Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
Не съм спец, но на мен ми харесва подредбата. Харесва ми как си монтирал ТРВ тата. С "гъбката" нагоре и както се изрази Боян, късата тръбичка директно да духа в изпарителя. На моята ТП, ТРВ то е поставено погрешно и ще трябва ремонт....някога:-)

Топлообменниците Каори ли са? Не се вижда добре на снимката, но изпаритерите правилно ли си ги вързал?
В смисъл не си разменил изводите за фреонова и водна част. Когато стрелката на табелката сочи нагоре левите ( 1 и 3 ) са за фреон, а десните ( 2 и 4) са за вода.
filmatoplo - майстор
Веднъж гледах едни майстори които правиха такива машини само че хладилни агрегати ,бяха си професионалисти -гледайки какво правят ,запояват ,материалите и инструментите .Та ги питах -момчета правите ли термопомпи за отопление -те ме гледаха странно :? :lol: защо не знам.
Билян - специалист
пет дек 14, 2018 11:05 amшоп написа:
Не съм спец, но на мен ми харесва подредбата. Харесва ми как си монтирал ТРВ тата. С "гъбката" нагоре и както се изрази Боян, късата тръбичка директно да духа в изпарителя. На моята ТП, ТРВ то е поставено погрешно и ще трябва ремонт....някога:-)

Топлообменниците Каори ли са? Не се вижда добре на снимката, но изпаритерите правилно ли си ги вързал?
В смисъл не си разменил изводите за фреонова и водна част. Когато стрелката на табелката сочи нагоре левите ( 1 и 3 ) са за фреон, а десните ( 2 и 4) са за вода.
Подредбата не е без пълното съдействие на Боян. Всичко е по неговите препоръки. За топлообменниците са каори 105-34 и имат изводи и от зад затова сигурно е така. Пък и така си бяха сложени от геоток но всичко може да се очаква от тези бездарници
шоп - майстор
Сигурно това е причината и се обърках. Топлообменниците с изводи от двете страни са мнооого удобни за монтаж. Жалко, че рядко ги има в наличност.
валкиса - специалист
Не виждам маслоотделители,и мисля че ресиверите са ти малки , лично мнение.
шоп - майстор
пет дек 14, 2018 3:17 pmвалкиса написа:
Тези елементи задължителни ли са?
В моята самоделна ТП липсват.

В новата ми самоделна ТП ресивър също няма да има, защото кондензатора е неклкократно преоразмерен.
Маслоотделител ако е синоним на маслен сепаратор ще има по препоръка на Боян. Между другото сепаратара ми е побарък от Маги и Боян.

@Билян, виждам, че си направил високото налягане на фреоновата част. Аз не виждам серизни портове, защита от високо налагане и изводи за манометри високо налягане.
Аз от глупост и дребна икономия ( 10-20 лв) пропуснах част от последните елементи и сега съжалявам.
валкиса - специалист
Щом работиш с скрул маслооделителя е задължителен,а иначе можеш да правиш каквото си решиш с собствена та си машина.Има ли ТРВ ресивера е препорачителен,преоразмеряването на кондензатора не ти гарантира течен фреон по всяко време.
Билян - специалист
Маслоотделител е нужен ако скороста на фреон е ниска при мен е 1.33 и няма да се сабира масло тоест ще се връща в компресора
Билян - специалист
пет дек 14, 2018 3:34 pmшоп написа:
пет дек 14, 2018 3:17 pmвалкиса написа:
Тези елементи задължителни ли са?
В моята самоделна ТП липсват.

В новата ми самоделна ТП ресивър също няма да има, защото кондензатора е неклкократно преоразмерен.
Маслоотделител ако е синоним на маслен сепаратор ще има по препоръка на Боян. Между другото сепаратара ми е побарък от Маги и Боян.

@Билян, виждам, че си направил високото налягане на фреоновата част. Аз не виждам серизни портове, защита от високо налагане и изводи за манометри високо налягане.
Аз от глупост и дребна икономия ( 10-20 лв) пропуснах част от последните елементи и сега съжалявам.
Има и портове и датчици за високо и ниско всичко по препоръка на Боян
шоп - майстор
пет дек 14, 2018 4:39 pmвалкиса написа:
Щом работиш с скрул маслооделителя е задължителен
От това което съм чел, маслоотделителя е силно препоръчителен за всички типове компресори, защото, спира или поне ограничава кръговрата на маслото в системата. Вместо в този кръговрат да циркулира само фреон, който поема и отдава енергия се явява един баластно и паразитно масло за който плащаме и ел. енергия да го въртим безконечно в кръг :idea:

При Билиян скоростта на газообразната феронова маслена смес е 1.33, което е супер далеч от препоръчителните 0,6м/сек
При моята ТП е 1.01м/сек, което е отлично. И това е в топлообмениците. В тръбният път скоростта е много повече. Няма маслени капани. Не качваме масло на 5 м височина и нямаме ТП с директно изпарение с вертикални U образни сондажи.
пет дек 14, 2018 4:39 pmвалкиса написа:
Има ли ТРВ ресивера е препорачителен,преоразмеряването на кондензатора не ти гарантира течен фреон по всяко време.
Тук не съм съгласен, без да съм спец.
За мен ресивъра е излишна част и по-добре парите за него да се инвестират в преоразмерен кондензатор.
Всяка част от една ТП, особено ако не е заварена ами е на конусни резбови съединения е предпоставка за дефект и авария и теч.
Ако кондензатора е преоразмерен ще имаме ефективна работа на машината, а дали в ТРВ винаги стига течна фаза на фреона всеки може да се убеди с едно наблюдателно оче след филтър дехидрататора.

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: