Ел. инструментите. Консумативи.
lov - майстор
За да я заточа с пилата ще ми трябва почти същото време за да сменя веригата. Е може би си имам ръчичка за точенето но и аз предпочитам да си имам готова заточена верига. И понеже не режа кой знае колко не ми се е налагало да я сменям освен ако не направя някоя беля от недоглеждане. Ако е за вкъщи само верига щото винаги като си приключа работата разглабям машината за да я почистя основно. Но ако режа в гората което си го признавам че не съм го правил от години задължително и комплект с дъската. Остави че може да се счупи нещо ами ми се е случвало от калпазанлък и бързане да я заклиня.
Иначе за ъглите и тяхното мерене дори с елементарни инструменти и леки сметки може да се сметне точно какво се получава. Даже с направен шаблон да ръка може да се провери. Човешкото око има достатъчна разделителна способност за да направи оценка.
Не се вторачвайте чак толкова че вила тя от пластмаса или ЦАМ. Има пластмаси по устойчиви и от металите. Всичко опира да знаеш какво прави да не натискаш че чак да я сгъваш от напрежение. За тези пари повярвай ми ако се отнасяш внимателно механиката ще издържи повече от триона. Пък и за това време едва ли вече ще ви се налага да си режете дървата сами.
iivanov - майстор
koveslav написа:
Искаш да кажеш,че ти определи на око,че едната машна има нужния наклон а другата не....Благородно ти завиждам на опитното око.На мен пък всичко ми изглежда ок,защо смяташ че не е копиран и ъгъла....А колкото до пиленето-след няколко часа стъргане с ръчен верижен трион,работата с пила е последното нещо което желаят ръцете ми.
Окото ми не е опитно, даже вече съм малко недоскив. :-D Обаче претенциите на флораБеста е, че става за всички вериги, а това няма как да стане.
А когато започвам работа, започвам с две заточени вериги.Сменям при инцидент или след около 8-9 куб.
koveslav - майстор
Ето ги и резултатите от заточването с Лидълската техника.Вчера надвечер и днес до към 4 часа следобед със сина сме нарязали,нацепили и прибрали десет кубика суха дървесина и веригата още не е започнала да хвърля ситна трица и да товари машината.Утре ни очакват още 5 кубика.Като имате впредвид,че всяко трупче,което знам,че ще е трудно за цепене минава под ножа и надлъжно.Едрината на стружката и скоростта на рязане със заточването и са много добри,остава и Гризлито във времето да е издръжливо.

Прикачен файл

DSC08884.JPG

Прикачен файл

DSC08874.JPG

Прикачен файл

DSC08883.JPG

Прикачен файл

DSC08888.JPG

Прикачен файл

DSC08889.JPG Ето я и задачата за утре.В тази партида дървата са по-тънки и ще има много малко цепене.
fore - майстор
Значи все пак не всичко е само черно и бяло, има и други "цветове" :partyman:
bigdragon - майстор
@koveslav
Прекарвай кабела на удължителя през ухото в дръжката на машината.
Така няма да ти се изключва машината при всяко опъване на кабела...
koveslav - майстор
bigdragon написа:
@koveslav
Не се ли вижда на снимката,че тя си е оборудвана с фабричен държач на кабела.Това е една пластмасова тока,през която промъкваш кабела лабиринтно,а същата такава има и на кабела на машината.Двете токи са свързани със халка и последното нещо което може да ти се случи е случайното изключване на кабела..Иначе много благодаря за съвета.
koveslav - майстор
fore написа:
Значи все пак не всичко е само черно и бяло, има и други "цветове" :partyman:
+1 ! Днес нарязах и другите 5 кубика.На около 1.5-2 куб преди края им щиловата верига започна да вади и ситни стърготини.Което ще рече,близо 13 куб. с едно заточване.За мен това е много добър резултат и си позволявам да похваля точиларката,вярно е че и веригата си е истинска!
bigdragon - майстор
koveslav написа:
bigdragon написа:
@koveslav
Не се ли вижда на снимката,че тя си е оборудвана с фабричен държач на кабела.Това е една пластмасова тока,през която промъкваш кабела лабиринтно,а същата такава има и на кабела на машината.Двете токи са свързани със халка и последното нещо което може да ти се случи е случайното изключване на кабела..Иначе много благодаря за съвета.
Намирам повод да задам въпрос:
Защо на електрическите триони и други градински
инструменти се слагат къси захранващи кабели? :?
iivanov - майстор
Ковеслав, постовете ти са донякъде некоректни.Но все пак е добре, че споменаваш, каква е веригата.Защото щилските вериги не искат 10º.Или поне по каталозите , които съм виждал.
fore - майстор
Иванов ти си се хванал за тия 10 градуса като спътник около планета. :)

10-те както аз разбрах са важни при по мощните машини, и те са +/-10. Тоест може и да са 0.

Кабелите на градинската ел. техника са къси защото се предполага че разстоянията на които ще се ползват са големи. Тоест ползвателят неминуемо ще си купи и макара с дълаг кабел. Което обезмисля поставянето на по дълъг кабел на самата машина. Другата причина е именно това саморазкачане на щепсела и предизвикването от закачане на самият кабел в околни предмети и необходимостта от откачането от оператора- трябва да отиде до щекера и да го освободи от оплитането. Също влаченето на кабела и протриването му ще доведе до необходимост от смяната му. А така -сменяш удължителя само.

Аз за това продадох електрическата духалка- слабо торнадо и постоянно търкане на кабела и закачане в оградите и саксиите. Сега бензиновият Маклуча е чиста сила на торандата. :supz:

Моето бебо е с 10 метра кабел и пак ми е необходим удължител накрая.

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: