• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 33
Съвети за начинаещи готвачи.
Теди - специалист
Бе не знам защо се наложи пуйката на Коледа, вместо нашенската патица? По традиция от край време сме слагали патица, сега от тези холивудски бози, освен културата им ядем и продуктите.
Stefan_62 - майстор
Теди написа:
Бе не знам защо се наложи пуйката на Коледа, вместо нашенската патица? По традиция от край време сме слагали патица, сега от тези холивудски бози, освен културата им ядем и продуктите.
Така е, но патицата е доста мазна и не на всеки се нрави, включително и в къщи :-D Една година правих патица и най-намаза кучето, хапнахме по малко и след това стоя няколко дена без да и обърне никой внимание, а пуйката заминава за един ден :lol: . Затова спазваме традицията вече доста години с пълнена пуйка. :lol:
Илчо Илиев - майстор
[quote="Stefan_62"]Честита Коледа на всички! Ето и моята коледна благинка от вчера /пълнена пуйка/, собствено производство във фурната :lol:

Въпреки, че беше вносна, стана перфектна.
И ся кое от двете неща е вярно, хем е твое производство, хем вносна :?
''Бе не знам защо се наложи пуйката на Коледа, вместо нашенската патица? По традиция от край време сме слагали патица, сега от тези холивудски бози, освен културата им ядем и продуктите.''
Ами... на всеки магазин е заринато от вносни пуйки,а патица е по-трудно да си намериш,а и като цена май патицата е по-скъпа..
Друга причина(според мен) е ,че патицата не е бройлерна и малко по-трудно се изпича, макар,че съм пекал за Коледа домашна пуйка, в опит да направя ха'мриканската мечта, дори пеща бях запалил и....стана едно огромно ..нищо, от вън беше поопекано,но вътре си беше сурово, макар,че седя в пеща 4 ч....
На друга Коледа бях пекал един паток, дърт, но стана страшно вкусно....
Абе...и аз вече се обърках, важното е да има на масата, да е вкусно и всички да са доволни :partyman: :partyman: :partyman:
Теди - специалист
Глобализираме се и в кухнята, ама лошото е, ако макдоналдс измести баничките. Тогава вдигам революция с боза в ръката :-D
Stefan_62 - майстор
Илчо, говоря за "собствено производство във фурната", а иначе поради липса от две години на домашна си ги купувам от магазина. В Русе патици предлагат наравно с пуйките и то на почти същата цена, но не съм се заглеждал дали и те не са внос :lol: Колкото до изпичането не зависи какво печеш, а как си го приготвил предварително и процедурата по самото изпичане.
Теди не виждам какво толкова сме се глобализирали, просто въпрос на вкус, това че пуйката е произлязла от Америка не значи, че копираме американците или сме фенове на "макдоналдс". Както казах въпрос на вкус. :drinkers:
MamaMy - майстор
Евала за тема Съни! :prayer:
Не бях се вясвал на скоро, но сега се вгледах и се олигавих. Ми как човек да не си поддържа формата (окръжност) като и в техническия форум само за плюскане, че и с илюстрации. Направо докато свърша (с темата де) получих гастрит. И понеже е коледа и всички са на коледни манджи, аз пък ще ям грах. Грахът е компилация с пилешко, свинско и телешко. Все постни манджи. Така го правих щото беше на пости, а вече ми беше втръснало от пържени яйца с бекон. Докато се колебаех грах или миш-маш (и двете ми любими) се спрях на по постното. Снимам останалото в тенджерата щото почти няма вече. Знам ли? Може и на друг да му се прияде. Някой дето му е писнало от печени агнета на пещ и пълнени сукалчета :?
bulhomes2 - майстор
Абе тия пуйки не са ли им на денят на благодарността? Не, че го знам кога е де, ама ми се струва, че тогава ядяха пуйки.
Найденов - специалист
Фитки (пуйки) си гледахме на село цяла сюрия- 15-18 птици, още кога бях младеж млад без зъби и не подозирах за великата страна на ограничените невъзможности, па си ги ручахме на общо основание. Фитка, пълнена с дреболиите и ориз, положена върху кълцано кисело зеле и увита в зелеви листа, усвоявахме най- редовно на Бъдни вечер и на Сирни Заговезни (тоест след постите, доколкото сме ги спазвали :wink:) .
Илчо Илиев - майстор
[quote="Stefan_62"]Илчо, говоря за "собствено производство във фурната"
Прекрасно те разбрах, просто се бъзикам :lol: , не сме я докарали до там, да си вземаме готови...
Колкото до изпичането не зависи какво печеш, а как си го приготвил предварително и процедурата по самото изпичане.
Виж за това ще искам обяснение,защото тая изложба дет са изложих не беше веднъж...
Ся то не беше пуйка,а пуяк, и беше 10-12 кила, без карантиите, натъпках го с карантийките, гъбки и малко ориз и доста подправки и лук, сложих го в една тава за сладко и го захлюпих с друга, а там където се срещат, замазах с тесто...
След като не се изпече в дълбочина, четох , рових рецепти и се оказа,че махали бялото месо, че там било на дебело и не се изпичало.....
И така пробвах,но пак не стана да се вадят кокалите сами...
Ся то има и друг момент, за Коледа ,тоя пуяк е 12-15 кила жив, на 8-10 мес.,а не е бройлер, дет докато се стопли и готов...
Имах мерак на тия бройлерните пуйки,но...тая година нямах възможност да си взема, да се надяваме догодина де се получи,а иначе пуйки гледахме доста години, от както се помня , до преди 5-6 г.

п.п. Съни да на прощава,че и осрахме темата,но....ни моа са сдържа, кат стане дума за убави манджи...

:partyman: :partyman: :partyman:
VLADO66 - майстор
Тази година взех румънска пуйка и се оказа много вкусна.Направи ми впечатление че бяха с различна големина,демек са били щастливи приживе :) ,а не като бразилските-всичките по 3.8 кг./явно гушени в клетка/.Жената реши да правим втора серия за нова година ама бяха свършили :x Месото на пуйката има изключително малко мазнини.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 33

Тема ""Направи сама" на печката :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: