоя медните тръби, да навържа топлообменниците, буфера и циркулационните помпи.

Майстора на ТП ще ми вакумира кръга с фреон, ще напълни системата и ще направи настройките по налягане и температура на фреона в компресорната част. Демек ще настрои машината.
запоявай със защитна атмосфера, азот.
adonchevski - специалист
Вчера се порових в немските сайтове. Фабрични термопомпи земя-вода (sole-wasser) и вода-вода (wasser-wasser) има много. Един пример са помпите на Viessmann.

http://www.viessmann.de/de/wohngebaeude ... 300-g.html

Същата я има и на търг в ebay.de тук, но е проблемно докарването до БГ (през Гъбко и аналогичните не знам дали ще стане).
шоп - майстор
adonchevski, противоречиш си.
Един път искаш фирма с гаранция и сервиз-после цитираш немски помпи от ибей.... :? :? :?

Нямаш гаранционна поддръжка, нямаш и след гаранционна такава.
adonchevski - специалист
шоп написа:
adonchevski, противоречиш си.
Един път искаш фирма с гаранция и сервиз-после цитираш немски помпи от ибей.... :? :? :?

Нямаш гаранционна поддръжка, нямаш и след гаранционна такава.
Така е, тука влизам в противоречие, но прочетох в нета за гаранционната подръжка на двете български фирми и не ми харесва какво е изписано ...

Основно искам да кажа, че фабрични термопомпи има всякакви и не е нужно да скачам на самоделка.
Чесно казано предпочитам негаранционно да взема една фабрична употребявана термопомпа на 1/3 от цената. Radius някъде беше писал, че неговото Mitsubishi въздух-вода е от ebay.co.uk.
radius - майстор
Че даже и с Гъбко дойде ;)
Днес гледах в английския ибей една ТП вода-вода на Стибел елтрон с проблемен компресор - 500 паунда искат.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 34

Тема "Термопомпа Земя-Вода(самоделна)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: