• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nasko_a - специалист
Благодаря! Ще се опитам тия дни да смъкна характеристиките на бойлера и да снимам фланеца. Панели не мога да закача повече. Има и друг проблем - огромна искра когато се изключва под товар. В момента съм решил въпроса с един голям изключвател с искрогасител (старичък и голям, но всичко друго изгоря). Незнам какво ще се случи и с терморелето, едно вече смених с нагорели контакти. Бойлера май е на Елдоминвест и е 3 Kw. Но ще снимам :yawinkle:
ivanovbg - майстор
Колега, мързеше ме да изчета цялата тема, но експериментирай с един кондензатор вързан между контактите. Нали едно време слагаха такъв на чукчетата на автомобилите точно поради тази причина. Като за начало пробвай с пусков кондензатор от някоя стара автоматична перална. Би трябвало да се получи.
saraneron - специалист
nasko_a написа:
Благодаря! Ще се опитам тия дни да смъкна характеристиките на бойлера и да снимам фланеца. Панели не мога да закача повече. Има и друг проблем - огромна искра когато се изключва под товар. В момента съм решил въпроса с един голям изключвател с искрогасител (старичък и голям, но всичко друго изгоря). Незнам какво ще се случи и с терморелето, едно вече смених с нагорели контакти. Бойлера май е на Елдоминвест и е 3 Kw. Но ще снимам :yawinkle:
На лично съобщение съм ти пратил скайпа си ако искаш са се чуем.
nasko_a - специалист
Проблема с искрата мисля, че почти е решен с помощта на saraneron! паралелно на изключвателя RC верига - електролитен кондензатор и диод. Няма слънце засега за да го включа постоянно, но при пробите имаше слънце и искрата беше изчезнала.

Прикачен файл

Switch.jpg
Switch.jpg (5.29 KиБ) Видяна 4816 пъти
ivanovbg - майстор
Диода е вреден, а съпротивлението излишно- при тази схема на включване. По скоро съпротивлението трябва да е паралелно на диода за да ограничава тока на разряд на кондензатора.
nasko_a - специалист
схемата съм я начертал грешно, съпротивлението е паралелно на кондензатора
ESPACE - майстор
Схемата за искрогасене трябва да е съпротивлението последователно на кондензатора, а диода паралелно на съпротивлението. Поляритета на диода не си спомням как трябваше да бъде, но това беше най-добре работещата схема за искрогасене при управление на индуктивни товари захранвани с постоянно напрежение.
bai_shefa - помощник
Здравейте, колеги. Много интересна тема и много полезна за мен. Поздравления на nasko_a за мерака и майсторлъка.

В тази схема за гасене на дъгата, диода трябва да е така свързан, че кондензатора да се зарежда през него и да се разрежда през резистора.
Иначе и аз съм намислил да правя система като на nasko_a с 4 панела по 30V на 8А и нагревател от старите: 1kW + 2kW, които ще са в паралел 16ohm. Само че тук гледам, че има някакви големи проблеми с прекъсвачите и дъгите. 32A/220V прекъсвач гори при положение, че токa в тази система е не по-голям от 5.5A, а напрежението от 180V, верно че е постоянно но все пак. Явно понеже прекъсвача е ръчен и дъгата гасне бавно го стапя за няколко седмици.
В моя бойлер, в момента терморегулатора управлява контактор, който комутира нагревателите (това е при захранване от мрежата). При ентуалната фотоволтаична система, която ще правя мисля да сложа втори контактор, който също ще се управлява от терморегулатора. Не искам да използвам кондензатори, диоди и резистори, за да мога да си превключвам бойлера към мрежата, кoгато се налага.

Да ви попитам колеги, какво мислите за идеята с контактора би ли издържал ако е примерно ~16А/380V и рабти на -8A/120-160V, също и времето му за изключване е 10-12ms?

А по въпроса с инвертора в система с нагревател и панели, поне по мое мнение смятам, че е излишен. Струва много има си собствени загуби, самогаси се като няма достатъчно захранване за него, винаги може да му се повреди нещо с хилядите електроники.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: