• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 20
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
"Плащам в трапезарията.

И да си носят акъла!" За първото-там съм,второто...имаш мустак за 2 акъла! За ко тий друг,бе??:)
П.С.: Нося си и въжето... :?
чет сеп 19, 2019 9:00 pmHursa написа:
А ние, с благоверната, си прайхме бяловинена дегустация.
Траминера на Хан Крум, победи совиньон блана на Paul Jardin (Пол Жарден), от франция. Нащо победи, защото гроздето е зряло на южен склон, с правилно ориентирани редове изток- запад и шахматна постройка на засаждане.
Също слънчев колектор с призматично стъкло.
С прясно печено сафридчи.
Да ти имам дертовете. Излизаш от джоба и си купуваш "илюзии". Нямаш у джоба, заспиваш са такива.
Ivo_ss - помощник
Оказа се, че бойлерът ще е при мен след три седмици :D понеже Елдом нямат налични от него. http://eldominvest.com/bg/product/128.html Заслужава ли си да дам повече пари за слънчев колектор с меден абсорбер, и ако си заслужава какъв бихте препоръчали. Са сега съм се спрял на Нобел Слънчев панел - колектор 2,5 m² - 454 лв
шоп - майстор
пет сеп 20, 2019 1:50 pmIvo_ss написа:
Заслужава ли си да дам повече пари за слънчев колектор с меден абсорбер
Най-добре е ако намриш меден колектор за същите пари. Медта си е мед и има по-добри показатели от алуминката.

Поразрови се в нета. Имаше една хасковска фирма. До скоро продаваше 2.5м2 меден колектор за 450лв извън сезона или за повече бройки.
Преди 2-3 год ми докараха безплатно в Сф 2 бр за 880лв. Не ми се рови сега в папките с фактурите и гаранциите за да видя фирмата. Турска сглобка с немски селективни абсорбери.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет сеп 20, 2019 3:18 pmшоп написа:
Заслужава ли си да дам повече пари за слънчев колектор с меден абсорбер
Най-добре е ако намриш меден колектор за същите пари. Медта си е мед и има по-добри показатели от алуминката.
Зависи на чие мнение искаш да се довериш. Ето например на шопа медта му харесва повече, щот имала по-добри показатели ( тук и аз съм съгласен, че за кабели е незаменима :) ). Ако питаш кварталния поп Ставри - най-добре е абсорбера да е от сребро, щото среброто си е сребро и ще имаш светена вода в бойлера :wink: . Ако питаш цар Киро, щи каже от затвора, че най-добре е абсорбера да е златен, щото златото си е злато и няма да потъмнява - затуй на него всичките му зъбни коронки са златни, пък и комшиите ше умират от яд, че нямат такъв златен панел. Ако питаш обаче някой, който си има понятие от солари и поне малко теоретична подготовка, ще ти обясни защо най-добрите панели са с медни тръби и алуминиев абсорбер, защо в челните места в престижните класации няма нито един панел с меден абсорбер, а всички са с алуминиев абсорбер. :cool:
Hoвoceлckи - майстор
... слънчев колектор с меден абсорбер, и ако си заслужава какъв бихте препоръчали. Са сега съм се спрял на Нобел Слънчев панел - колектор 2,5 m² - 454 лв
https://www.alo.bg/5391535
radius - майстор
"анти-коризационно покритие" :lol: :lol: :lol:
шоп - майстор
ср сеп 25, 2019 7:07 amLazarGanev написа:
Ако питаш обаче някой, който си има понятие от солари и поне малко теоретична подготовка, ще ти обясни защо най-добрите панели са с медни тръби и алуминиев абсорбер, защо в челните места в престижните класации няма нито един панел с меден абсорбер, а всички са с алуминиев абсорбер. :cool:
Гроздето е кисело!
Не си дистрибутор на панели с меден абсорбер и те са ужасно лоши:-)

Коефициента на
топлопроводност,W/m*K

алумин 230
мед 380

Цифрите само говорят и, който е учил физика ще разбере, как в единица площ при меден абсорбер може да има по-нарядко тръби и топлината да се пренесе топлинната енергия, като по този начин намаляваме обема на течността в колектора. Съответно топлозагубите намаляват.

За престижните класации само ще се засмея. Евтини рекламни брошурки на скъпи колектори. Който робува на марка нека плаща х2

Има си организация, която си сертифицира колекторите и в характеристиките си е написано всичко.
Няма класации :-D
ср сеп 25, 2019 9:45 amшоп написа:
ср сеп 25, 2019 7:07 amLazarGanev написа:
Ако питаш обаче някой, който си има понятие от солари и поне малко теоретична подготовка, ще ти обясни защо най-добрите панели са с медни тръби и алуминиев абсорбер, защо в челните места в престижните класации няма нито един панел с меден абсорбер, а всички са с алуминиев абсорбер. :cool:
Гроздето е кисело!

Коефициента на
топлопроводност,W/m*K

алумин 230
мед 380

Цифрите само говорят и, който е учил физика ще разбере, как в единица площ при меден абсорбер може да има по-нарядко тръби и топлината да се пренесе топлинната енергия, като по този начин намаляваме обема на течността в колектора. Съответно топлозагубите намаляват.

За престижните класации само ще се засмея. Евтини рекламни брошурки на скъпи колектори. Който робува на марка нека плаща х2

Има си организация, която си сертифицира колекторите и в характеристиките си е написано всичко.
Няма класации :-D
Здрасти Шопе!
Специално колекторите на Теси ги има в двата варианта.
Аз не мога да сравня, понеже съм ползвал само с алуминиев абсорбер.

ASL и CSL май бяха модификациите.
На книга алуминките имаха по добри данни. На мен не ми се търси. Който иска да се увери- дал съм марката.
Моят, при 2кв/м, загряваше до 63 градуса, първо 80л и чрез рециркулация още 120 литра. Това е без да се ползва топла вода 2 дни, за експеримента.
Когато беше само за малкия бойлер, само за един слънчев ден стигна 93 градуса.
Дано правят още от алуминките, понеже като геометрия са по стройни от медните. Предпочитам да си спестя по стотина лева за 3 бр.

Няма смисъл да се драчите (драчим) тука.
Лазар е дистрибутор на по скъпите доказали се колектори.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср сеп 25, 2019 9:45 amшоп написа:
Гроздето е кисело!

Коефициента на
топлопроводност,W/m*K

алумин 230
мед 380

Аз имах предвид за коментар от човек, който разбира, ама нищо :) . Физика всеки е учил, то не е само физика, не са само цифри, трябва и акъл/разбиране. Медният абсорбер, освен че е по-скъп, но и по-лошо предава топлината на тръбите, заради тенологията на заваряване - заварката става чрез ултразвук и контакта между абсорбер и тръба е само по една линия. Това е по-евтин и достъпен метод и могат да си го позволят по-малки производители, но резултатите са по-лоши. Другият метод е лазерно заваряване на алуминиев абсорбер за медни тръби, там контакта вече е по широка лента, но изисква скъпо оборудване и масово производство, за да се изплатят машините. Както каза Трифон, Теси преди произвеждаха колектори с меден абсорбер и същевременно сглобяваха колектори с италиански материали - алуминиев абсорбер заварен лазерно за медната тръба. Имаха и възможност да сравняват двата вида колектори в реални условия, след което спряха да произвеждат с медния абсорбер, защото хем излиза по-скъп и неконкурентен, хем с по-лоши показатели, хем го продават с по-малка печалба.
Пък аз си дистрибутирам каквото си искам, което смятам, че е по-добро. Нямам чатал на врата, имам глава на раменете, мога да разсъждавам и да предложа най-доброто. А не да препоръчвам чугунени котли и горелки за въглища вместо пелетни, та хората да си ги сменят по няколко пъти, щот са ме послушали. Пък после ни лук ял, ни лук мирисал да тръбя, че аз не съм дистрибутор, аз не работя за пари, само на приятели, за слава :cool:
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 20

Тема "Помощ за изграждане на соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: