• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
fbr - майстор
Аз не мога да разбера тоз мерак по бетона, като сега има ПВЦ тръби всякакви размери и никакво тегло.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон мар 02, 2026 8:30 amBaлepu написа:
Благодаря! Не съм сигурен, че разбрах всичко, но след още няколко прочитания може и да се случи :)
Първият въпрос все пак: говорим само за вътрешен кофраж? Отвън като ивични основи - ползвам изкопа за кофраж?
Да, точно, едностранен кофраж. На следващия ден декофрираш, копаеш още един метър, кофрираш и лееш. По един метър на ден е темпото. За долните метри се ползва фуния, ПВЦ тръба ф110 и стоманен накрайник под ъгъл
Baлepu - специалист
пон мар 02, 2026 8:31 amfbr написа:
Аз не мога да разбера тоз мерак по бетона, като сега има ПВЦ тръби всякакви размери и никакво тегло.
Дай линк, моля! Гледах това, но са пропуснали да дадат цена и този 1метър фи ли е или височина?
LazarGanev, притеснява ме дали няма да затегне някъде от неравности и да не ще да прихлъзне надолу? Също и ако допусна някакво минимално изкривяване във вертикала? А и монтирането на кофража над отвора, не е ли трудно/проблемно?
kr1100 - майстор
нед мар 01, 2026 2:59 amMamaMy написа:
Какви кюлоти? Рибарски ботуши тип гащиризон. Като дойде водата дори и с работеща дренажна помпа гъзът ти се потапя. докато наринеш една две кофи и лепваш пневмония. Джуките ти посинели и като излезеш в жегата все едно парен чук те блъска. Вярно, че долу се диша трудно, но може би помпата спомага за вентилацията защото засмуква и въздух от време на време и го изкарва горе. Друга вентилация не сме използвали
Потвърждавам горното от личен опит.
Но с малка корекция - 4,5 м надолу за 4 часа / едър пясък с баластра. Няма кирка ,няма лопата, само метална кофа и загребване и вдигай. Излизане заради спускане на следващ пръстен. когатоп излезе водата - 3 помпи. Като спре едната от загребването бързо се катериш по стълбата защото водата влиза в гащеризона.
:partyman:
miroki - майстор
По 300 лева бяха пластмасовите, сега са 340.
https://www.alo.bg/prasteni-za-kladenci ... 0%BC%D0%B8
Имат си цени имат си и телефони, където няма цена.
kr1100 - майстор
пон мар 02, 2026 8:30 amBaлepu написа:
Благодаря! Не съм сигурен, че разбрах всичко, но след още няколко прочитания може и да се случи :)
Първият въпрос все пак: говорим само за вътрешен кофраж? Отвън като ивични основи - ползвам изкопа за кофраж?
1. Отливаш си пръстените
2. Копаеш диаметър по-голям от външния диаметър на пръстена .При изравняване на горния край на пръстена с нивото на терена , слагаш следващия пръстен и пак копаене. и т.н. По този начин се застраховаш от затрупване.
3. Гледаш да стигнеш до водата с копаене колкото можеш по- бързо. При силен дъжд може да се позарови около пръстените и да заклинат.
Baлepu - специалист
пон мар 02, 2026 9:42 ammiroki написа:
По 300 лева бяха пластмасовите, сега са 340.
Та това е двойно на бетонната :shock: Очаквам, че ще ми трябват 10-ина. Ако съм сигурен - да рече човек, но ако няма вода до тази дълбочина от тези пари остава просто една дупка :evil:
fbr - майстор
Пусни първо една сонда с малък диаметър, под формата на свредел за колове. Принципно, геоложките проучвания така ги правят. Тънък свредел около 30-40 мм и се наставят тръби с муфи по дълбочината, като извадените ядки ги нареждат по реда на изваждането и така си правят геоложкото проучване. И като си сигурен, че има вода и на каква дълбочина и дебит, си правиш сметка за технологията. Когато предвиждах моя кладенец се оказа че има много вода и не се наложи въобще копаене, тъй като се оказа че водата е много и само със свредел 150 мм направихме сондаж и пуснахме 2 ПВЦ тръби 110 мм и отстрани допълнихме с филц. И така повече от 20 години, като водата никога не е свършвала.
Baлepu - специалист
пон мар 02, 2026 7:36 amBaлepu написа:
На 1,6 м ударих твърдо на камък и реших, че ще копая.
fbr - майстор
пон мар 02, 2026 10:25 amBaлepu написа:
пон мар 02, 2026 7:36 amBaлepu написа:
На 1,6 м ударих твърдо на камък и реших, че ще копая.
Ако се преместиш пак ли има камък. Първия път и аз ударих на камък и се преместих настрани.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Моля за съвет за Сондаж ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: